Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Caz înfiorător: soţul şi-a ucis soţia şi s-a spânzurat lângă cei patru copii minori

GALERIE
crima
  • crima
- +

Cei doi decedaţi au fost găsiţi dimineaţă, la ora 6, de cel mai mare copil, care avea 10 ani. În total, cei doi soţi aveau nouă copii, restul fiind majori şi plecaţi din casă. Soţia depusese nenumărate plângeri privind bătăile crunte pe care le încasa, dar de fiecare dată le retrăgea ulterior. Femeia era imobilizată la pat de 14 ani, tot în urma unei agresiuni a soţului. Ce spune preotul satului, care cunoştea îndeaproape greutăţile din această familie?

Nouă copii din comuna ieşeana Mironeasa au rămas fără părinţi după ce, în cursul nopţii de joi spre vineri, ambii soţi au murit în con­diţii suspecte. Mariana şi Gheorghe Ioniţă, din cătunul Frunziş, au fost găsiţi ieri-dimineaţă morţi de unul dintre copii lor, care a fugit la ve­cini să le ceară ajutorul. Poliţiştii au găsit femeia, despre care se ştia că este imobilizată la pat pe motiv de invaliditate, cu leziuni în jurul gâtului, iar bărbatul spânzurat. Din primele informaţii, se pare că bărbatul şi-a ucis soţia, strângând-o de gât, şi apoi s-a spânzurat. Cei doi adulţi au fost găsiţi fără viaţă de către fiul lor de 10 ani, care a alertat vecinii. Aceştia au sunat la 112 în jurul orei 6, şi au anunţat că, într-o casă cu patru copii minori, au găsit-o pe mama acestora decedată, iar pe tată spânzurat. La locul solicitării s-a deplasat un echipaj de poliţie care a constatat că femeia moartă, în vârstă de 46 de ani, era imobilizată şi avea leziuni în jurul gâtului. În 2016, femeia decedată depusese mai multe sesizări împotriva soţului său pe care îl acuza că, atunci când este beat, o bate. Poliţiştii nu au reuşit să ancheteze situaţia întrucât femeia şi-a retras plângerile de fiecare dată, împăcându-se cu cel care o abuza.

Copiii, luaţi de unchi

Conform Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, familia Ioniţă are nouă copii, dintre care şase sunt minori. Patru dintre aceştia din urmă erau în casă noaptea trecută, când mama lor şi-a pierdut viaţa, iar tatăl s-a sinucis. Copiii în vârstă de patru, şase, opt şi zece ani se află acum în grija unui unchi matern. Alţi doi copii minori ai soţilor Ioniţă se aflau la Huşi, la o rudă. Doi băieţi majori ai familiei sunt plecaţi în Italia, respectiv Spania, iar o fată majoră locuieşte cu concubinul său în co­mună. Asistentul social din Miro­neasa a transmis DGASPC că tinerii plecaţi în străinătate au anunţat că vor ajunge imediat în ţară şi că se vor ocupa de fraţii lor mai mici. „Ancheta este încă în curs, DGASPC nu a dispus încă o măsură. Momentan, minorii familiei sunt în grija unui unchi care şi-a asumat răspunderea pentru ocro­tirea lor până la sosirea tinerilor plecaţi din ţară. Ulterior, în funcţie de posibilităţile acestora, vom vedea dacă minorii vor rămâne în plasament familial, la rude, sau dacă vor intra în sistemul de protecţie“, a arătat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC Iaşi.
 
„În sat sunt 200 de familii cu astfel de probleme“
 
Situaţia dificilă a familiei Ioniţă este cunoscută în comunitate de circa 14 ani. În 2003, bărbatul şi-a aruncat femeia din căruţă, şi de atunci victima a fost imobilizată la pat. Atunci, copiii acum adulţi ai celor doi soţi au fost luaţi din familie, dar după insistenţe au revenit acasă. Ce spune preotul din sat, care cunoştea familie? „Atunci, s-a insistat pentru ca toţi copiii să revină în familie. Acum nu mai cred că a fost o idee bună, pentru că abuzu­rile au continuat. Femeia a fost abuzată şi înainte de accidentul din 2003, şi după. Bărbatul obişnuia să bea şi să-şi bată nevasta. Nu aveau educaţie, iar noi, dacă încercam să le oferim un sfat, nu puteam. În Mironeasa sunt vreo 200 de familii cu astfel de probleme, în casa că­ro­ra nu ne butem băga pentru că a­par alte necazuri. Din păcate, în ciuda neînţelegerilor şi bătăilor, familiile nu se despart, şi astfel şirul abuzurilor continuă. Aici, mentalitatea nu s-a schimbat. Femeia încă trebuie să fie supusă şi să accepte orice din partea soţului“, a arătat Ioan Cîrcu, preot în comuna Mironeasa. 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri