Bernard Tapie, condamnat definitiv la plata a peste 404 milioane de euro, în dosarul vânzării Adidas

joi, 18 mai 2017, 14:40
2 MIN
 Bernard Tapie, condamnat definitiv la plata a peste 404 milioane de euro, în dosarul vânzării Adidas

Omul de afaceri Bernard Tapie a fost condamnat definitiv de Curtea de Casaţie din Franţa la rambursarea a 404 milioane de euro, în legătură cu vânzarea Adidas, relatează Le Point.

Este puţin probabil ca suma să fie restituită imediat statului (care a gestionat Credit Lyonnais după falimentul băncii), deoarece omul de afaceri este în procedură de lichidare judiciară.
 
Cazul datează din 1992, când Bernard Tapie a intrat în Guvern. Cu doi ani mai devreme, el achiziţionase grupul Adidas pentru 1,6 miliarde de franci, datorită susţinerii oferite de Credit Lyonnais.
 
Pentru a evita conflictele de interese, el a mandatat vânzarea a 80% dintre acţiunile Adidas, pe care le deţinea. Acest lucru s-a întâmplat în februarie 2013, pentru 2,1 miliarde de franci, adică 320 de milioane de euro.
 
Cumpărătorii au fost opt la număr, printre care o altă filială a Lyonnais, Clinvest, dar şi o structură aparţinându-i omului de afaceri Robert Louis-Dreyfus (RLD).
 
În aceeaşi zi, ei au semnat o promisiune de vânzare către o altă societate a RLD, pentru suma de 3,5 miliarde de franci.
 
Bernard Tapie s-a considerat înşelat şi a lansat o procedură judiciară ce a dus la un arbitraj, în urma căruia a obţinut despăgubiri de peste 400 de milioane de euro.
 
Suma nu a fost contestată niciodată de Nicolas Sarkozy sau de Christine Lagarde, care era ministru al Economiei în perioada respectivă. De altfel, actuala şefă FMI a fost găsită vinovată în acest dosar.
 
Criticii o acuză pe Lagarde că i-a asigurat un tratament preferenţial lui Tapie pentru că acesta a suţinut financiar campania prezidenţială a lui Nicolas Sarzoky.
 
De asemenea, criticii susţin că statul francez nu trebuia să plătească compensaţii financiare unui condamnat penal, care era în faliment în acel moment şi nu putea să plătească un proces în instanţă. Tapie şi-a petrecut şase luni în spatele gratiilor în 1997, după ce a aranjat meciuri ca preşedinte al clubului Olympique Marseille.

Comentarii