Circ sau Justiție? Judecatorii fug de răspundere şi se fofilează de dosarele cu interlopi

joi, 18 iulie 2013, 01:50
5 MIN
 Circ sau Justiție? Judecatorii fug de răspundere şi se fofilează de dosarele cu interlopi

Momente penibile pentru justiţia ieşeană, ieri, la Curtea de Apel Iaşi. Deşi contribuabilii le plătesc în me­die circa 7.000 de lei pe lună pentru a-şi face datoria, aproape toţi jude­cătorii de la secţia penală a acestei instanţe au refuzat să judece un do­sar în care trei cunoscuţi interlopi din Iaşi sunt cercetaţi în stare de arest preventiv. La Curtea de Apel, începând cu ora 10, era programat ieri recursul la măsura arestării preventive în cazul a trei dintre cei mai cunoscuţi interlopi din oraş, Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Clapon şi Gheorghe Rusu, fost Corduneanu. Cei trei au fost aduşi la ora stabilită, flancaţi de „mascaţi“ şi poliţişti, şi ţinuţi în sala de judecată pentru aproximativ trei ore. Recursul lor nu a mai fost judecat însă, pentru că pa­tru dintre cei cinci judecători din secţia penală aflaţi ieri la muncă au re­fuzat să participe la şedinţă.

I-a făcut gardul

Cronologia acestui dosar fier­binte pentru justiţia ieşeană este cel puţin ciudată. Recursul la arestarea preventivă în cazul celor trei interlopi a fost înregistrat la Curte marţi după-amiază, primind termen pentru ziua de ieri. Ulterior, judecătorii Dan Anton, Gabriel Tarlion şi Geta Sandu au înaintat fiecare câte o ce­rere de abţinere, invocând motive diferite. Anton s-a abţinut întrucât a fost audiat ca martor în dosar. Tar­lion a arătat în cererea de abţinere că soţia sa, Lorena, de la Tribunal, este cea care i-a arestat în primă instanţă pe Cristodorescu, Clapon şi Cordu­neanu. Halucinant a fost motivul in­vocat de judecătoarea Geta Sandu. Potrivit unor surse judiciare, aceasta a precizat în cererea sa de abţinere că, în urmă cu aproximativ trei ani, Gheorghe Clapon i-ar fi construit un gard la o construcţie personală. Con­tactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, Gabriel Tarlion, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Iaşi, a precizat că do­uă dintre cele trei cereri de abţi­nere, respectiv cea a judecătorului Anton şi cea înaintată de el, au fost admise, în timp ce solicitarea Getei Sandu a fost respinsă.
Ieri, la Curtea de Apel Iaşi, erau cinci judecători la serviciu din cei 13 cât are secţia penală a acestei in­stanţe. Cum doi dintre aceştia aveau cereri de abţinere admise, într-un final s-a reuşit formarea unui complet de judecată. Surpriză! După ce completul de judecată a venit în sală, s-a anunţat înaintarea unei noi cereri de abţinere, aparţinându-i de această dată judecătoarei Elena Ciobanu. Aceasta a invocat că soţul ei, avocat, l-ar fi apărat pe acelaşi Clapon, în tre­cut, într-un dosar penal de la Tri­bu­nal. Pentru ca cererea Elenei Cio­banu să fie soluţionată, s-a decis amânarea şedinţei până vineri.

Legăturile judecătorilor cu interlopii

Legăturile suspicioase ale unor judecători de la Curtea de Apel Iaşi cu interlopii din dosar nu se opresc aici. Un alt magistrat de la această instantă, Elena Scriminţchi, a fost audiat de DNA în calitate de martor, la finele săptămânii trecute.  Cristo­dorescu, Clapon şi Corduneanu sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă fiind acuzaţi de procurorul Emilian Eva că ar fi pretins şi primit 40.000 de euro de la Mihaela Pavăl, fiica vitregă a unui şef din Poliţia ieşeană (Dorel Isăilă), condamnată pentru proxenetism. Cei trei ar fi susţinut în faţa denunţătoarei că vor interveni pe lângă Dan Anton şi Elena Scri­minţchi pentru a schimba o sentinţă. Pavăl fusese condamnată de Tribu­nal la şapte ani de închisoare. În timpul achetei, atât telefoanele celor trei interlopi, cât şi cele ale judecătorilor Anton şi Scriminţchi au fost ascultate.

Probele au relevat că magistraţii nu ar fi implicaţi în traficul de influenţă, iar aceştia au rămas doar martori. În acelaşi dosar a mai fost pus sub învinuire şi concubinul Miha­elei Pavăl. „În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Cristodorescu Ti­beriu – Francisc şi Clapon Gheor­ghe, cu sprijinul inculpatului Rusu Gheor­ghe (fost Corduneanu), au pretins de la o persoană denun­ţătoare (inculpată într-un dosar penal aflat în apel pe rolul Curţii de Apel Iaşi pentru săvârşirea in­fracţiunii de trafic de persoane şi condamnată în primă instanţă la şapte ani de închisoare cu executare) suma totală de 40.300 euro, din care au primit, în două tranşe egale, suma de 40.000 euro, lăsând-o să creadă că au influenţă asupra membrilor completului de judecată pentru a-i determina să îi înju­mătăţească pedeapsa şi să îi modifice regimul din executare în suspendarea condiţionată a exe­cutării pedepsei“, a precizat DNA.

––

CV-urile celor trei interlopi

Gelu Corduneanu este judecat în prezent, alături de fraţii săi, în dosarul clanului Corduneanu aflat pe rolul Tribunalului Maramureş şi în care acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional, şantaj sau trafic de persoane. Tiberiu Cristodorescu a fost trimis în judecată în 2007 de DNA în dosarul „Tascochim“ în care a fost acuzat de afaceri ilegale cu produse petroliere, al cărui prejudiciu s-a ridicat la 4,5 milioane de euro. Cristodorescu a fost achitat atât de Tribunal cât şi de Curtea de Apel, dosarul aflându-se în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La rândul său, Gheorghe Clapon a fost şi el trimis în judecată de DNA Iaşi în decembrie 2011, fiind acuzat de înşelăciune prin vânzarea fictivă a unor utilaje industriale şi spălare de bani. Prejudiciul imputat lui Clapon depăşeşte un milion de euro, dosarul fiind în curs de soluţionare.

Comentarii