Advertorial

Ce ar trebui să importăm?

sâmbătă, 22 octombrie 2016, 01:50
3 MIN
 Ce ar trebui să importăm?

Sunt convins, deja, că în cei peste 25 de ani de "piaţă liberă", economia românească a fost distrusă. Economia centralizată a vremurilor trecute asigura totuşi bunuri pentru piaţa internă şi o bună parte pentru piaţa externă, asigura locuri de muncă şi un venit sigur la bugetul naţional prin excedentul comerţului exterior. Acum importăm totul, de la ciorapi şi carne de porc, până la maşini şi utilaje agricole. România are datorii uriaşe, fabricile şi halele de producţie au fost rase de buldozere, multe terenuri agricole zac în pârloagă, pădurile sunt defrişate fără milă. Astăzi avem şomaj mascat sub forma "asistaţilor social", avem mai mulţi pensionari decât angajaţi, avem muncitori "la negru", avem sezonieri despre care n-aş putea da cifre, dar cred că împreună cu "şomerii" ajung la peste jumătate din populaţia activă şi încă vreo 3 milioane români ce au fugit de sărăcie şi hoţie pe alte meleaguri.

 

           Învăţământul public românesc a devenit o cenuşăreasă, spitalele n-au bani suficienţi, infrastructura rutieră a ajuns fata morgana, iar cea de cale ferată aproape că devine amintire.
S-au vândut întreprinderile pentru şpagă şi pentru îmbogăţire imediată, adică au fost demontate şi vândute pe bucăţi la fier vechi, cumpărătorii acestora scoţându-şi preţul plătit chiar de a doua zi numai din vânzarea câtorva procente din ceea ce au "cumpărat".
          Despre flota românească cu greu ne mai aducem aminte. Date oficiale arătau că înainte de ‘89 aveam a 4-a flotă de pescuit oceanic din lume, acum cumpăram bărcuţe de agrement cu zeci şi sute de mii de euro. Totul s-a făcut cu largul concurs al celor ce au condus ţara, profitând de activele uriaşe existente, de incompetenţa şi corupţia ce au îmbolnăvit societatea românească pe fondul manipulării populaţiei. S-a ajuns până acolo încât am vândut unor companii de stat străine rezervele de materie primă şi servicii care în mod normal trebuie să fie monopol de stat. Altfel spus am dat pe te miri ce şi mai nimica societăţi comerciale care aduceau profit sigur României.
           După "vânzarea" la fier vechi a economiei româneşti, a urmat vânzarea masivă a pământurilor. Aici au profitat samsarii care au cumpărat pe te miri ce şi mai nimica parcelutele proprietarilor, le-au comasat cu largul concurs al funcţionarilor locali şi le-au vândut pe sume consistente.
Atunci de ce să ne mai mirăm că averile sunt făcute pe "baze solide", respectiv corupţie, de ce să ne mai mirăm că 3/4 din casele noi construite s-au înălţat din şpagă, de ce să ne mai mirăm că cele 85 procente dintre maşinile de peste 25.000 de euro care circulă pe şosele provin din furturi sau alte surse mai mult sau mai puţin legale şi doar restul sunt dobândite prin muncă?
            Poate ar trebui să conştientizăm că un procent bunicel dintre români intră în aceste condiţii la categoria infractori. Nu ştiu cât, 5% poate 20% sau Dumnezeu ştie câţi dintre ai noştri au dat şpagă, au luat şpagă, au dat declaraţii false în acte publice, au furat ori înşelat cu intenţie; şi totul în numele bunăstării cu orice preţ. Am desfiinţat producţia şi ni s-a spus să dezvoltăm serviciile, deci să devenim o ţară de servitori. De unde atunci bani pentru spitale şi şcoli, pentru infrastructură şi modernizări? Din impozitul plătit de coafeze şi spălătoriile auto? Nu pot decât să sper ca măcar în acest an electoral să se găsească politicieni luminaţi care să fie trup şi suflet naţiunii din care provin, să-i reprezinte interesele, să înţeleagă şi să aplice legile economiei de piaţă. Dacă nu se găsesc, poate ar trebui să-i importăm!

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

Comentarii