Cele mai importante planuri de investiţii ale Primăriei Iaşi: asfaltări şi spaţii verzi

vineri, 13 februarie 2015, 03:01
3 MIN
 Cele mai importante planuri de investiţii ale Primăriei Iaşi: asfaltări şi spaţii verzi

Acestea sunt doar două capitole dintr-un amplu plan de investiţii pregătit de Primărie în anii următori. Care sunt cele mai importante, pentru care municipalitatea va realiza documentaţiile tehnice în acest an.

Municipalitatea are în plan zeci de investiţii pentru care va realiza documentaţiile tehnice în acest an. Printre acestea se numără şi câteva iniţiative care pot stârni controverse. Primăria va cheltui peste 500.000 euro pentru întocmirea a 24 de studii pentru investiţii în sectoare precum apărare civilă, cultură, sport, dezvoltare publică, protecţia mediului şi transporturi.

Muzeu dedicat unui sculptor în viaţă

Un studiu pentru care municipalitatea va aloca o sumă de 100.000 lei constă în pro­iectarea unui muzeu dedicat lui Neculai Păduraru, un sculptor în vârstă de 68 de ani. „În acest caz vorbim de o donaţie. Domnul Păduraru şi-a manifestat intenţia de a-şi dona întreaga operă municipiului Iaşi şi să participe cu o contribuţie financiară la amenajarea muzeului. Deocam­dată, studiul va releva dacă muzeul va fi realizat într-o clădire nouă sau una existentă“, a precizat ieri purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Un alt stu­diu vizează „reproiectarea paginii web“ a municipalităţii, costurile documentaţiei fiind estimate la 36.000 lei. La capitolul controverse mai poate fi inclus şi studiul privind modernizarea stadionului din Copou (140.000 lei), în contextul în care Primăria a anunţat că vrea un alt stadion, de 40.000 locuri, în zona Moara de Vânt.

Ce alte investiţii are în plan Primăria

Unul dintre cele mai scumpe studii pe care îl va realiza Primăria în acest an face referire la proiectarea şi actualizarea documentaţiilor privind modernizarea de străzi de pe raza municipiului (211.400 lei). Tot la capitolul transporturi, municipalitatea are în plan alte două documentaţii pentru reabi­litarea liniilor de tramvai de pe tronsoanele Podu Roş – Ţuţora, până la B-dul Primă­verii, şi Calea Chişinăului – Rond Ţuţora (150.000 lei). Oficialii municipalităţii vor comanda şi un studiu pentru securitate informaţională (70.000 lei), unul pentru proiectarea sediului arhivei de documente municipale (100.000 lei), precum şi pentru expertizarea adăposturilor de protecţie civilă din sistemul de adăpostire a munici­piului (30.000 lei).

Primăria va testa şi amenajarea unui parc de distracţie pentru copii (120.000 lei), unui parc industrial la Fortus (100.000 lei) sau a unei platforme pentru amplasarea de locuinţe de urgenţe (50.000 lei). Un alt studiu important, care a fost solicitat în mod repetat de societatea civilă şi opoziţia politică, constă în realizarea registrului spaţiilor verzi (200.000 lei). De asemenea, vor fi expertizate mai multe imobile din patrimoniul public (181.000 lei), vor fi proiectate birouri şi spaţii de utilitate publică (30.000 lei) şi se va elabora un plan de acţiuni privind energia durabilă (40.000 lei), iar un altul pentru reducerea poluării (50.000 lei).

Studiu de 550.000 lei

Primăria va realiza şi o documentaţie tehnică pentru avizarea locuinţelor colective în cadrul programului de sprijinire a tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, demers care va include şi execuţia unor planuri urbanistice zonale (550.000 lei). În ceea ce priveşte dezvoltarea publică, municipalitatea a prevăzut în bugetul pe 2015 fonduri (90.000 lei) pentru Planul Urbanistic General (PUG), document care ar urma să fie gata în luna aprilie. Printre alte studii care vor fi realizate în 2015 se mai numără amenajarea arhitecturală a râului Bahlui şi alte avize (92.320 lei), precum şi evaluarea versantului Păcurari ca urmare a efectului de creştere a accesibilităţii apelor subterane (50.000 lei).
 

Comentarii