BASARABIA, ACUM

Când normalitatea pare un lux

joi, 23 martie 2017, 02:50
1 MIN
 Când normalitatea pare un lux

Încep cam de departe, dar nu rezist tentaţiei să leg o nedumerire mai veche (foarte veche, de fapt) de o realitate curentă acum. 

Un an sau doi după facultate, când lucram ca redactor la un ziar raional din sudul Ucrainei, am dat peste Sărbătoarea continuă de Ernest Hemingway. Era, propriu-zis, o ediţie în rusă (Праздник, которыйвсегдастобой). Întâmplare fericită, ba chiar mirobolantă, pentru că rima pe un plan foarte îndepărtat, fantomatic, cu umila mea condiţie de scriptor de atunci. Rima bovaric, desigur: scriam într-un birou de epocă, cu pereţi groşi şi tavanul înalt, împărţind masa cu un rus scund şi veşnic bine dispus.

Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că poţi scrie şi aşa, într-o cafenea, cum făcea Hemingway în tinereţile sale, la Paris. La noi, pe atunci, era inconceptibil să-ţi faci o însemnare oarecare pe un şerveţel, darămite să scrii, pe bune, ore în şir, fără să-ţi atragi privirile suspicioase ale chefliilor.

Ei, bine, capitalismul, aşa sălbatic şi nepieptănat cum ni s-a instalat (după modele cărora unii de la noi li se închină şi acum) a redimensionat lucrurile şi în sensul ăsta, punând percepţia cumva cu tălpile pe pâmânt. Hemingway, la rigoare, şi-ar fi putut scrie şi la Bălţi, de exemplu, articolele sau câte o nuvelă, fiindcă localul – ca spaţiu generic – s-a democratizat, lumea intră, comandă şi îşi vede de ale sale, nu se mai simte vizată de tastatură…

Am fost nu demult într-o cafenea – parte dintr-o reţea din alea cu moţ, unde cafeaua te costă patru-cinci euro, deşi nu-i mai brează decât într-o bodegă de la periferie. Ce m-a izbit: numărul puştilor, bine stilaţi şi toţi ca unul cu laptopuri, ca şi cum ar fi ascultat de un consemn obscur. Bine, unii intră să-şi facă temele (altă premieră pe aici!), per ansamblu, însă, impresia e de exclusivism cu lămpi de neon.

S-ar zice că descopăr, la ceas târziu, o Americă demult instalată pe plai (şi care, apropo, a bântuit bine mersi şi în socialism, chiar dacă în forme mai discrete): inegalitatea socială, diferenţele, câteodată teribile, dintre o pătură şi alta. Dar nu e totuşi un mârâit de stânga: ce pare un lux, câteodată obscen, e în fapt o normalitate. Scriu însumi pe calculator şi ştiu ce spun: contează şi gadget-ul, şi cafeaua, şi anturajul. E vorba, propriu-zis, de instrumente şi cadru – un strict necesar, în definitiv, de care ar trebui să aibă parte nu doar o mână de norocoşi, fiindcă procură şanse şi e important să le ai exact când le poţi valorifica.

Ştiu: nevoie, criză, tranziţie, miliarde subtilizate, găinării geopolitice. Presa ne intoxică zilnic cu variaţii pe teme din astea. Şi totuşi e atât de simplu, oricât s-ar crampona experţii puterii de contrariu: nu bagi – tu, majoritate parlamentară, tu, Oligarh Rău, cum te gratulează presa fără acces la ciolan – numai în odrasla ta, dacă vrei cu adevărat să fie fericită şi, mai târziu, să dea şi o măsură a valorii. Aloci în educaţie, faci un cadru: creezi imperiosul mediu nutritiv. Prin legi, prin ordonanţe, chiar prin măsuri draconice, de ce nu, fiindcă e în puterea ta şi fiindcă miza, scuzaţi că repet truisme, e mare cât viitorul. Cât bănet cheltuim noi pentru tot soiul de mese rotunde, dineuri, recepţii, câte fonduri se toacă pentru panglicari în campaniile electorale? Cu ce-au ascuns ticăloşii tranziţiei prin ofshore-uri, cu ce mai fură încă, în două decenii, nu mai mult, am avea chiar lumea aspiraţiilor noastre: în chipul acestor copii, maturizaţi elegant şi profund.

Ghenadie Nicu este corespondentul "Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova

Comentarii