Burleanu: Salut decizia lui Sandu de a renunţa la contractul megaloman

luni, 18 august 2014, 16:42
8 MIN
 Burleanu: Salut decizia lui Sandu de a renunţa la contractul megaloman

Preşedintele FRF Răzvan Burleanu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că salută gestul lui Mircea Sandu de a renunţa la contractul "megaloman" de rentă viageră, precizând că decizia fostului preşedinte de onoare vine în urma votului de invalidare a actului, din Adunarea Generală a forului.

"Am văzut în conferinţa de presă (n.r. – a lui Sandu) cu câtă uşurinţă confundă instuţiile cu persoanele. Nici acum nu a înţeles domnul Mircea Sandu că era de datoria sa să aducă acei bani care se cuveneau Federaţiei Române de Fotbal de la Loteria Română. Şi acest lucru l-a făcut nu ca persoană fizică, ci ca preşedinte al FRF. Nu a înţeles că pentru ca o instituţie să fie viabilă aceasta trebuie să respecte un principiu cunoscut, cel al impersonalismului, pentru că altfel se numeşte clan. Nu a înţeles în ceea ce priveşte contractul de rentă viageră, că acest contract venea tocmai pentru a i se asigura un respect cuvenit. Din punctul meu de vedere, respectul nu ţi-l acorzi furişându-te în spatele unor chichiţe administrative, ci respectul îl câştigi prin recunoaşterea oamenilor. Prin urmare salut decizia domnului Mircea Sandu de a renunţa la acest contract megaloman, construit doar pentru a proteja interesele personale şi pentru a se afla totodată într-un conflict total cu ceea ce înseamă practicile unei organizaţii moderne. În (n.r – clădirea) anexă a FRF, unde domnul Sandu şi-a avut biroul, începând de anul viitor îşi va găsi sediul Academia naţională pentru dezvoltare fotbalistică, un proiect pe care îl vom demara cu privire la pregătirea profesională a tuturor oamenilor implicaţi în fotbalul românesc", a declarat Burleanu.

Oficialul FRF consideră că Mircea Sandu a renunţat la contractul de rentă viageră în urma invalidării actului de către Adunarea Generală a FRF. "Vreau să adaug că îmi cer scuze, ca preşedinte al FRF, faţă de membrii Comitetului Executiv şi ai Adunării Generale pentru jignirile şi retorica de precupeaţă a domnului Mircea Sandu. Îmi place să cred că domnul Mircea Sandu a renunţat la contractul de rentă viageră pentru că a existat o uniune de voinţă materializată printr-un vot al Adunării Generale. Apreciez că domnul Mircea Sandu nu s-a comportat în ceasul cel din urmă ca un Vodă Lăpuşneanu mediaval, «dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau». Din partea mea, capitolul Mircea Sandu este unul încheiat. Dislocarea modului în care domnul Mircea Sandu a preferat să vadă fotbalul românesc doar în interes personal a fost unul dintre motivele candidaturii mele. Vreau să-i transmit domnului Mircea Sandu că pentru orice critică întemeiată, constructivă, pentru orice sfat pe care îl poate acorda cu bună credinţă şi cu pritenie pentru fotbalul românesc sunt peregătit oricând pentru a discuta. Vreau să ştie că nu am reacţionat niciodată din resemntient, ci doar pentru a urmări binele fotbalui românesc, aşa cum îl configurăm eu şi echipa mea de management", a adăugat preşedintele FRF.

Referitor tot la contractul de rentă viageră al lui Sandu, Burleanu a spus că în momentul semnării deciziei de mişcorare a retribuţiei fostului preşedinte de onoare nu a cunoscut toate detaliile contractului. "O întrebare la care nu aţi primit răspuns este data la care s-a încheiat acel contract. Acel contract s-a încheiat la data de 5 martie. Prin urmare nu aveam cum să ştiu. Am intrat în posesia acelui contract la trei săptămâni, după data de 5 martie. Prin urmare, acel contract a fost încheiat la 5 martie. În Comitetul Executiv din 5 martie nu am participat, o şedinţă făcută rapid, la ora 9.00. Mulţi membri nu au primit contractul şi nici nu au ştiut ce votează. În 6 martie, ştiam doar din presă şi am avut surpriniderea să aflu că acel contract era deja semnat. Am crezut că e vorba doar de o sumă de bani, dar tot ceea ce presupune acest contract îl face unul lipsit de bun simţ şi megaloman. Deşi a existat acea discuţie în 6 martie, contractul era deja semnat în 5 martie. Eu nu am semnat absolut nimic. Acel contract nu este semnat de mine şi Mircea Sandu. Ceea ce a prezentat Mircea Sandu a fost ordinea de zi, în care Comitetul Executiv lua act de reducerea sumei la 50.000 de eruo. În 6 martie, am ştiut de această sumă, dar nu ştiam absolut nimic despre celelalte clauze pentru că nu am intrat în posesia contractului. Nu am avut nicio reacţie din partea celorlalţi membri ai Comitetului Executiv", a mai spus Burleanu.

Actualul preşedinte al federaţiei a condamnat de asemenea atitudinea lui Sandu, vizavi de foştii săi colaboratori Anghel Iordănescu, Miodrag Belodedici şi Jean Vlădoiu, pe care îi consideră trădători pentru faptul că au rămas în cadrul FRF: "În acelaşi timp, nu vreau să-i apăr pe Anghel Iordănescu, Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu sau Zorislav Kovacs. Au făcut-o ei înşişi de-a lungul carierei lor formidabile pe care au avut-o în viaţa fotbalistică, fie la nivel naţional, fie la nivel internaţional. A-i acuza de laşitate pe toţi cei care nu sunt cu tine dovedeşte încă o dată că domnul Mircea Sandu nu a făcut nicio diferenţă între persoană şi instituţie. Oamenii aceştia lucrau şi lucrează pentru Federaţia Română de Fotbal, nu pentru Mircea Sandu. Iar loialităţile nu trebuie să fie personale, ci faţă de organizaţie, nu trebuie să fie faţă de domnul sau de omul Mircea Sandu, la fel cum poate ne-am fi imaginat în Evul Mediu. Nu sunt vasali faţă de o persoană, ci trebuie să fie loilali faţă de interesele organziaţiei şi ale fotbalului românesc".

Despre Gheorghe Hagi, Burleanu a spus că federaţia are nevoie de el în aceaşi măsură în care este valabilă şi viceversa. "Este decizia domnul Gheorghe Hagi în ceea ce priveşte susţinerea morală a trecutului fotbalului românesc. Pentru că Mircea Sandu ţine de trecutul acestei organizaţii. Nu am ce să comentez. Eu cred că şi reacţia lui e prost înţeleasă, atâta timp cât are un proiect care merită toată admiraţia. Cred că Federaţia Română de Fotbal are nevoie de Gheorghe Hagi în aceeaşi măsură în care el are nevoie de Federaţia Română de Fotbal", a afirmat şeful FRF.

În ceea ce îl priveşte pe directorul său de cabinet, Gabriel Bădescu, Burleanu a spus că acesta nu are nicio legătură cu gruparea de liga a III-a Viitorul Buzău, aşa cum lăsase să se înţeleagă Mircea Sandu. "Gabriel Bădescu nu are nicio legătură cu Viitorul Buzău. Nu se află nici pe ştatul de plată al echipei, nu ocupă nicio funcţie în cadrul acestui club. Gabi Bădescu este şeful meu de cabinet şi se ocupă de tot ceea ce înseamnă partea admnistrativă. Ştiţi care e supărarea domnului Mircea Sandu? Pentru că l-am responsabilizat să se ocupe în această perioadă de Centrul Naţional Mogoşoaia. Acum câteva zile am avut surpriza să aflu că am în federaţie foarte multe mâini drepte. Vă asigur că am una şi aceea îmi aparţine. Domnul Mircea Sandu încă continuă să fie angajat al societăţii comerciale Centrul Naţional Mogoşoaia. De acolo nu şi-a dat demisia. A preferat să intre în concediu. Ca director general lucrează două ore pe zi şi are un salariu undeva la 2.500 de euro", a explicat preşedintele FRF.

Referitor la o altă acuză formulată de Mircea Sandu în conferinţa de săptămâna trecută, conform căreia ar sta foarte mult timp plecat din ţară, Burleanu a spus că niciuna dintre vizitele pe care le-a efectuat în străinătate nu au fost în scop personal: "Nu pot spune câte zile am fost plecat, dar pot spune unde am fost, la Adunarea Generală la Astana, la Sao Paolo, nu poţi fi acolo să nu reprezinţi. Apoi am fost invitat de preşedintele UEFA la întrevederi personale. În momentul care eşti invitat nu poţi refuza. Cu federaţia din Germania dorim să intrăm în parteneriat de dezvoltare şi dacă îţi doreşti trebuie să faci o vizită protocolară preşedintelui federaţiei germane. A mai fost o vizită pe care am făcut-o în Danemarca pentru a putea să finalizăm contractul meciului amical. Cam acestea au fost vizitele, nu au fost în interes personal. Nu am fost în vacanţă, nu am avut vacanţă. Persoana dinspre care vine această întrebare este debusolată de susţinerea pe care conducerea federaţiei o are în Europa. Schimbarea care a avut loc este foarte bine apreciată la nivel european".

Fostul conducător al Federaţiei Române de Fotbal Mircea Sandu a anunţat, la 8 august, că renunţă la funcţia de preşedinte de onoare al forului şi la contractul său de rentă viageră, el precizând că nu mai poate accepta ca numele să îi fie legat "de o echipă de impostori". Sandu a formulat mai multe acuzaţii la adresa lui Burleanu şi i-a cerut demisia actualului şef de la Casa Fotbalului, pe care l-a făcut mincinos.

Mircea Sandu era preşedinte de onoare al FRF din 5 martie. Tot în martie, pachetul de beneficii al lui Mircea Sandu a fost adoptat în Comitetul Executiv, înaintea Adunării Generale care l-a adus în fruntea FRF pe Răzvan Burleanu. Acest pachet nu a fost prezentat în cadrul AG, ci doar s-a supus la vot propunerea ca Mircea Sandu să devină preşedinte de onoare al FRF.

Răzvan Burleanu a considerat drept "nesimţit" pachetul de beneficii al preşedintelui de onoare şi a promis că îl va supune dezbaterii AG. La 28 iunie, Adunarea Generală a FRF a invalidat renta viageră de 50.000 de euro pe an şi celelalte beneficii stabilite pentru Mircea Sandu.

Mediafax

 

Comentarii