Circuitul apei în natură

vineri, 25 iulie 2014, 01:50
4 MIN
 Circuitul apei în natură

* Toamna, o vreme cum a fost mai deunăzi pare normală. Ploaia, vântul, cerul cenuşiu, toate fac parte din context, psihicul omului nu reacţionează. Ar reacţiona dacă ploaia de noiembrie s-ar opri brusc şi, în loc, ar ploua cu petale de orhidee, iar afară s-ar încălzi, să răsară din glod cocotieri. Reacţionează şi când în iulie e cum a fost marţi şi miercuri, de exemplu. Şi, înainte de veştile mai optimiste aduse de Busu (când l-am văzut, acum două seri, arăta ca un medic scos din smoală, era îmbrăcat în alb, cu o parte neagră, de la brâu în jos), telespectatorul pune la suflet alte ştiri, gen "După ploi vin inundaţiile", de parcă după ploi ar veni, de obicei, creşterea salarială. Şi, că tot veni vorba despre ploi: se spunea că tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul, ne e prieten numai nouă, nu? Am prins o ştire despre un incediu de prin Ilfov, la un atelier de ceva, iscat de nişte meşteri tare iscusiţi, care s-au pus să sudeze în mediu inflamabil. Se vedeau clădirile cum ard şi se spunea că în zonă nu există nici un hidrant. Ne uitam la foc, la fum, la pompieri şi la şeful pompierilor, care povestea ceva, şi nu vedeam nicăieri vreun strop de ploaie, cât de mic! Practic, în timp ce nouă (care n-aveam nevoie de ploaie, cum n-aveam de-o pană de curent) ne bătea în geam şi acoperiş, de nu mai auzeam nici cocoşul vecinului, peste ei, care n-aveau apă, doar fum şi foc, nu pica nici un strop. Lumea e nedreaptă: nu vedeţi că aşa e şi cu circuitul banilor în natură, de la cei ce n-au la ceilalţi?

* Am văzut într-un mini-magazin de cartier, aşezat pe răcitorul pentru sucuri (de hamei, mai ales), un televizor mic, fără cablu, care prindea doar ce mergea la sârmă, la care se putea urmări, în acel moment, un episod din serialul ăla, asiatic, "Legendele Palatului". Nu părea nimeni interesat să arunce măcar o privire la ecran: pesemne că legendele astea, ale palatului lor, au devenit deja plicticoase în comparaţie cu Poveştile Palatului de prin părţile noastre. Ne referim la Palatul Victoria şi la basmele lui Ponta, logic.

* Fiindcă am făcut o schimbare de configuraţie la unul dintre televizoare (mai exact, am trecut de la mediabox la card digital, adică am evoluat, cum s-ar spune!), ne-a mâncat undeva să luăm toate posturile la rând, să găsim surprize (evident, căutam surprize mai plăcute, pe cât posibil). Pe lângă nişte posturi HD şi nişte chestii necunoscute, în limbi extraterestre, am ajuns şi la Antena Stars (de când aveam asta în grilă?), unde era titlul (da, exact aşa): "E dezmăţ, e tămbălău! Chelaru şi Mitoşeru îşi bat joc de trupurile lor!". Un nene cu o mutră cam enervantă părea să facă nişte ironii nu prea fine la adresa unei doamne cam durdulii, poante cam în genul "Băi, ai ceva pe frunte, hă-hă!". Acum am înţeles la ce se uită, când vor entertainment rafinat, telespectatorii Antenei 3, dacă se satură de analize fine politice şi socio-economice! Lipseşte (încă nu e târziu!) şi un post, Antenuţa, pentru cei mici, să se înceapă spălarea pe sub căpşor încă din cărucior. Să se difuzeze, de pildă, desene animate cu motanul Felix cel simpatic, chiar să se preia alea cu Gâdea şi Badea, fiind mai pe înţelesul lor.

* Cu acelaşi prilej am nimerit şi la postul NeptunTV, peste emisiunea "Beach Party", din care n-am înţeles nimic, era ceva cu unii care cântau şi altele care se bâţâiau, dar am văzut că, într-un colţ, scria "Reluare". Încă nu ne-am prins ce ne-a dat senzaţia că ar fi fost o reluare din anii trecuţi, dar, de fapt, chiar e o idee tare: cine naiba mai ţine minte că înregistrarea e din (să zicem) 1998? Plaja e cam la fel (nisip cu scoici, adică), marea e tot aia (apă multă), fetele care dansează sunt cam la fel, de-aia au fost angajate (să nu spuneţi că, de fapt, vă uitaţi la feţele lor!), iar melodiile din categoria "La-la-la, fără tine nu e bine etc." sunt, toate, la fel de proaste!

* În fine, că tot am vorbit mai sus despre diverse porcării: ce ar trebuie să înţelegem din sloganul la o reclamă pentru un pate de ficat "Acum, şi în varianta fără E-uri"? Adică se recunoaşte că produsele de până acum erau cu E-uri? E ca la maşinile de ras cu trei lame, când se spune că alea cu două (intens promovate până atunci) nu fac doi bani? Ce variante noi de produse ni se vor oferi? "Vin, acum şi în varianta fără apă!" , "Ţigări, acum şi fără uraniu!", "Parizer, acum şi fără gândaci sau rozătoare!"? Să avem sfârşitul de săptămână cum ni-l dorim, vesel şi uscat la soare!

 

Comentarii