Bombă politică la Casa Pătrată: Plan secret de revocare a şefului CJ

marți, 30 iunie 2015, 01:57
5 MIN
 Bombă politică la Casa Pătrată: Plan secret de revocare a şefului CJ

PSD Iaşi pregăteşte în mare secret o adevărată lovitură politică: debarcarea definitivă a lui Cristian Adomniţei din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, în baza unor foarte recente modificări legislative. De câteva zile este studiată Legea adminsitraţiei publice şi legislaţia aferentă acesteia, unde se pare că a fost găsită o cale legală pentru revocarea din funcţie a unui şef de CJ în situaţia lui Adomniţei. „Eliberarea din funcţie a preşedintelui consiliului judeţean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea motivată a cel puţin unei treimi din numărul acestora”, se arată la art. 101, alin. (3) al Legii administraţiei, modificată de Legea 115/2001. Întrebat despre şansele teoretice ale unui astfel de demers, prefectul Dan Cârlan a oferit un răspuns evaziv. Confuzia este întreţinută şi de încetarea de drept a suspendării lui Adomniţei, ordinul fiind emis ieri de către prefect, şi care a intrat în vigoare începând de azi

O bombă politică ticăie de câteva zile în politica ieşeană. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Cristian Adomniţei, ar putea fi revocat din funcţie. Surse politice au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că social-democraţii discută intens în aceste zile despre iniţierea unui proiect de hotărâre prin care Adomniţei să îşi piardă mandatul definitiv. PSD îşi bazează demersul pe noile modificări legislative. La sfârşitul lunii mai a intrat în vigoare Legea 115/2001, lege care, în principal, reglementează modul în care se vor desfăşura alegerile locale începând cu anul viitor, dar aduce modificări şi la actuala Lege a administraţiei publice locale (215/2001).

 
Ce spune legea
 
„Eliberarea din funcţie a preşedintelui sau a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea motivată a cel puţin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcţie a preşedintelui sau a vicepreşedinţilor consiliului judeţean nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului judeţean, se arată la articolul 101, alin. (3) al Legii 215/2001, modificată şi completată de Legea 115/2001. Vechea reglementare făcea referire doar la posibilitatea eliberării din funcţie a vicepreşedinţilor, nu şi a preşedintelui instituţiei. Surse social-democrate susţin că nu există dispoziţii tranzitorii, iar această modificare este în vigoare şi aplicabilă.
 
„Ziarul de Iaşi” a contactat ieri mai mulţi lideri ai PSD, dar aceştia au refuzat să comenteze public informaţia. „Nu comentez pe marginea acestui subiect”, a declarat scurt liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu. În acelaşi timp, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dan Cârlan, a refuzat să ofere o interpretare modificării aduse Legii 215/2001, care este în vigoare din luna mai. „Nu vă pot oferi un răspuns. Dacă s-ar da o astfel de hotărâre, documentul va ajunge la Instituţia Prefectului pentru controlul legalităţii. Dacă aş exprima acum o opinie, ar însemna să mă antepronunţ”, a comentat Cârlan.
 
În prezent, la nivelul CJ social-democraţii controlează două treimi din voturi. PSD numără 19 mandate din 36, dar în plen funcţionează de facto alianţa PSD – ALDE – PPDD, care adună 27 de voturi, mai mult decât necesar pentru revocarea lui Adomniţei. Această alianţă controlează plenul încă din toamna anului trecut, după ce celebra „ordonanţă a traseiştilor” a reconfigurat scena politică locală. Surse din PSD au precizat totuşi că proiectul de hotărâre privind revocarea din funcţie a lui Adomniţei ar putea să nu fie promovat atât timp cât acesta nuîşi va relua efectiv atribuţiile în conducerea judeţului.
 
În PNL s-au auzit deja de aceste posibile demersuri, dar aici domneşte încă rezerva. „Un astfel de proiect ar fi ilegal şi abuziv. Acea modificare se referă la preşedinţii de consilii judeţene care vor fi aleşi de către consilieri. Evident, în momentul în care ei aleg un preşedinte, pot să-l şi elibereze din funcţie. Aici este însă interpretarea lor, dar este abuzivă. Nu stau la dezbateri juridice cu cei de la PSD. Le voi face plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu dacă vor promova o astfel de hotărâre”, a comentat liderul consilierilor judeţeni ai PNL, Eduard Boz (foto), jurist de profesie.
Un precedent recent de aplicare a noilor reglementări privind aleşii locali nu este însă deloc favorabil liberalilor ieşeni. Acesta a avut loc deja în ţară, la Hunedoara, în 16 iunie a.c. Aici, Adrian David, ex-UNPR, acum membru PNL, a devenit noul preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.Alegerea acestuia s-a făcut pe baza noii legi privind alegerile locale, conform căreia liderul instituţiei şi cei doi vicepreşedinţi sunt aleşi de către consilierii judeţeni, şi nu direct de către electorat. Postul de preşedinte al CJ Hunedoara a devenit vacant după ce Mircea Moloţ (PNL), care l-a ocupat încă din 2004, a fost declarat incompatibil.
 
Astăzi încetează suspendarea lui Adomniţei
 
Confuzia de la nivelul conducerii CJ este întreţinută şi de încetarea de drept a suspendării lui Adomniţei, ordinul fiind emis ieri de către prefectul Dan Cârlan, şi care a intrat în vigoare începând de astăzi de la ora 0.00. La baza ordinului prefectului stă comunicarea deciziei instanţei prin care Adomniţei a fost plasat sub control judiciar. În schimb, Adomniţei nu poate să-şi exercite mandatul, pentru că are interdicţie din partea judecătorilor.
 
În prezent, CJ nu mai are nici preşedinte interimar întrucât hotărârea plenului prin care Victorel Lupu a preluat atribuţiile a fost valabilă până la încetarea suspendării lui Adomniţei. Pe acelaşi principiu, Victor Chirilă a părăsit funcţia de vicepreşedinte. Însă, în acelaşi timp, conducerea instituţiei poate fi asigurată în continuare de către Lupu, după cum susţine Cârlan, întrucât există o dispoziţie mai veche a lui Adomniţei, cu caracter general, prin care el îi deleagă atribuţiile lui Lupu în situaţiile în care nu-şi poate exercita mandatul.
 
La Constanţa, pe o speţă similară, CJ s-a întrunit din nou şi a decis la fel ca în cazul suspendării. Plenul a constatat că preşedintele Nicuşor Constantinescu nu-şi poate exercita mandatul în urma interdicţiei dispuse de către instanţă şi a delegat atribuţiile către unul dintre vicepreşedinţi. Adomniţei nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a-şi exprima un punct de vedere.
 

Comentarii