De Business

Punem punctul pe știi

„Bătălie” între giganţi IT pe piaţa „inteligenţei” de la Iaşi. Se oferă mii de locuri de muncă

luni, 26 ianuarie 2015, 02:50
5 MIN
 „Bătălie” între giganţi IT pe piaţa „inteligenţei” de la Iaşi. Se oferă mii de locuri de muncă

 Pe termen scurt, în Iaşi companiile de IT vor crea cel puţin 1.500 de locuri de muncă. Printre angajatori care au demarat deja recrutările se numără Amazon, Ness Technologies sau Endava. Piaţa Iaşului este prospectată şi de Oracle, care are planuri ca în câţiva ani să ofere de lucru la 1.000-1.500 de programatori.

Firmele din industria IT vor rămâne în continuare unul din principalii angajatori din judeţ. În prezent, în cadrul societăţilor de profil din judeţ activează în jur de 6.000 de persoane, arată o analizată publicată anterior în “Ziarul de Iaşi”.

Pe termen scurt numărul persoanelor care urmează să fie angajate în aceste companii va urca cu cel puţin 1.500. Deja unele firme au demarat ample campanii de recrutare încă de la începutul acestui an. Pe lângă extinderile anunţate cu surle şi trâmbiţe de la finele lui 2014, mai multe companii de renume fac analize şi planuri de creştere a numărului de angajaţi în acest an. 

Site-urile sunt pline de anunţuri 
 
Amazon este doar unul din numele mari despre care se vehiculează că plănuieşte o campanie de angajări în acest an. Potrivit informaţiilor neoficiale, care circulă de piaţa ieşeană de profil, Amazon Development Center (România) SRL are în plan chiar dublarea numărului de salariaţi până în 2016, proiectul respectiv fiind momentan în stadiul de analiză.
Contactaţi telefonic, oficialii de la Iaşi ai companiei nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, declinându-şi competenţa în favoarea reprezentanţilor PR de peste Ocean. “Nu vă pot da informaţii pe marginea acestui subiect”, a răspuns scurt Cristian Josan, RBS Site Manager la Amazon Development Center.
 
Cu toate acestea, site-ul societăţii din România s-a umplut în această lună cu anunţuri de poziţii deschise la Iaşi, unde se caută de la ingineri de software până la specialişti pe partea de recrutare. De asemenea, societatea oferă şi stagii de internship pentru progamatori. Societatea avea în 2013 un număr de 172 de angajaţi, fiind în top 10 cei mai puternici angajatori din IT ieşean.
Cel mai mare angajator de profil din judeţ este compania Continental cu 1.000 de salariaţi, fiind urmată de SCC Services România, cu 385 de salariaţi. Pe locul trei, la egalitate, se clasează Endava şi UBIS, cu peste 300 de persoane fiecare, iar imediat sub podium este Mind Software, cu 291 de angajaţi.  
 
Obligată prin contract 
 
Ness Technologies va fi un alt jucător dinamic în 2015 pe “piaţa transferurilor”, societatea fiind condiţionată în acest sens şi de un acord încheiat anul trecut cu Ministerul Finanţelor Publice. În mai 2014, Guvernul României, prin ministerul amintit, a aprobat companiei un ajutor de stat în valoare de 24 milioane de lei (5,4 milioane euro) pentru implementarea proiectului de investiţii.
În schimbul primirii ajutorului de stat, compania s-a obligat să creeze 200 noi locuri de muncă în Iaşi până în 2016. Ajutorul de stat este acordat societăţii în baza schemei pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi şi crearea de locuri de muncă, instituită prin HG nr. 797/2012. “Vă mulţumim pentru interesul manifestat faţă de compania noastră şi faţă de proiectele pe care le desfăşurăm. În momentul de faţă nu suntem autorizaţi să facem publice aceste informaţii. În momentul când acestea vor fi disponibile, vă asigurăm de întreaga noastră colaborare”, a răspuns Irina Crăciun-Talpă, Senior Marketing Consultant la Ness, la o solicitare transmisă de “Ziarul de Iaşi” privind strategia de recrutări a companiei în acest an.
La finele anului trecut, Ness a făcut un pas important în această direcţie, profitând indirect de decizia de retragere de pe piaţa ieşeană a societăţii Embarcadero Technologies. Din cei 75 de salariaţi câţi avea Embarcadero, un contingent important ar fi trecut imediat în “barca” Ness România. Contactată de jurnalişti în decembrie 2014, conducerea societăţii Ness nu a infirmat nici nu a confirmat această informaţie.
 
Nici Endava nu se lasă mai prejos în 2015. Săptămâna trecută a deschis un centru la Piteşti, iar Iaşul figurează pe lista de extindere a personalului. “În ultimii doi ani, Endava a înregistrat o creştere cu peste 80% a numărului de angajaţi în România şi continuă să fie foarte activă în recrutarea de specialişti IT pentru celelalte trei centre de dezvoltare şi suport pe plan local, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, unde compania numără peste 1.200 de angajaţi”, se arată într-un comunicat. 
 
Partea de suport aduce valoare adăugată mică 
 
Bomba însă ar putea fi detonată în acest an la Iaşi de gigantul american Oracle. După cum a prezentat în exclusivitate “Ziarul de Iaşi” la finele anului trecut, compania ar pune la bătaie un număr impresionant de locuri de muncă dacă va selecta Iaşul pentru a deschide o filială. Între 1.000 şi 1.500 de posturi vor fi create în decursul a doi ani dacă opţiunea Iaşi iese câştigătoare, compania având nevoie îndeosebi de programatori, buni cunoscători de limbă engleză şi germană.  
“În ceea ce priveşte alte dezvoltări de echipe sau intrarea în Iaşi a altor companii, pot estima că într-un orizont de timp de doi-trei ani, ar putea creşte numărul celor care lucrează în relaţie cu industria IT cu măcar 1.000-1.200 de oameni. Unele companii au luat deja decizia de creştere a echipei sau de deschidere şi angajare, altele sunt încă în faza de evaluare. Părerea personală este că ar putea fi şi mai mulţi în măsura în care s-ar găsi pe piaţa muncii suficientă forţă de muncă calificată. În viitor, limita va fi dată de acest disponibil. Un alt comentariu este legat de ce gen de muncă va fi făcută în aceste companii. Dacă se rezumă doar la suport înseamnă o activitate cu o valoare adăugată mai mică, dar dacă se lucrează pe proiecte în contact direct cu clientul final, aveam un plus valoric mult mai important”, a indicat Gabriel Mardarasevici, patronul Focality.
 
Pe de altă parte, sunt şi voci de pe piaţă care spun că piaţa ieşeană de profil ar putea fi “alimentată” cu până la 8.000 de specialişti. “Anual în Iaşi avem circa 1.100 de absolvenţi de IT de la Informatică, Informatică de gestiune, AC şi Electronică, de unde rezultă că în doi-trei ani vom avea peste 3.000 de absolvenţi IT şi peste 5.000 de absolvenţi non-IT care vor putea lucra în zona de servicii externalizate”, au comentat alţi specialişti ai fenomenului.

Comentarii