Bani europeni pierduţi şi apartamente stricate în Piaţa Unirii

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 02:58
3 MIN
 Bani europeni pierduţi şi apartamente stricate în Piaţa Unirii

Firma care reabilitează termic trei turnuri din centru are mari întârzieri, şi nu va termina anul acesta. „Din punctul meu de vedere, ei nu sunt în stare să termine aceste lucrări, şi îi vom executa”, a declarat primarul Chirica. Numai că nu e prea mult de executat, garanţia fiind de 5% din valoarea contractului de 1,6 milioane de lei

  

Un nou proiect al primăriei este în pericol de a pierde finanţarea europeană. În situaţie dificilă se află reabilitarea termică a celor trei blocuri-turn din Piaţa Unirii, proiect în valoare de peste 1,6 milioane lei, circa 60% din aceşti bani fiind asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Primarul interimar Mihai Chirica a anunţat deja că municipalitatea va demara procedurile pentru executarea garanţiei depusă de constructor, dar aceasta reprezintă doar 5% din valoarea contractului. Lucrările, executate de firma Romedis Casa SRL din Tomeşti, au demarat în mai 2015 şi trebuiau finalizate în cinci luni.

Cu toate acestea, ritmul lucrărilor a fost unul foarte lent, iar probabilitatea ca acestea să fie terminate până la mijlocul lunii decembrie este redusă. „Din punctul meu de vedere, ei nu sunt în stare să termine aceste lucrări, şi îi vom executa”, a declarat ieri Chirica.

Directorul firmei, Dionisie Ambrono, nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În schimb, un angajat al firmei, care a răspuns la unul dintre numerele de contact ale societăţii, a precizat, fără însă a detalia, că au fost înregistrate mai multe impedimente în implementarea proiectului, iar toate acestea au fost subliniate în adrese către primărie.

Întrebat ieri de motivaţiile firmei privind ritmul lent al lucrărilor, Chirica a evitat să răspundă la întrebare. O altă problemă semnalată la proiect este că, în urma lucrărilor, unele apartamente au suferit deteriorări. „Vor răspunde constructorii pentru ceea ce fac pentru că ei sunt contractorii care au ieşit la licitaţia publică organizată după legile din România. Şi au ajuns unde au ajuns, garanţiile sunt la noi, am dat ordin de executare de garanţii şi vor plăti apartamentele la oameni. Cine a greşit, să plătească”, a comentat primarul interimar.

Primul proiect pentru care primăria a pierdut banii europeni a fost amenajarea plajei Nicolina (20,3 milioane lei). Ulterior, fondurile au fost redistribuite pentru refacerea Splai Bahlui mal drept, dar nici acest proiect nu va fi implementat din cauza întârzierilor în atribuirea licitaţiei, întârzieri provocate de două contestaţii ale unor participanţi la procedură.

Restul proiectelor europene au înregistrat sau au în continuare întârzieri, dar municipalitatea în foarte puţine cazuri a aplicat penalizări, aşa cum a fost anunţată intenţia în cazul proiectului de reabilitare termică a celor trei blocuri turn. Astfel, au fost aplicate penalizări constructorilor doar în cazul proiectului de reabilitare a reţelei de termoficare (circa 300.000 lei) şi în cel privind construcţia pasajului Mihai Eminescu (circa 200.000 lei).

În schimb, penalizările aplicate primăriei de către Ministerul Dezvoltării sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, toate fiind contestate în instanţă de către municipalitate.

 

 

 

Comentarii