De Business

Punem punctul pe știi

Apartamentele din Iaşi, cea mai redusă scumpire din ţară

miercuri, 23 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Apartamentele din Iaşi, cea mai redusă scumpire din ţară

Preţul apartamentelor vechi din judeţ au înregistrat o majorare de 4,8%, până la 827 de euro per metri pătrat.

 

Pretenţiile proprietarilor ieşeni de apartamente au înregistrat una din cele mai mici creşteri comparativ cu cele ale proprietarilor din alte oraşe ale ţării. Potrivit unei retrospective realizate de una din cele mai cunoscute platforme online din domeniul imobiliar, imobiliare.ro, din regiunea Moldovei, doar în Botoşani a fost înregistrată o creştere de sub 5% a preţului cerut pe apartamente în acest an. „De menţionat este că trei dintre reşedinţele de judeţ din zona de nord-est a ţării – Suceava, Bacău şi Piatra Neamţ – sunt incluse în clasamentul celor mai mari scumpiri consemnate în ultimul an în toată ţara, în timp ce alte două oraşe – Botoşani şi Iaşi – se numără printre oraşele cu cele mai mici rate de creştere”, potrivit analizei imobiliare.ro. În Iaşi, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 4,8% în ultimele 12 luni, de la o medie de 789 de euro pe metru pătrat util, la 827 de euro pe metru pătrat.

Potrivit indicelui imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi era de 827 de euro pe metru pătrat util la sfârşitul lunii noiembrie 2015, cu 3,4% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Pe de altă parte, unităţile locative nou-construite au ajuns la o valoare de 890 de euro pe metru pătrat, cu 5,8% peste nivelul consemnat în 2014. Aceeaşi analiză arată că ieşenii au început să se reorienteze către locuinţele mai scumpe, procentul celor care caută locuinţe sub 40.000 euro scăzând faţă de anul 2014. „Din punctul de vedere al preţului, cei mai mulţi dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe, respectiv 43% (faţă de 49% anul trecut), dispun de o sumă de până la 40.000 de euro. În intervalul 40.000-60.000 de euro s-ar încadra 39% dintre potenţialii cumpărători (faţă de 35% în 2014), în timp ce o casă de 60.000-80.000 de euro şi-ar permite 12% dintre aceştia (în creştere de la 10%). Ponderea clienţilor dispuşi să plătească între 80.000 şi 100.000 de euro pentru un apartament arămas constantă, la 3%, la fel şi cea a clienţilor cu un buget de peste 100.000 de euro, care reprezintă tot 3% din total”, se mai arată în analiză. 

Capitala Moldovei este şi unul dintre cele două oraşe ale ţării în care oferta de apartamente disponibile spre vânzare s-a majorat în perioada ianuarie-noiembrie 2015, ajungând la 5.867 de anunţuri unice, cu 8% peste nivelul consemnat în perioada similară a anului trecut, respectiv 5.445 de oferte. „La capitolul chirii, pretenţiile proprietarilor se situează la o medie de 180 de euro pe lună pentru o garsonieră, 250 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere, 302 euro pe lună pentru unul cu trei camere şi 400 de euro pe lună pentru o locuinţă cu patru camere şi mai mult”, potrivit analizei.

Spre deosebire de Iaşi, în Suceava, de exemplu, unde s-a înregistrat a treia creştere de preţ la nivel naţional, preţul mediu cerut pentru un metru pătrat util de apartament a crescut de la 640 euro la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut la 707 euro la finele lunii trecute. Cu excepţia oraşului Botoşani, unde creşterea a fost tot de 4,8%, în celelalte oraşe ale regiunii, Piatra Neamţ şi Bacău, creşterea a fost de 8,7% în acest an. La nivel naţional a fost consemnată şi o premieră, în sensul în care cele mai scumpe apartamente se găsesc în Cluj Napoca, şi nu în Bucureşti, în timp ce capitala nu mai conduce nici în topul celor mai mari creşteri de preţ, fiind depăşită de Cluj Napoca şi Timişoara.  

 

Comentarii