De Business

Punem punctul pe știi

Ce pot găsi fermierii la cel mai mare târg de profil din zona de est a ţării

sâmbătă, 05 septembrie 2015, 01:50
3 MIN

Târgul Agralim poate fi vizitat până duminică. Evenimentul se desfăşoară la ferma Ezăreni din comuna Miroslava, ce face parte din staţiunea didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

Peste 150 de companii naţionale şi din străinătate s-au reunit la cel mai mare eveniment agrar în aer liber din zona Moldovei. Deschis în urmă cu două zile, târgul Agralim poate fi vizitat până duminică. Acesta se desfăşoară la ferma Ezăreni din comuna Miroslava, ce face parte din staţiunea didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) din Iaşi. Expoziţia în câmp din acest an se întinde pe o suprafaţă de 10 de hectare. La Ezăreni s-au reunit preţ de câteva zile producători şi importatori de maşini şi utilaje agricole, echipamente zootehnice, inputuri, prestatori de servicii şi furnizori de soluţii complete pentru ferme.

Aceştia au pregătit fermierilor dar şi simplilor vizitatori mai multe zone de prezentare a loturilor agricole demonstrative dar şi demonstraţii cu maşini şi utilaje agricole. În cadrul târgului, utilaje agricole de zeci de mii de euro fiecare sunt expuse în zona rezervată special noilor tehnologii din domeniu. Faţă de anul trecut, evenimentul din acest an are nouă zone de demonstraţii live ale utilajelor agricole, vizitatorii cu permis de conducere putând face chiar şi un drive-test cu tractoare de 100 cai putere. Un alt sector important pentru cei care trec pragul expoziţiei este cel despre tehnicile moderne de transport al produselor dar despre depozitarea şi uscarea cerealelor.

Totodată, specialiştii prezenţi la târg pot oferi ieşenilor interesaţi date despre instalaţiile de curăţat şi sortat seminţele sau privind silozurile echipate cu control de temperatură. De asemenea, şi în acest an, pe lângă maşini şi utilaje, organizatorii şi participanţii au amenajat loturi demostrative cu hibrizi de înaltă productivitate şi tehnologii avansate pentru protecţia plantelor. În spaţiul expoziţional amenajat special, ieşenii se pot informa asupra hibrizilor de sorg rezistenţi la secetă, boli şi dăunători, cu potenţial mare de producţie, porumb cu rezistenţă mare la arşiţă, dar şi hibrizi de floarea soarelui şi inputuri pentru agricultura convenţională şi biologică. Pe lângă acestea, companiile participante la Agralim au expus şi diferite sisteme de procesare a legumelor şi fructelor, sisteme antigrindină ori de irigaţii, proiecte de sere la cheie, sisteme de umbrire şi material săditor de calitate.

Agralim, eveniment profesional complex şi complet prin conceptul propus fermierilor, companiilor şi asociaţiilor din sectorul agricol, este organizat de ABplus Events, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi, partener principal în organizare, cu sprijinul Primăriei comunei Miroslava. Ansamblul de manifestări realizate în completarea evenimentului expoziţional este realizat în parteneriat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Direcţiile Agricole Judeţene din regiunea de Nord-Est. Evenimentul are susţinerea Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România şi Federaţia Naţională a Grupurilor de Acţiune Locală. „Vizitatorii Târgului pentru fermieri Agralim sunt reprezentanţi de fermieri cu exploataţii vegetale şi zootehnice, specialişti, antreprenori în domeniul agriculturii, reprezentanţi ai instituţiilor publice din domeniul agricol. Bazinul geografic de provenienţă a vizitatorilor este întreaga regiune de Nord-Est (judeţele Bacău – 3%, Botoşani – 4%, Iaşi – 66%, Neamţ – 4%, Suceava – 3%, Vaslui -7%) şi Republica Moldova – 3%. Un procent de 10% este reprezentat de alte judeţe plus Bucureşti. Structura publicului vizitator confirmă caracterul puternic B2B al evenimentului Agralim. 52% dintre vizitatorii Agralim 2014 au ferme vegetale peste 100 ha”, au indicat organizatorii într-un raport privind târgul organizat anul trecut.

 

 

 

Comentarii