Austro-Ungaria prinde din nou contur de teama refugiaţilor

sâmbătă, 05 septembrie 2015, 01:50
3 MIN
 Austro-Ungaria prinde din nou contur de teama refugiaţilor

Serbia, Macedonia, Austria şi Ungaria semnează o declaraţie de intenţie pentru apărarea frontierelor. ONU cere Uniunii Europene să primească până la 200.000 de refugiaţi. Peste o mie de imigranţi au plecat pe jos de la Budapesta către Germania.

Oficiali din cadrul ministerelor de Intere sârb, ungar, macedonean şi austriac au semnat ieri, la Ohrid, o declaraţie de intenţie privind cooperarea în protejarea frontierelor, relatează MTI. Documentul a fost semnat de către miniştrii de Interne sârb Nebojsa Stefanovic, macedonean Mitko Cavkov, austriac Johanna Mikl-Leitner şi secretarul de stat Krisztina Berta de la ministerul ungar. Potrivit declaraţiei, cele patru ţări se angajează să mobilizeze unităţi internaţionale de patrulare la frontierele sârbo-ungară, sârbo-macedoneană şi macedoneano-greacă, în lupta împotriva traficanţilor de persoane şi trecerii ilegale a frontierei. Ministrul sârb a subliniat că declaraţia atestă faptul că cele patru ţări intenţionează să găsească o soluţie la criza imigranţilor. Însă este imperativ ca Uniunea Europeană (UE) să găsească o soluţie cuprinzătoare la aceste probleme şi nu doar o soluţie care să mulţumească una-două ţări, a subliniat Stefanovici. "În pofida faptului că nu este membră UE, Serbia este pregătită să-şi asume partea care-i revine în găsirea unei soluţii la criză şi să accepte un număr de imigranţi", a declarat ministrul sârb. Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria sunt considerate ţări de tranzit şi nu se poate aştepta de la ele să-şi asume cea mai mare parte a poverii imigraţiei, a mai declarat Stefanovici. Aceasta nu este problema unei singure ţări, ci a UE ca întreg, a subliniat el.

 
Către vest
 
Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi a cerut ca până la 200.000 de imigranţi să fie distribuiţi între statele membre ale Uniunii Europene, înemnându-le să se angajeze într-un "program de relocare în masă", informează postul Deutsche Welle în pagina electronică. "Oamenii la care au fost identificate cereri de protecţie validă… trebuie ca apoi să beneficieze de pe urma unui program de relocare, cu participarea obligatorie a tuturor statelor membre UE", a apreciat Guterres.  "Nicio ţară nu poate face asta singură şi nicio ţară nu poate refuza să îşi îndeplinească partea de obligaţii", a declarat el. Îndemnul lui Guterres de vineri urmează unor îndemnuri similare ale Germaniei şi Franţei în vederea introducerii unui sistem de cote europene prin care refugiaţii să fie împărţiţi între ţările europene. "Atât de mulţi refugiaţi ajung la graniţele noastre externe, încât nu putem lăsa Italia şi Grecia să se confrunte singure cu această problemă", a spus cancelarul german, Angela Merkel.  "Este imposibil de asemenea, ca trei ţări, cum sunt Suedia, Austria şi Germania, să fie lăsate singure să se confrunte cu partea cea mai complexă a acestei sarcini", a adăugat ea. Câteva sute de imigranţi au plecat vineri după-amiaza, pe jos, către vest, de la Gara Keleti din Budapesta, cu intenţia, afirmă ei, de a ajunge în Germania, relatează MTI. Potrivit unui jurnalist AFP, este vorba despre mai mult de 1.000 de persoane, care au decis să plece pe jos către Austria, după ce autorităţile ungare au suspendat marţi legăturile feroviare internaţionale. Imigranţii, unii dintre ei blocaţi în capitala ungară de mai multe zile, au anunţat că vor să meargă pe jos până la frontiera austriacă, situată la aproximativ 175 de kilometri distanţă, în contextul în care Budapesta şi-a multiplicat încercările de a-i transfera – împotriva voinţei lor – în tabere de primă primire, precizează agenţia franceză.
 

 

 

Comentarii