ApaVital începe debranşările la Paşcani. Cine va furniza apă în oraş?

vineri, 15 mai 2015, 01:56
3 MIN
 ApaVital începe debranşările la Paşcani. Cine va furniza apă în oraş?

ApaVital spune că va mai furniza apă doar asociaţiilor care au contract semnat, adică foarte puţine. În rest, se va merge pe debranşări.

ApaVital se pregăteşte să reînceapă debranşările la Paşcani. Consiliul Director al Asociaţiei Regionale a Serviciilor de Apă Canal (ARSACIS) a luat în discuţie decizia ApaVital de a se retrage din Paşcani şi rezultatele ultimei şedinţe a Consiliului Local din municipiul de pe Siret, fără a se lua însă vreo hotărâre concretă. Practic, Paşcaniul a rămas membru al ARSACIS, dar nu are şi un operator al serviciului de furnizare a apei potabile.

„Nu se poate spune că s-a stabilit ceva. S-a discutat, inclusiv cu primarul Dumitru Pantazi, ştim cum stăm, cine ce vrea, dar atât. Vom mai discuta o dată, pe larg, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor ARSACIS, de luni. În Consiliul Director a rămas cum s-a stabilit, adică în niciun fel“, a rezumat consilierul judeţean PLR Victor Chirilă, preşedintele ARSACIS.

CL Paşcani a decis luni rămânerea municipiului în componenţa ARSACIS, dar plenul nu a avut majoritatea necesară pentru a anula hotărârea de renunţare la serviciile ApaVital. În aceste condiţii, primăria municipiului urmează să organizeze o licitaţie prin care să desemneze un alt operator al serviciului de furnizare a apei. Fostul operator local, Prest Serv Apa, înregistrează datorii la bugetul de stat, neavând astfel dreptul de a participa la licitaţie.

„Este exact aceeaşi situaţie, în această privinţă, ca şi în noiembrie, când Paşcaniul a decis să rezilieze contractul cu noi. În şase luni câte au trecut, au avut tot timpul să întocmească un caiet de sarcini şi să scoată serviciul la licitaţie. Dacă se apucă abia acum, ar putea dura şi un an până se adjudecă licitaţia şi se încheie contractul, iar noi nu putem continua să livrăm apă gratuit. O să începem să închidem apa la blocurile unde nu avem încheiate contracte şi vom da în judecată datornicii pentru recuperarea datoriilor. Către ceilalţi vom furniza în continuare apă până se găseşte alt operator. Noi ne-am angajat să operăm serviciul, iar oamenii nu au nicio vină“, a spus purtătorul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Manolache.

Nu a fost stabilită încă o dată certă de la care ar urma să înceapă campania de debranşare a datornicilor din Paşcani. Preşedintele ARSACIS consideră totuşi că există în continuare şanse ca ApaVital să rămână ca operator la Paşcani.

„Acolo nu are cine să vină să preia serviciul. Sper ca primarul să-şi poată convinge consilierii să rămână cu ApaVital. Luni, după şedinţa AGA, voi merge la Paşcani, la o televiziune locală, să prezint exact situaţia. Eu cred că a fost o lipsă de comunicare, şi din partea Consiliului Local, şi a Primăriei, şi a ApaVital, şi chiar a ARSACIS“, a apreciat Chirilă.

Comentarii