Ce spuneţi, domnule primar?

marți, 08 noiembrie 2016, 02:43
5 MIN
 Ce spuneţi, domnule primar?

 Propunere de discurs pe tema echipei de fotbal adresată lui Mihai Chirica

 
 
 
“Dragi ieşeni, în ultima perioadă m-am gândit foarte mult la rezolvarea, odată pentru totdeauna, a unei probleme care, an de an, stârneşte, patimi aprinse în oraş, fotbalul. Am stat de vorbă cu foarte multă lume, cu oameni simpli, cu oameni implicaţi în fenomen, din afara şi din interiorul clubului, din afara şi din interiorul oraşului. Mi-am dat seama că mulţi au fost subiectivi, că unii au urmărit interese proprii, că alţii au dorit răul CSM Politehnica. Influenţat negativ, m-am pripit în primă instanţă, când am cerut în plin sezon tăierea bugetului de salarii cu 30%, pentru că nu este corect să modifici regulile în timpul jocului. Mi-am dat seama de eroare şi am găsit un plan pentru ca activitatea echipei să decurgă normal până la sfârşitul anului, cu altfel de ajustări, şi o strategie nouă, profesionistă, pentru viitor. După cum am afirmat încă de la instalarea în funcţie, nu este treaba mea să mă ocup de activitatea şi salariile celor de la club. În vară, am negociat personal cu domnii Prunea şi Napoli doar pentru a asigura stabilitatea echipei înainte de primul meci european din istoria oraşului. Treaba mea este să veghez la buna cheltuire a banului public şi la reprezentarea dorinţelor cetăţenilor în toate domeniile, inclusiv sportul.
 
 
Finanţare condiţionată de reducerea cheltuielilor
Ştiu că fotbalul de Liga I este singurul sport care produce bani mulţi, două milioane de euro anual din drepturile de televizare. Ştiu că este singurul sport care vinde bilete, că este unul dintre puţinele sporturi atractive pentru sponsori. Am văzut că stadionul de 11. 000 de locuri este prea mic la unele partide, că la meciul cu Hajduk a fost cu adevărat o atmosferă europeană, ştiu că mii de oameni stau şi strigă în ploaie numele oraşului,  că mii de copii joacă fotbal, că fotbalul surclasează celelalte sporturi la audienţă Totuşi, drumul pe care s-a mers în ultimii ani nu îmi place. Se cheltuiesc prea mulţi bani, sunt prea multe suspiciuni, prea multe acuze. În acest an, chiar dacă nu am mai fost la niciun meci din sezon, îmi voi îndeplini toate promisiunile făcute înainte de alegeri, când apăream la marginea terenului pentru a premia până şi mascota clubului. Aşa cum am făcut cu echipa de rugby,  nu voi lăsa fotbalul la greu. Dintre cele opt milioane de lei cerute de club în 2016, voi aloca 5,8 milioane, ca şi anul trecut şi voi returna banii cheltuiţi pentru montarea scaunelor pe stadion. Singura condiţie pe care o pun este ca echipa să facă un plan de reducere a cheltuielilor, astfel încât să intre cu zero datorii în 2017. Este treaba lor cum vor face acest lucru. Eu vreau să susţin un club curat.
Apoi, de anul viitor, vreau să îmbunătăţim activitatea şi să stabilim principii clare, ferme de finanţare. Până şi ziariştii care mă critică pe tema fotbalului au spus des că sunt mulţi oameni care nu au ce căuta la clubul de fotbal, că salariile preşedintelui şi ale unor fotbalişti sunt prea mari, că managementul şi marketingul sunt departe de pretenţiile primului eşalon, că se pot obţine bani mai mulţi din resurse proprii, că nu e normal să fie şi prime de meci şi prime de obiectiv. Varianta pe care o propun pentru eficientizarea activităţii de la club şi, totodată, reducerea aportului Primăriei începând de anul viitor este următoarea.
 
 
Bani în funcţie de rezultatul obţinut
Pentru că este singura echipă din Iaşi, cu excepţia Penicilinei, care nu are asiguraţi banii necesari pentru participarea în campionat, echipament, deplasări, cantonamente, vom deconta integral aceste cheltuieli. Pentru că vreau ca puştii Iaşului să crească sănătoşi, să-i încurajăm să vină la sport, fotbalul fiind cel mai atractiv, pentru a avea de mici imprimat spiritul comunitar, ataşamentul faţă de Iaşi, vom deconta integral cheltuielile de la Centrul de Copii şi Juniori, unde vor fi asigurate condiţii moderne de lucru. Pentru a-i stimula pe cei de la echipa mare să facă performanţă, vom urma modelul dat de deţinătorii drepturilor de televizare şi vom stabili o grilă fixă de finanţare, care să însemne premierea rezultatelor. Ai terminat pe locul V – primeşti atâţia bani, ai terminat pe locul X – primeşte mai puţin, te duci în Liga a II-a – încasezi atât. Fondurile vor fi virate trimestrial, astfel încât clubul să ştie exact pe ce se poate baza şi să-şi facă strategii clare, ferme. În rest, banii de salarii sau, dacă vor, alte fonduri de premiere, de prime de instalare sau reinstalare, de transfer, trebuie produşi de club.
De fapt, voi extinde acest principiu, al finanţării dependente de rezultate, şi la celelalte sporturi, chiar dacă aici noi plătim salariile şi taxele de transfer, iar calendarul competiţional este asigurat de ministere, neexistând sponsori sau vânzări de bilete.
În perioada de întrerupere a Ligii I, conducerea CSM Politehnica are tot timpul la dispoziţie pentru a găsi soluţii să încheie anul fără datorii, în vacanţa de iarnă are iarăşi timp suficient pentru a remania activitatea, pentru a discuta cu jucătorii, pentru a se despărţi de cei care nu acceptă noile condiţii şi a aduce alţii în loc.
 
 
Să căutâm un sponsor
Totodată, în paralel, vom căuta în continuare să atragem un sponsor la echipă, alăturarea unui investitor serios fiind dezideratul nostru, în speranţa că, împreună, putem să transformăm echipa pe care am numit-o des un simbol al oraşului într-o certitudine europeană. În plus, vom căuta soluţii pentru îmbunătăţirea infrastucturii, total depăşită. Eu cred că această abordare este corectă şi cred că acum voi înlătura pentru totdeauna ideea că îmi place să distrug ceea ce a construit predecesorul meu. Iubesc fotbalul şi înţeleg importanţa acestui fenomen în societate, însă doresc eficienţă mai mare în cheltuirea banului public. Chiar cred că se pot obţine rezultate bune şi fără să dai fotbalului 7,7 milioane lei, aşa cum s-a făcut în 2014, şi fără aportul Iaşi Fotbal.
Aştept acum ca oamenii de bună credinţă, care iubesc cu adevărat fotbalul şi Iaşul, să vină alături de mine şi de club”. 
 
 
 
 
 
 

Comentarii