Care este preţul trădării la sate. Primarii traseişti explică cum s-au întors mii de voturi în comunele lor

vineri, 14 noiembrie 2014, 14:35
6 MIN
 Care este preţul trădării la sate. Primarii traseişti explică cum s-au întors mii de voturi în comunele lor

Înaintea începerii campaniei electorale, 25 de primari ieşeni au schimbat tabăra pe cea social-democată. Scorurile din primul tur al prezidenţialelor par să arate că aceştia au tras şi electorat după ei. „Ziarul de Iaşi“ a ales două dintre aceste comune, Coarnele Caprei și Cucuteni, în care diferenţa de scor pentru PSD dintre europarlamentare şi prezidenţiale a fost de măcar 40%. Am fost să vedem care este profilul primarului şi al alegătorului care-şi schimbă partidul pe care-l susţin, în acelaşi an, fără mustrări de conştinţă.

Drumul dinspre Cotnari spre Coarnele Caprei numai judeţean nu e, deşi pe hartă aşa apare. După Cepleniţa se-ncovoaie printre dealuri, şerpuind agale, se bifurcă, mai apare câte-o cruce, fără niciun strop de indicator, iar dacă te prinde ploaia fără un tractor, nu ieşi de-acolo. „Fugăreşte spiritele rele“, spune Costică Apachiţei, un bătrân cu glas molcom, care ocolea cimitirul în drum spre casă.

La cei 73 de ani ai săi, pe nea Costică îşi trage cu greu picioarele după el, măcinate de boală, dar spune sincer că va vota şi duminica viitoare, chiar dacă are ceva drum de întins până la primărie. „Cum să nu votez? E dreptul meu. Acuma cu cine, nu ştiu. Nu aţi văzut că se ceartă mereu la televizor? Ce i-a trebuit lui Ponta, dacă preşedintele l-a pus prim-ministru, să se certe mereu? Şi ăstălalt la fel, parcă mereu căuta ceartă cu prim-ministrul. Important e să meargă lucrurile bine în ţară, nu să iasă unul sau altul preşedinte“, spune bătrânul îndesându-şi cuşma pe cap ca să se-ascundă de vântul aspru.

În Coarnele Caprei, UNPR sau UDMR sună la fel

Doctrinele politice n-au ajuns la Coarnele Caprei; s-au rătăcit prin labirintul drumurilor europene. În afară de două bannere cu Ponta şi Iohannis, satul e aproape lipsit de afişe, iar primarul, Constantin Grigoraş, spune mândru că în sat la ei lucrurile acestea nu contează. „Căutaţi trădătorii?“, mă întâmpină la intrarea în primărie, râzând apăsat. Relaţia dintre primar şi sătenii din Coarnele Caprei este una aparte, avea să-mi spună. Deşi „PNL-ul a fost un partid care a ţinut cu noi şi ne-a ajutat mult“, primarul s-a săturat să stea doar în opoziţie, şi de aceea a trecut, ajutat de „ordonanţa traseiştilor“, să vină la UNPR. „Dar ce credeţi, a auzit cineva din comună de UNPR? E o prostie asta cu oamenii de la sate votează cu PSD-ul. Păi Geoană a luat când eram în PNL, în turul I, doar 34 de voturi. Apoi, după alianţă, în turul al II-lea a luat 94%. Despre ce doctorine vorbim aici? Ce partid să conteze?“, întreabă primarul, care-mi spune că, din 2004, de când a fost ales, niciodată n-a pierdut alegerile. Înainte de fiecare scrutin, se întâlneşte cu oamenii din sat, se consultă, şi apoi merg la vot „cu o singură voce“.

Doar pe Băsescu n-a vrut să-l voteze. „Am avut cel mai mare scor din toată ţara la votul pentru demitere, la referendum, dar singurele alegeri pe care le-am pierdut au fost acelea cu Băsescu. În comună la noi, dacă oamenii vor, puteam să mergem şi cu UDMR-ul, că eu m-am consultat cu ei. Dacă mergeam de capul meu la PDL fără voturile lor, ce rezolvam? I-am întrebat şi au fost de acord. Păi dacă ne hotăram, mergeam la UDMR dacă servea intereselor locale“, spune acesta. Pe drumul care coboară spre cârciumile de lângă staţia de autobuz, Constantin Pleşescu spune că aşteaptă ziua de sâmbătă, când o să se consulte cu primarul, după ce fac adunare, să vadă cu cine votează. „Mai dă şi primarul, aţi văzut ca la televizor, o ţuică, 20% reducere la o bere, şi om vedea cu cine votăm. Ştiţi cum vine vorba, Colacul nu-i al cui îl rumeneşte ci al cui îl mănâncă“, spune bărbatul ţinându-se cu mâna de-o falcă, spunând că vine de la medicul veterinar, de unde şi-a scos o măsea. „Pe ceialalţi nu-i găsesc niciodată“.

Coarnele Caprei e doar una dintre comunele unde primarii au schimbat macazul electoral, luând în braţe trandafirii PSD-ului, după ce s-au declarat PNL-işti de-o viaţă. Bannerele colorate-n roşu care promit că Ponta protejează pensiile au ajuns la sufletul multor oameni care locuiesc la ţară. Aşa s-a întâmplat şi la Dumeşti, unde coada la dispensarul din comună e încă mare la 10 dimineaţa. Vasile, Mărioara şi Lenuţa stau cu hârtiile de analiză în mână, aşteptându-şi rândul în faţa biroului. „Păi cu Ponta votăm, cu cine altcineva? Dacă aiastalalt îmi taie pensia? Păi uite şi tu, 350 de lei am pensie, 280 dau acum pe medicamente şi o căruţă de lemne pentru iarnă îmi cere 300 de lei. Eu cu ce plătesc dacă taie ăsta“, spune, nervoasă, Mărioara, oprită brusc de consăteanca ei, Lenuţa. „N-are cum să ni le taie nimenea, că astea ni le-a dat Ceauşescu, am muncit pentru ele“, spune încrezătoare femeia. Doar Vasile stă şi spune sincer că el îl votează pe Ponta, că încă de pe vremea războiului a auzit că nemţii nu-s buni. Contează pentru ei şi faptul că primarul a trecut la PSD, că „a făcut multe-n sat, şi dacă s-a mutat la ăştia, ştie el ce ştie“, povesteşte bărbatul râzând.

Cât despre primarul Mihai Sabaiduc, acesta spune că a trecut la PSD dintr-un motiv simplu: bani pentru comună. „În ultimele trei luni mi-au venit bani pentru cofinanţări şi am rezolvat toată treaba. N-aş fi primit niciodată banii ăştia altfel“, spune primarul, accentuând convins că de acum nu mai schimbă partidul, o dată i-a fost îndeajuns. „Oricum, la noi nu e ca prin alte comune, suntem mai aproape de Iaşi şi oamenii votează cum le dictează conştiinţa“, crede acesta.

La vot, doar pe vreme bună

În Cucuteni însă, primarul Pamfilică Brînză recunoaşte că a dezertat din PNL din cauza lui Iohannis, pe care-l „nu-l suportă“, şi spune că i-ar fi fost mai greu să facă campanie liberalilor decât PSD-ului, „că am fost PSD-ist dintodeauna“. Primarul Pamfilică Brînză e cunoscut în sat pentru că a fost cel care i-a luat locul fostului primar, Mihai Tun, care a lucrat toată viaţa sa în primărie şi a fost peste 40 de ani primar. „Lumea la ţară oricum votează cu PSD-ul. Dacă era candidat Antonescu, eu nu plecam din partid, dar aşa… Bani nu am primit în perioada asta, proiecte pe co-finanţare n-am. Vă daţi seama, dacă treceam la PSD şi la alegeri prezidenţiale făceam doar 30% în primul tur, plecam de unul singur, nu îmi duceam mandatul până la capăt“, spune primarul. De fecare dată când îl întreb cum votează oamenii, zâmbeşte, face din ochi şi spune „cum le dictează inima“, fiindcă el merge din poartă în poartă mereu să vorbească cu ei, „nu doar în campanie“. Pe străzile din Cucuteni pluteşte însă un sentiment de resemnare. Oamenii par că votează doar pentru că n-au ce face duminica acasă şi nu s-ar mai duce nici acum dacă vremea nu ţine cu ei.

 

 

Comentarii