CAZ ȘOCANT! Viol comis în salon, la spital, în timp ce angajații petreceau Revelionul

joi, 05 ianuarie 2017, 03:00
4 MIN

Un tânăr de 25 de ani internat pentru prima dată la „Socola“ pentru o depresie a fost violat de doi colegi de salon chiar în noaptea de 1 ianuarie. Există bănuiala că, din cauza Sărbătorilor, angajaţii care trebuiau să supravegheze saloanele nu şi-au făcut datoria. Băiatul îşi anunţase mama, cu două zile înainte de grozăvie, că are doi colegi de salon care nu îi dau pace. Cazul a ajuns la Ministerul Sănătăţii. Au fost demarate anchete atât în cadrul Institutului „Socola“, pentru a depista vina cadrelor, cât şi la nivelul Poliţiei.

Caz revoltător şi scandalos petrecut în interiorul Institutului de Psi­hiatrie „Socola“ încă din prima zi a acestui an. În noaptea de 1 spre 2 ia­nuarie, un pacient în vârstă de 25 de ani, care se afla la prima internare, a fost violat de doi colegi de salon din Pavilionul II bărbaţi. Din primele informaţii, acesta se afla internat pe fondul unei depresii cauzate de faptul că mama sa era plecată de mai mult timp în Italia ca să muncească.

Director: „Lipsă de vigilenţă din partea personalului, asistente sau infirmiere“

Incidentul a fost sesizat a doua zi către medicul de gardă, personalul medical sesizând apoi şi organele de poliţie. Între timp, mama pacientului a solicitat externarea de urgenţă, pe propria răspundere.

„Există o sesi­zare depusă încă de pe data de 2 ia­nuarie, de către cadrele medicale ale spitalului. Momentan, se fac cer­cetări sub aspectul săvârşirii in­fracţiunii de viol“, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Ins­pectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Reprezentanţii unităţii medicale susţin că a fost declanşată ulterior şi o cercetare administrativă, pentru a stabili cine se face vinovat de producerea acestui incident şi cine ar fi trebuit să se ocupe de supravegherea pacienţilor.

„Zilele următoare se va finaliza cercetarea demarată şi vom vedea cine este vinovat, cine era de serviciu şi cine nu şi-a respectat atri­buţiile conform fişei postului. Bănuim că a fost o lipsă de vigilenţă din partea personalului, asistente sau infirmiere, având în vedere că a fost şi perioada sărbătorilor, însă astfel de întâmplări se pot lăsa cu desfacerea contractului de muncă, fiind un act grav. Angajaţii trebuie să se asigure de securitatea pacientului, indiferent de ce zi este“, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, mana­gerul spitalului.

Surse din interiorul unităţii susţin că băiatul s-ar fi plâns mamei sale cu două zile înainte de producerea incidentului că există două persoane în salon care îi creează probleme şi că, dacă i se va întâmpla ceva, este din vina acestora. De asemenea, băiatul s-ar fi trezit şi în alte dimineţi dez­brăcat de tricou şi cu dureri mari pe toată suprafaţa corpului, însă a pus totul pe seama tratamentului, care îi dădea şi stări de somnolenţă.

Un alt aspect este şi faptul că, în pavilionul respectiv, ca şi în alte pavilioane unde sunt internaţi pa­cienţi cu comportament agresiv sau care au nevoie de supraveghere constantă, este necesară existenţa ca­merelor video. În pavilionul respectiv însă acestea există doar în saloa­nele de la etajul superior, nu şi la parter, unde este salonul în care s-a produs incidentul.

De ce nu sunt camere video?

„Conform fişei postului, toţi cei care erau de serviciu trebuie să asi­gure securitatea şi urmărirea pa­cien­ţilor, atât pe camerele de supraveghere, cât şi prin patrulare. Referitor la lipsa camerelor de supraveghere, noi intenţionăm de mult timp să îmbunătăţim sistemul, încă de când a fost cazul pacientului care a fugit anul trecut. Însă, fiind vorba despre necesitatea implementării unui sistem de suprave­ghere nou, nu putem face această investiţie din fonduri proprii, ci doar prin Ministerul Sănătăţii. Anul trecut au existat trei astfel de proiecte depuse, însă niciunul nu a fost finanţat“, a completat ma­nagerul spitalului.

În momentul de faţă, se aşteaptă rezultatele de la Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru ca violul reclamat să fie confirmat şi oficial. Reprezentanţii spitalului susţin că a fost efectuată deja o examinare ime­diat după producerea incidentului în Clinica de Chirurgie a Spitalului „Sf. Spiridon“, care confirmă bă­nuielile iniţiale, însă se aşteaptă şi răspunsul oficial al IML. Cazul a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică, dar şi la Ministerul Sănătăţii.

Comentarii