De Business

Punem punctul pe știi

Angajatorii din UE se comportă la fel de rău ca şi românii

sâmbătă, 27 septembrie 2014, 01:50
1 MIN
 Angajatorii din UE se comportă la fel de rău ca şi românii

Între angajatorii din restul Uniunii Europene şi cei români nu există nicio diferenţă. Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, George Albulescu, a apreciat că politica de personal a angajatorilor străini este similară celei a firmelor locale atunci când este vorba de accidente de muncă. „Din ce în ce mai mulţi lucrători români se accidentează în Uniunea Europeană.

Noi la Iaşi lucrăm la al treilea dosar de acest gen. Putem spune că angajatorii din Franţa sau Germania fac la fel ca ai noştri. Încearcă să ascundă. Dacă angajatul român se accidentează, este spitalizat acolo, plăteşte spitalizarea, este trimis înapoi şi anunţă cazul atunci când ajunge în România. În Franţa, dacă vinovăţia pentru accident aparţine angajatorului, legea franceză îl sancţionează extrem de dur, mergând până la retragerea licenţei comerciale”, a declarat Albulescu.

Situaţia angajaţilor români detaşaţi în străinătate a făcut obiectul discuţiilor de ieri din cadrul Comisiei de Dialog Social. Conform statisticilor ITM, 305 ieşeni sunt detaşaţi la muncă în alte ţări UE, cifră care reprezintă 0,17% din totalul forţei de muncă ieşene. Cei mai mulţi ieşeni detaşaţi în străinătate lucrează în construcţii, construcţii de maşini, servicii hoteliere şi prelucrarea lemnului. Reprezentanţii ITM au apreciat numărul ieşenilor detaşaţi în străinătate ca fiind încă foarte redus. Procentul sibienilor detaşaţi în străinătate se ridică la 3% din forţa de muncă locală.

 

 

Comentarii