Cât costă un loc de cazare în noul an universitar

joi, 22 august 2013, 01:50
4 MIN
 Cât costă un loc de cazare în noul an universitar

„Ziarul de Iaşi“ a cercetat piaţa şi vă prezintă care sunt cele mai avantajoase oferte pentru studenţi.

Începutul anului universitar se apropie cu paşi repezi, iar studenţii au intrat în febra căutării unui loc de cazare. De departe, cea mai convenabilă opţiune este cazarea într-unul din căminele universităţilor ieşene, însă numărul de locuri este limitat, iar condiţiile din camere nu îi mulţumesc întotdeauna pe tineri.
În cazul celor care nu pot trece cu vederea supraaglomerarea şi grupurile sanitare la comun, închirierea unui apartament rămâne singura variantă validă.

Cazarea se scumpeşte uşor la „Cuza“

La Universitatea „Al.I. Cuza“ se vor scoate la concurs, în septembrie, 6.100 de locuri de cazare în trei campusuri şi în două cămine cu regim hotelier. Preţurile variază în funcţţie de numărul de persoane cazate într-o cameră şi de gradul de renovare a căminului. De exemplu, pentru o cameră cu două paturi, mobilier modern, frigider în cameră şi baie proprie, tariful ajunge la 250 de lei/ lună, în timp ce într-o cameră de 5 persoane, fără grup sanitar, tarifele sunt de 100 – 105 lei. Studenţii ar putea avea parte de o surpriză în toamnă, pentru că Direcţia de Servicii Sociale Studenţeşti (DSSS) va propune creşterea tarifelor cu 5 – 10 lei. „Această creştere ar fi necesară doar în Campusul Codrescu, pentru că am făcut investiţii: am schimbat uşile, am pus pavele, am mai văruit. Vom face propunerea, dar nu ştim dacă Biroul Executiv o va aproba“, a declarat Gheorghe Amarandei, directorul DSSS. Pentru o lună de cazare în hotelurile studenţeşti „Gaudeamus“ sau „Akademos“, preţurile sunt ceva mai piperate, dar justificate de condiţiile moderne – baie proprie, aer condiţionat, frigider, televizor, telefon. Tinerii vor scoate din buzunare între 400 şi 560 de lei lunar dacă vor să locuiască într-o astfel de cameră.

Numai o treime dintre studenţii de la Medicină au cazare

La celelalte universităţi ieşene nu se anunţă majorări ale preţurilor de cazare. În Campusul „Tudor Vladimirescu“, aflat în administrarea Universităţii Tehnice, vor fi primiţi din toamnă aproximativ 8000 de tineri, care vor plăti între 50 şi 180 de lei. Peste 1500 de locuri de cazare sunt disponibile în campusul Universităţii de Ştiinţe Agricole, iar la Universitatea de Arte – 245 de paturi în căminul din zona Bularga. Tarifele se învârt în jurul sumei de 200 de lei, cu menţiunea că studenţii agronomişti plătesc în funcţie de forma de finanţare – buget sau taxă. Concurenţă mare pentru un loc de cazare este şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie, unde instituţia poate acoperi numai 27% din cereri. La cele aproximativ 2.000 de locuri, în viitor se vor adăuga 1.000 de locuri de cazare într-un campus nou, în valoare de 16,5 milioane de euro, obiectiv principal în strategia universitară 2013 – 2020.

Într-un apartament de 3 camere nu se mai acceptă 6 persoane

În ceea ce priveşte piaţa chiriilor, agenţii imobiliari spun că atât studenţii, cât şi proprietarii apartamentelor şi-au rafinat căutările. Astfel, deşi tinerii vor spaţii cât mai ieftine, cei mai mulţi dintre ei se orientează către apartamentele cu finisaje moderne. „Aproximativ 75 – 80% dintre clienţi caută apartamente moderne, utilate complet şi, bineînţeles, cu centrală termică. Atunci când optează pentru o agenţie imobiliară, au şi mai multe avantaje, pentru că vor câştiga foarte mult timp. Ne spun bugetul, vedem unde ne putem încadra şi mergem direct acolo. Pe unii proprietari îi cunoaştem, ştim cam ce vor, câte persoane acceptă. De exemplu, pentru un apartament de 3 camere nu se mai acceptă 6 persoane, ci trei, maximum patru. Proprietarii oferă o chirie, nu un cămin“, a detaliat Mila Ursache, agent imobiliar la UIL Casa. Preţurile variază în funcţie de dotări, dar şi de zonă. Studenţii sunt puşi în situaţia de a alege între un apartament aproape de universitate, dar mai scump şi unul într-o zonă mai îndepărtată, dar la care se adaugă preţul abonamentului RATP. „În Copou, un apartament de 2 camere ajunge la 200 – 250 de euro, iar pe Bulevardul Independenţei sau în Piaţa Unirii între 250 şi 400 de euro. În Podu Roş, intervalul este 200 – 300 de euro, iar mai ieftine găsesc în zona Alexandru cel Bun, chiar 150 – 250 de euro. Preţul este justificat de faptul că în acea zonă apartamentele sunt mai mici, semidecomandate şi nu arată foarte bine, nu sunt renovate“, a subliniat agentul imobiliar. Studenţii aflaţi în căutarea unei chirii pe cont propriu trebuie să verifice mai multe aspecte atunci când vizitează un apartament. În afară de testarea tuturor funcţionalităţilor, de la apă, prize, centrală, maşină de spălat, tinerii trebuie să se asigure că persoana cu care discută este proprietarul real şi că nu există datorii la întreţinere. Încheierea unui contract este la fel de importantă, pentru a preveni apariţia unor abuzuri, precum majorarea chiriei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii