Azi începe FILIT: 150 de jurnalişti din ţară şi străinătate, acreditaţi la Iaşi

miercuri, 01 octombrie 2014, 01:58
4 MIN
 Azi începe FILIT: 150 de jurnalişti din ţară şi străinătate, acreditaţi la Iaşi

Ziare prestigioase precum „El Pais“, „Deutsche Presse Agentur“ sau „Le Monde“ au trimis corespondenţi. Şeful instituţiei finanţatoare, Consiliul Judeţean, a lansat ieri ideea creării unui cluster cultural la Iaşi. „Cred că Iaşul este singurul oraş din România care îşi poate permite un astfel de cluster“, a spus Adomniţei.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) s-a lansat oficial ieri, de la ora 12, printr-o conferinţă de presă găzduită de Casa Pogor. La aceasta au participat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Dan Lungu, managerului FILIT şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, cât şi o serie de parteneri ai festivalului: inspectorii de limbă română Mihaela Apetroae şi Mihai-Cezar Zaharia, de la IŞJ Iaşi, Mihai Mitrică, organizatorul târgului de carte Bookfest, şi Bujor Prelipcean, directorul general al Filarmonicii „Moldova“ Iaşi.

În discursul său, preşedintele CJ, Cristian Adomniţei, a vorbit despre posibilitatea dezvoltării unui cluster cultural la Iaşi în jurul FILIT şi al invitaţilor şi partenerilor săi. El a precizat însă că aceasta este doar o idee, fără a se fi realizat în mod concret vreun pas în această direcţie. „Fără această echipă, oricât de mulţi bani ar fi avut pe această lume, nu puteai să ai un asemenea eveniment. Acest festival, cu siguranţă, nu ar avea strălucirea pe care o are acum. FILIT, pentru a putea fi îndeplinit, a adus pe lângă el toate instituţiile care ar putea constitui un cluster cultural. Eu cred că Iaşul este singurul oraş din România care îşi poate permite un astfel de cluster, şi este minunat să poţi să ajungi să îl creezi şi să fie inima comunităţii noastre culturale“, a declarat Cristian Adomniţei.

Inspectorul şcolar Mihaela Apetroae a declarat că şcolile sunt pregătite să organizeze festivalul, şi a prezentat proiectul „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013“, care constă în votarea a cinci volume apărute la edituri diferite pe care un juriu de 24 de elevi din opt unităţi şcolare îl vor vota şi vor alege cea mai îndrăgită carte. „Elevii lucrează acum sub coordonarea profesorilor, citesc şi urmează să finalizeze jurizarea. Aşteptăm şi noi cu interes să vedem ce preferinţe mai au elevii noştri pentru carte“, a declarat inspectorul Mihaela Apetroae.

Managerul Festivalului: Sper să nu crăpăm

Mihai Mitrică, organizatorul Bookfest, a precizat că, anul trecut, organizarea târgului de carte în cadrul FILIT a fost o „coincidenţă fericită“, însă anul acesta s-a premeditat acest lucru, Bookfest neîncasând niciun ban pentru a organiza festivalul la Iaşi. Anul trecut au avut peste 10.000 de vizitatori, conform acestuia. „Aţi ridicat ştacheta şi mai sus, evenimentul dând impresia unuia de substanţă într-un oraş în care, pe lângă dorinţă, ar trebui să existe şi mai multă voinţă de sprijinire a culturii“, a precizat Mihai Mitrică.

La rândul său, directorul festivalului, scriitorul Dan Lungu, s-a declarat copleşit de volumul de muncă necesar pentru organizarea tuturor evenimentelor, în condiţiile în care, spune acesta, numărul de evenimente este mult mai mare faţă de anul trecut şi echipa de organizare a rămas aproape la fel. „Dacă la lansarea de anul trecut am avut emoţii mari, anul acesta le am şi mai mari. Am ridicat ştacheta foarte sus de la început, mai sus anul acesta, iar dacă vom merge mai sus anul viitor sper să nu crăpăm. Parcă nu îmi vine să cred că îl organizăm, iar probabil după ce vom finaliza ne vom putea ridica deasupra să vedem ce lucru minuat facem. Festivalul se reinventează, pentru că vrem să facem de fiecare dată lucruri noi. Văd că FILIT are un magnetism extraordinar“, a declarat Dan Lungu, managerul FILIT.

Anul acesta s-au acreditat pentru festivalul care va începe de astăzi 150 de jurnalişti români şi străini, iar printre instituţiile media internaţionale care au un reprezentant la festival sunt şi „El Pais“, „Deutsche Presse Agentur“ sau „Le Monde“. În fiecare zi a festivalului va apărea un ziar special, de 16 pagini, care va fi realizat de o echipă de 12 jurnalişti ce va fi distribuit împreună cu „Ziarul de Iaşi“ şi care va fi disponibil la diferitele centre FILIT.

Comentarii