Bitcoinul, cea mai performantă monedă din lume în 2015

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:49
2 MIN
 Bitcoinul, cea mai performantă monedă din lume în 2015

Moneda virtuală s-a apreciat anul trecut cu 35% faţă de dolar.

Dolarul s-a apreciat pe parcursul anului trecut faţă de un coş de valute cu 8,3%, dar, în ciuda întăririi acestuia, cea mai perfomantă monedă din lume a fost în 2015 bitcoinul. Astfel, deşi anul trecut dolarul s-a întărit, moneda virtuală a performat mult mai bine, apreciindu-se cu 35% faţă de USD în 2015, scrie Zerohedge.com, preluat de hotnews. A doua monedă că performanţa faţă de dolar a fost shekelul israelian, care s-a apreciat astfel cu 0,3%. Pe următoarele locuri au fost yenul japonez şi francul elveţian, care au încheiat anul trecut faţă de dolar aşa cum l-au început.

Pe de altă parte, monedele care au performat cel mai rău anul trecut sunt cele din ţări afectate de ieftinirea materiilor prime sau de conflicte.  
Grivna ucraineană a scăzut cu 33,8%, realul brazilian cu 30,5%, iar dolarul canadian cu 15,9%. De asemenea, rubla s-a depreciat cu 20,8% faţă de dolar iar rindul sud-african a pierdut 26,7%.  

În 2013, toată lumea era sigură că bitcoin va fi următorul mare trend global. Dar apoi cea mai mare piaţa valutară cu bitcoin, Mt. Gox, a făcut implozie şi toată lumea a devenit convinsă că moneda virtuală este terminată. Dar, cu toate acestea, valuta virtuală a rezistat şi în ziua de azi prosperă mai mult ca niciodată, scrie The Wired. Fiind o valută care nu este controlată de un guvern, ci de o reţea vastă de computere independente de pe tot globul, bitcoin a fost afectată de reglementări din diferite ţări, în special în SUA.  
Dar aceste reglementări devin mai blânde, iar bitcoin se poate dovedi că fiind un mijloc mai simplu şi mai ieftin de a muta bani între locaţii diferite, mai ales în tranzacţii transfrontaliere sau pentru retaileri online.  
Vineri, bitcoin era cotat la 457 de dolari, afişând o creştere enormă faţă de aceeaşi zi din 2015, când valora 285 de dolari.

 

Comentarii