Black Fraierday! Singura şansă a bunăstării poporului: mita electorală grasă!

marți, 08 noiembrie 2016, 08:00
3 MIN

* Campania de ales parlamentarii începe pe 11 noiembrie, vineri: va fi un fel de "Vinerea Neagră", de "Black Friday" – mai exact, "Black Fraierday", acea zi care marchează startul campaniei de fraierit electoratul. Din politică se câştigă mai bine decât din sex şi droguri (că politica le cuprinde pe amândouă: are şi sex, în raportarea politicienilor cu electoratul, şi beţia puterii, care dă mahmureala puterii, care trece doar cu un nou mandat): iată de ce ei vor încerca să vă fraierească, să vă facă să-i alegeţi. Ca în comerţ, unde multe firme oferă produse la fel, pe care şi le laudă în reclame; am putea compara partidele cu, de pildă, nişte antidiareice, cu sloganuri diferite: "Noi vă scăpăm de nevoi!" / "Cu noi nu aveţi scăpare!" / etc.

* Partidele seamănă la fel de bine (rău?) şi cu românii care investeau la Caritas şi băgau bani cu nădejdea că vor scoate de opt ori mai mulţi: oare de ce se plătesc posturile eligibile pe listele de candidaţi? Fiindcă fiecare euraş-păcuraş cheltuit pe fiecare fluturaş cu meclă de candidat pe el înfloreşte / se înmulţeşte de măcar opt ori. Legea de acum zice că se interzice mita electorală (tradiţionale găleţi, cizme de cauciuc etc.), însă există pomeni electorale sub alte forme (sporuri salariale gândite pe genunchi, de exemplu). Oare de ce se cheamă "pomeni", că pomenile se dau, de obicei, la parastas: să fie de sufletul viitorului României?

* Mulţi se întreabă de ce să mai voteze, de vreme ce nu mai primesc beri, cizme, mici şi alte accesorii, din cauza legii care răpeşte românului singura compensaţie pentru patru ani în care îi suportă. Ar fi normal să se schimbe radical sistemul, iar partidele să fie încurajate, chiar obligate să dea mult, cât mai mult! În loc de liste cu semnături, formaţiunile politice să aducă dovezi că au ce oferi poporului şi să nu poată participa la alegeri acele partide care nu demonstrează cu acte că pot dărui electoratului, în campanie, nu cizme, mici şi bere, ci biciclete, aspiratoare, maşini de spălat, frigidere, chiar case. O campanie electorală ar fi aşteptată de români mai ceva ca Luna Cadourilor sau promoţiile, ea fiind o adevărată oază de bunăstare în deşertul politicii. Propunem ca, în loc de bonuri de doi mici şi o bere, alegătorii să primească, la serbările câmpeneşti, bonuri de maşină, casă şi mobilă, de exemplu!

* Dacă s-ar schimba legea, alegătorul român ar lua casa de la un partid, maşina de la altul, contul în bancă de la al treilea şi, de la al patrulea, în loc de alocaţii (cu care, acum, se plătesc datoriile la bufetul comunal), burse de studiu în străinătate pentru copii: până la următoarele alegeri, pe român nu l-ar durea nici basca de ce va face clasa politică. Aşa ceva ne-am dori cu toţii într-o campanie electorală decentă; se spune că politica e centuristă, însă de ceva vreme alegătorii sunt cei care ar dori să fie plătiţi înainte!

 

Comentarii