Bilanţul victimelor alunecării de teren din Guatemala a ajuns la 131 de morţi

luni, 05 octombrie 2015, 13:47
2 MIN
 Bilanţul victimelor alunecării de teren din Guatemala a ajuns la 131 de morţi

Bilanţul victimelor alunecării masive de teren care a distrus un sat, în apropiere de Guatemala City, a ajuns la 131 de morţi, au anunţat oficialilor locali.

"Din păcate, o nouă evidenţă arată că au fost confirmate decesele a 131 de persoane", iar alte aproximativ 300 de persoane erau date dispărute, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor, Julio Sanchez. El a precizat că mai mulţi copii mici, inclusiv nou-născuţi, se află printre victimele din satul Santa Catarina Pinula.

Joi seara, în urma unor ploi torenţiale, noroi şi moloz au ajuns în satul El Cambray II, în municipalitatea Santa Catarina Pinula, distrugând sau deteriorând cel puţin 125 de locuinţe.

Autorităţile municipale au cerut în mai multe rânduri comunităţii să se mute din această zonă, situată la aproximativ 15 kilometri distanţă de capitala Guatemala City, cel mai recent în luna noiembrie a anului trecut, însă multe familii au refuzat, spunând că nu au unde să meargă.

"Nu mai putem locui acolo", a spus Carlos Hernandez, un electrician care a supravieţuit alunecării de teren.

Duminică seara, echipaje de salvare au fost nevoite să îşi suspende activitatea când ploaia a reînceput, considerând ca prea periculos să continue căutările până luni. Oficiali au spus că impactul ploii puternice a fost intensificat de râul din apropiere şi că autorităţile municipale au recomnadat comunităţii să se mute anul trecut.

Sezonul ploios de anul trecut a cauzat moartea a 29 de persoane şi a distrus peste 9.000 de locuinţe.

Mai mult de 53 la sută din populaţia Guatemalei, de aproximativ 16 milioane de locuitori, trăieşte în sărăcie. Această ţară deţine unul dintre cele mai mari scoruri la nivel mondial în ceea ce priveşte criminalitatea.

Mediafax

Comentarii