Azi, meciul anului: tricolori, uitaţi de Pireu!

marți, 19 noiembrie 2013, 02:50
6 MIN

Fotbaliştii nationalei trebuie astăzi să ştie două lucruri: să nu primească gol şi să înscrie de două ori în poarta elenilor. Partida România – Grecia, manşa retur a barajului pentru calificarea la Cupa Mondială din 2014, are loc astăzi, de la ora 21:00, pe Arena Naţională şi va fi transmisă în direct pe Antena 1

 

 
 
Meciul de vineri disputat în cel mai mare port al Eladei trebuie uitat. Nu mai are sens, nici pentru jucători, nici pentru oficiali, nici pentru suporteri, nici pentru publicul larg, nici pentru jurnalişti, să disece firul în patru, să arate, în fine savantlâcuri cum ar fi trebuit jucat pentru a câştiga cu 5-0 în Grecia şi altele de genul acesta. Când ai funia la doi centimetri de gât, nu te gândeşti ce-ar fi trebuit să faci să eviţi situaţia, ci cum să te eliberezi. Rămâne un rezultat simplu şi o necesitate: 1-3 la Pireu, 2-0 scor minim de realizat. Restul, reprezintă istorie.
România nu a mai fost la o Cupă Mondială din 1998, exact de un deceniu şi jumătate şi, pentru a împlini un asemenea deziderat, trebuie să uităm de Mutu, de Sînmărtean, de Hagi şi a sa generaţie de aur. Avem un lot anunţat la UEFA, iar selecţionerul Victor Piţurcă este singurul în măsură să dreagă ce a greşit la Pireu şi să aleagă din ce are la dispoziţie.
De altfel, selecţionerul ştie sigur ce trebuie făcut şi unde a greşit. Drept pentru care, se pare că a decis să înceapă meciul cu Chiricheş şi Cociş la închidere, pentru a repara prostiile lui Bourceanu şi Lazăr, care au fost suspendaţi. Îl va introduce pe Maxim pe postul său preferat, în spatele vârfului, iar în poartă îl va avea din nou pe Tătăruşanu. Pe părţile laterale, acolo unde tricolorii au suferit cel mai mult, se aduc întăriri. Cum Torje şi Tănase au fost ineficienţi pe faza defensivă, se va miza pe "maratonistul" Nicoliţă şi pe harnicul Bogdan Stancu.
Fotbaliştii români au două atuuri în partida de astăzi. Primul, destul de relativ, sprijinul publicului de pe "Arena Naţionala", asta doar dacă se va striga "Ro-Mâ-Ni-a, Ro-Mâ-Ni-a" şi nu "De-mi-si-a" sau "Mu-tu, Mu-tu". Al doilea este încrederea prea mare în ei pe care o arată grecii, după victoria de pe "Karaiskakis". Toată presa elenă, toţi oficialii, nu vorbesc decât de bagajele pentru Rio. Şi asta ne poate fi de ajutor. Absenţa lui Katsouranis, creierul naţionalei conduse de Fernando Santos, este iarăşi un avantaj pentru noi, care sperăm să conteze mai mult decât cea a tripletei Bourceanu – Pintilii – Lazăr. Înlocuitorul său este, însă, vicleanul Karagounis, care, în ciuda vârstei înaintate, trebuie foarte bine păzit. Sigur nu va juca tot meciul, însă atât cât joacă, poate construi o fază care să ne ucidă speranţele. La ora actuală, cu toată obiectivitatea, este clar că România are şanse mai mari de calificare, decât naţionala Franţei, după acel 0-2 de la Kiev!
Piţurcă: "Trebuie să desfacem jocul"
Cum selecţionerul este cel care taie, spânzură, dar şi decide, să vedem cum gândeşte Piţurcă meciul de astăzi: "Trebuie să jucăm perfect faza ofensivă, să avem o circulaţie foarte bună în teren. Cu siguranţă grecii se vor retrage în jumătatea lor de teren. Nu va fi uşor, va fi dificil, eu sunt foarte puternici pe faza defensivă, dar şi noi avem jucători care pot desface jocul. Şi în Grecia am încercat să jucăm ofensiv. Nu vom neglija faza defensivă, să nu credeţi asta. într-un joc de asemenea importanţă nu trebuie să primeşti goluri şi să marchezi. şi la meciul tur am jucat cu un singur închizător, Cociş era mai avansat în funcţie de cum cerea jocul", a spus Piţurcă, care a precizat că nu s-a decis asupra portarului, deşi Tătăruşanu este perfect apt de joc. "Grecia e o echipă care joacă mai închis, care se bazează pe jocul defensiv, iar dacă reuşesc să şi marcheze, ai probleme mari. Eu sper ca noi să avem atuuri care să ne permită să înscriem goluri. Grecii nu ne-au surprins cu nimic În afara faptului că ne-au marcat cele două goluri normale. Unul a fost cadou. Au mai avut două situaţii de a marca", a mai adăugat  Piţurcă.
 
Santos: "Am venit să câştigăm"
Selecţionerul portughez al Greciei, Fernando Santos, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că barajul cu România pentru calificarea la Cupa Mondială nu este jucat: "Este un meci deschis. Am venit aici cu dorinţa de a câştiga. România va trebui să recupereze diferenţa, va avea suporterii de partea ei, iar noi vom încerca să ne păstrăm avantajul. Noi nu am venit aici să păstrăm avantajul din tur, ci să şi jucăm, să ne facem jocul nostru şi să câştigăm", a spus Santos. El a menţionat că absenţa lui Kostas Katsouranis din cauza cumului de cartonaşe galbene nu se va simţi la meciul retur. "Nicio o echipă nu trebuie să se bazeze pe un singur jucător. Katsouranis este un jucător foarte important, dar noi ne vom face jocul în continuare. O să găsim un alt înlocuitor pentru el", a explicat Santos. Întrebat dacă îl cunoaşte pe arbitrul Pedro Proença, ce părere are despre el şi când a vorbit ultima oară cu el, Santos a răspuns: "În al doilea minut am avut şi cartonaş roşu. Nu comentez niciodată ce fac arbitrii în timpul unui meci. Sper ca arbitrii să-şi facă treaba cum trebuie. Ultima oară am vorbit acum şapte-opt ani, pentru că trăiesc în Grecia de atunci. La ultimul Campionat European a arbitrat el, la fel şi finala Ligii Campionilor. E cel mai bun arbitru".
 
 
Formaţiile probabile
România: Tătăruşanu – Măţel, Gardoş, Goian, Raţ – Chiricheş, Cociş – Nicoliţă, Maxim, Stancu – Marica.
Grecia: Karnezis – Torosidis, Papasthatopoulos, Siovas, Cholebas – Maniatis, Karagounis, Tziolis – Salpingidis, Mitroglou, Samaras.
Arbitru: Milorad Mazic (Serbia).
Celelalte partide de astăzi în zona europeană: Croaţia – Islanda (ora 21:15, în tur, 0-0); Suedia – Portugalia (21:45, 0-1); Franţa – Ucraina (22:00, 0-2). Zona africană: Egipt – Ghana (18:00, 1-6); Algeria – Burkina Faso (20:15, 2-3).
 
Au exersat din punctul cu var
 

Componenţii echipei naţionale a României au exersat loviturile de departajare la antrenamentul oficial de luni, de la Mogoşoaia, dinaintea partidei cu Grecia, din returul barajului de calificare la Cupa Mondială din Brazilia. Cristian Tănase, Alexandru Maxim, Dorin Goian, Bănel Nicoliţă, Valerică Găman, Florin Gardoş, Dragoş Grigore şi Claudiu Keşeru au fost jucătorii care au ratat, în poartă aflându-se Bogdan Lobonţ şi Ciprian Tătăruşanu. Fundaşul Vlad Chiricheş, care a suferit săptămâna trecută o fractură de piramidă nazală şi a jucat în meciul tur cu Grecia, s-a antrenat purtând o mască de protecţie.

 

Comentarii