Bărbații se pot feri de acest tip de cancer cu o simplă analiză de sânge

luni, 16 noiembrie 2015, 02:58
4 MIN
 Bărbații se pot feri de acest tip de cancer cu o simplă analiză de sânge

Cancerul de prostată poate fi tratat dacă este depistat în fază incipientă. O analiză de sânge poate arăta dacă bărbatul suferă de o boală de prostată  

Mulţi bărbaţi trecuţi de vârsta de 50 de ani se trezesc că sunt diagnosticaţi cu un cancer avansat, doar pentru că nu îşi fac o analiză de sânge. Cei mai mulţi ajung la medic în stadii în care nu se poate face nimic. Medicii spun că, de cele mai multe ori, bărbaţii nu ştiu de această analiză, iar cei care ştiu nu o fac de frică sau din ignoranţă.

M.F. este un bărbat în vârstă de 58 de ani şi recent a fost diagnosticat cu cancer de prostată. El a auzit de la o cunoştinţă de antigenul specific prostatic sau PSA, o analiză de sânge prin care medicul urolog poate determina dacă suferi sau nu de o boală de prostată, şi a decis să îl facă. Rezultatele aveau să nu vină însă cu o veste bună. “Pacientul şi-a făcut PSA-ul, iar valoarea lui a fost de peste 30 ng/ml în condiţiile în care valoarea maximă normală este 4 ng/ml. Această valoare l-a alarmat pe pacient şi a venit la consultatţie. Atunci am depistat un cancer de prostată clinic, într-un stadiu avansat local. Avea deja o tumoră care depăşise prostata şi era diseminat local. I-a fost efectuată biopsia şi din păcate a fost confirmat cancerul”, a precizat dr. Bogdan Novac, medic primar urologie în cadrul Spitalului "Parhon".  

Primele investigaţii, după 45 de ani 

Pacientul nu prezenta simptome de boală, însă faptul că nu a ştiut de analiză a permis bolii să evolueze spre un stadiu în care nu mai poate fi tratat. “La acest moment, populaţia de sex masculin este oarecum nepregătită din punct de vedere informaţional. Foarte puţini dintre bărbaţi ştiu că există această analiză de sânge numită PSA, ce este pur si simplu o formă de a urmări riscurile ca în prostată să se întâmple ceva rău. Că este vorba de o infecţie, o inflamaţie sau un cancer, PSA arată toate aceste lucruri”, a adăugat dr. Novac.

Cancerul de prostată apare cel mai adesea după vârsta de 60 de ani, iar specialiştii recomandă ca prima dozare de PSA să se facă între 45 şi 50 de ani, mai ales atunci când nu există semne de boală, precum dificultate, durere la urinare sau prezenţa sângelui în urină. “Pentru că atunci când pacientul deja suferă din cauza cancerului este într-un stadiu cel puţin local avansat, şi asta face ca boala să fie mai greu de tratat. Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer de care suferă bărbaţii. Sunt studii care spun că, daca toţi bărbaţii ar trăi până la 120 de ani, cu toţii ar avea cancer de prostată. De asemenea, adenomul de prostată este o patologie semnificativă pentru pacienţii de sex masculin şi aceasta poate să influenteze negativ calitatea vieţii”, punctează medicul urolog Bogdan Novac.  

Boala are o evoluţie lentă 

Sunt însă şi cazuri în care pacienţii îşi efectuează cu regularitate această analiză de sânge, dar de frică sau de ruşine nu vin la medic, iar boala evoluează în mod constant. Astfel a fost în cazul unui ieşean care timp de şapte ani şi-a verificat PSA-ul fără a merge la un consult urologic. A început să îşi verifice PSA-ul pe când avea 49 de ani, iar, cu cât trecea timpul, bărbatul observa că valorile cresc. “În prezent, când l-am consultat, avea vârsta de 56 de ani şi a venit îngrijorat pentru PSA-ul din acest an era de 19 ng/ml. Şi mi-a dat o listă cu valorile analizei făcute de-a lungul anilor care creşteau constant. A inceput de la 1,8 ng/ml, iar în urmă cu doi ani fusese de 10ng/ml, anul trecut de 12ng/ml, deci avea un PSA mai mare de patru de peste cinci ani, însă analizele nu le-a arătat nimănui”, spune medicul de la Spitalul "Parhon". În urma examenului clinic, pacientul are o suspiciune semnificativă de cancer de prostată, local avansat şi va fi evaluat în perioada ce urmează.

Situaţiile de acest fel pot fi evitate, iar boala poate fi tratată încă dintr-un stadiu incipient. Cancerul de prostată are o evoluţie lentă, dar de cele mai multe ori asimptomatică, şi de aceea se recomanda dozarea PSA. În România se estimează că, anual, sunt diagnosticate peste 170 de cazuri noi de cancer de prostată şi că aproximativ 7,3% din bărbaţi mor anual din această cauză.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii