Noul Cod Penal: La alcoolemie nu mai sunt obligatorii două probe de sânge

Colonelul prins beat la volan în Iaşi poate refuza a doua probă de sânge

sâmbătă, 15 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Colonelul prins beat la volan în Iaşi poate refuza a doua probă de sânge

Poliţiştii ieşeni spun însă că ei solicită tot două probe de sânge, la interval de o oră una de alta. Ei declară însă că a doua probă poate fi refuzată de cel în cauză.

Cazul comisarului şef de Poliţie din Iaşi prins băut la volan a adus în actua­litate o importantă noutate privind recoltarea probelor de sânge prelevate ca probe în dosar. Dacă până în prezent se cereau două probe de sânge, la interval de o oră una de alta, pentru a putea calcula retroactiv alcoolemia din momentul accidentului, de la intrarea în vigoare a noului cod penal, şoferul poate refuza prelevarea celei de-a doua probe de sânge.

Noul Cod Penal prevede prelevarea unei singure probe de sânge, iar asta va fi considerată automat alcoolemia şofe­ru­lui în momentul comiterii faptei penale sau contravenţionale. A doua probă poate fi prelevată numai cu consim­ţământul şoferului.

Totuşi, poliţiştii de la Rutieră spun că cer şoferilor băuţi şi o a doua probă, ei bazându-se pe un ordin recent al Mi­nisterului Sănătăţii nr. 1.512 din 12 de­cembrie 2013. Asta deşi noul Cod Penal a intrat în vigoare ulterior, la 1 februarie a.c., iar o lege prevalează în faţa unui ordin de ministru. „Ordinul acesta prevede recoltarea a două probe de sânge, la un interval de o oră una de cealaltă. De exemplu, în cazul unui accident, dacă şoferul ştie că alco­ole­mia este în creştere, poate cere a doua probă de sânge, pentru a se determina nivelul alcoolului în momentul produ­cerii accidentului (care ar putea fi mai mic, fiind în favoarea şoferului, n.r.). În toate cazurile, cea de-a doua probă îl poata avantaja sau dezavantaja“, a punctat comisarul şef Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi.

În cazul comisarului şef Petru Curelariu, prins în urmă cu o săptămână băut la volan, acesta putea refuza a doua probă de sânge care i-a fost prelevată, după dispariţia primei probe. A doua probă de sânge luată de medici poliţistului a arătat că acesta avea în sânge o concentraţie de 1,70 mg/l alcool pur în sânge, cu mult peste limita admisă legal, de 0,80 mh/l alcool pur în sânge.

 

CITIŢI ŞI: Probe de sânge ale unui comisar-şef prins beat la volan, dispărute în mod suspect

 

Reamintim că ofiţerul Petru Cu­rela­riu (44 de ani) a provocat o tamponare în urmă cu o săptămână pe şo­seaua Nicolina, iar agenţii de la Rutieră l-au testat cu aparatul Drager, reieşind o concentraţie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat. Transportat la spital, acestuia i-a fost luată o probă de sânge care apoi a dispărut misterios, fiind anchetaţi în prezent de către procurori mai mulţi medici, asistente şi brancardieri. De la data evenimentului, Petru Curelariu a intrat în concediu medical.

O altă noutate este că, în prezent, şoferul băut poate fi transportat la spital de către poliţişti „în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului“, se arată în ordin. Până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, poliţiştii aveau obligaţia de a transporta şoferul beat la spital în jumătate de oră. De asemenea, încă o noutate este că şoferii băuţi pot fi testaţi la orice unitate me­dicală, dacă are în dotare truse. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Rutiere, mai multe unităţi spitaliceşti din judeţ, cum ar fi cele de la Răducăneni, Târgu Frumos, vor fi dotate cu truse.

Comentarii