Bombele vin de peste Ocean

joi, 12 octombrie 2017, 01:43
4 MIN
 Bombele vin de peste Ocean
 
23 de echipe din 32 s-au calificat la Cupa Mondială din Rusia. Dacă în Europa ultimele meciuri au dat verdicte scontate, Messi a salvat aproape de unul singur onoarea Argentinei, iar Panama şi Honduras au lăsat SUA fără replică

 

În ultimele zile s-au disputat ultimele meciuri din sezoanele regulate – ca să preluăm un termen din fotbalul intern – ale majorităţii zonelor de calificare pentru Cupa Mondială din Rusia. Ultimele meciuri din zona europeană s-a încheiat cu rezultate scontate. În grupa A, Franţa a învins pe teren propriu Belarus cu 2-1, iar Olanda a învins echipa Suediei cu 2-0, rezultat doar platonic, fiindcă pentru a depăşi golaverajul nordicilor, elevii lui Dick Advocaat aveau nevoie de o victorie la şapte goluri diferenţă. A fost numai 2-0, dar Arjen Robben şi-a luat adio de la echipa naţională pentru care a jucat 14 ani cu o “dublă”. În grupa B, meciul cheie a fost Portugalia – Elveţia. Lusitanii aveau nevoie de o victorie pentru calificarea directă şi au obţinut-o prin autogolul lui Djourou (’41) şi golul lui André Silva (’57), trimiţându-i pe helveţii care au condus tot timpul grupa, în flăcările barajului. Situaţie simplă în grupa H, în care Belgia era deja calificată. Locul de baraj se disputa indirect între Grecia şi Bosnia-Herţegovina, numai că disputa e un fel de-a spune pentru că elenii au jucat acasă cu modesta echipă a Gibraltarului, pe care au învins-o cu 4-0, iar Bosnia a învins degeaba cu 2-1 în Estonia. Pentru că celelalte  meciuri nu au avut miză, ne rezumăm în a prezenta doar  rezultatele: Luxemburg – Bulgaria 1-1 (A), Ungaria – I.Feroe 1-0, Letonia – Andorra 4-0 (B), Belgia – Cipru 1-0. Se cunosc deci, toate echipele calificate direct din zona europeană şi cele opt formaţii de pe locul II care susţin baraje tur-retur, echipa care nu a prins această şansă fiind, aşa cum am mai precizat Slovacia. Barajele se vor disputa în zilele de 9/11, respectiv 12/14 noiembrie, iar tragerea la sorţi are loc pe 17 octombrie, după ce va fi publicat următorul clasament FIFA, pentru a se stabili capii de serie. Conform clasamentului actual, Elveţia, Italia, Danemarca şi Croaţia sunt capi de serie, celelalte echipe fiind Suedia, Irlanda de Nord, Grecia şi Irlanda

În zona CONCACAF, s-au înregistrat surprize de proporţii în ultima etapă. Deja calificate, naţionalele din Mexic şi Costa Rica au fost învinse în deplasare de Honduras (scor, 2-3) şi Panama (1-2), în timp ce SUA, care aveau două puncte avans în faţa celor două naţionale centrafricane, a pierdut cu 1-2 pe terenul “lanternei” grupei finale, Trinidad-Tobago. Echipa Panama, în poartă cu Jaime Penedo (de la Dinamo Bucureşti), a obţinut o calificare istorică, iar yankeii lipsesc pentru prima dată de la turneul final după 1986. Chiar dacă panamezilor li s-a acordat un gol care n-a fost (mingea n-a depăşit de loc linia porţii, a fost sărbătoare mare în ţara istmică, guvernul a dat zi liberă tuturor salariaţilor. Naţionala Panama, care a fost mai de mult pregătită de românii Mihai Stoichiţă şi Marius Lăcătuş, a obţinut acest succes sub comanda columbianului Hernan Dario Gomez, care a condus naţionala ţării sale la “Coupe du Monde” 1998.

În zona sud-americană, toţi ochii au fost îndreptaţi spre Guayaquil, unde Argentina îşi juca ultima şansă de calificare, chiar la baraj. A obţinut-o direct, prin contribuţia excepţională a lui Lionel Messi. Deşi gazdele au deschis scorul în primul minut prin Ibarra, starul Barcelonei, şters în general în această campanie s-a înfuriat şi a punctat de trei ori, în minutele 11, 18 şi 62. “Victimele” acestei  ultime runde au fost Paraguay, învinsă cu 0-1 pe teren propriu de codaşa Venezuela, dar, mai ales Chile, câştigătoarea ultimelor două ediţii din “Copa America”, învinsă sever de Brazilia. Peru are o şansă istorică de a juca la Cupa Mondială pentru prima dată din 1982, dacă va trece de barajul cu Noua Zeelandă. Celelalte rezultate din zona AMSUD au fost: Peru – Columbia 1-1 şi Uruguay – Bolivia 4-2.

23 de echipe calificate: Rusia (ţară organizatoare), Franţa, Portugalia, Anglia, Belgia, Germania, Islanda, Polonia, Serbia, Belgia, Spania (Europa), Brazilia, Uruguay, Argentina, Bolivia (America de Sud), Mexic, Costa Rica, Panama (CONCACAF), Arabia Saudită, Coreea de Sud, Iran, Japonia (Asia), Nigeria, Egipt (Africa).

Mai sunt de aşteptat: rezultatele barajelor din Europa (4), câştigătoarele a trei grupe din Africa (Tunisia sau RD Congo, Maroc sau Coasta de Fildeş, Senegal, Burkina Faso sau Insulele Capului Verde) şi verdictul barajelor intercontinentale: Australia – Honduras şi Peru – Noua Zeelandă.

 

Comentarii