Concertele Filarmonicii, programate luna aceasta

vineri, 08 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Concertele Filarmonicii, programate luna aceasta

Iubitorii muzicii simfonice sunt aşteptaţi luna aceasta la concerte ale Filarmonicii cu invitaţi apreciaţi în ţară şi în străinătate. Acestea vor fi susţinute în sala mare a Teatrului „Luceafărul”, începând cu orele 19.


Astăzi, orchestra simfonică a Filarmonicii va evolua sub bagheta maestrului Sabin Păutza, într-un concert vocal-simfonic extraordinar. Orchestra, corul academic „Gavriil Musicescu” şi soliştii Barbara Balazs (soprană), Mihaela Blându (mezzo-soprană), Traian Mişcu (tenor) şi Marius Boloş (bas) vor interpreta opere cunoscute ale compozitorului Beethoven, dintre care amintim uvertura „Coriolan”. Reputatul dirijor Sabin Păutza, originar din judeţul Caraş-Severin şi stabilit în SUA din 1984, a fost timp de 18 ani profesor de armonie şi dirijat la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Este laureatul a numeroase distincţii româneşti şi internaţionale, dintre care amintim Premiul „George Enescu” al Academiei Române, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Premiul „Rudolph Nissim” al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) sau Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr.” pentru compoziţie. Prestigioasa sa activitate internaţională i-a adus titlul onorific de „Doctor in Music”, decernat de London Institute for Applied Research, şi titlul de „doctor în compoziţie” al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Pe 15 martie, Filarmonica a pregătit pentru public un concet vocal-simfonic pe parcursul căruia orchestra va fi dirijată de Miran Vaupotich, invitat din Croaţia. Alături de cor vor mai urca pe scenă soprana Cristina Grigoraş,mezzo-soprana Mihaela Blându, tenorul Ştefan Korch şi basul Octavian Dumitru. Ştefan Korch a absolvit secţia de canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, fiind prezent din 2010 pe mai multe scene lirice şi de recital din ţară, de exemplu la Opera Maghiară din Cluj-Napoca sau la Opera Naţională din Bucureşti. Programul muzical oferit în concert cuprinde opere ale compozitorului Mozart.
Pe 22 martie, la Teatrul „Luceafărul” va putea fi ascultat un concert simfonic susţinut de orchestra Filarmonicii, avându-l la pupitru pe dirijorul Marcian David. Vor fi interpretate opere ale compozitorilor Constantin Silvestri, Antonin Dvořák şi Johannes Brahms. Ca solist, va performa la violoncel Cristian Florea, invitat din Germania. Artist european în adevăratul sens al cuvântului, cu dublă cetăţenie (română şi germană), Cristian Florea a colaborat cu numeroase ansambluri muzicale şi orchestre din Austria, Spania, Cehia, Ucraina, Republica Moldova, Italia, Mexic, SUA, Ungaria, Germania ori Lituania.
Pe 29 martie este programat un nou concert simfonic, în care vor evolua la pupitrul orchestrei dirijorul Theo Wolters, invitat din Olanda, iar ca solistă Diana Jipa. Tânăra şi talentata violonistă este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti. Desfăşoară o activitate artistică apreciată, susţinută prin numeroase concerte şi recitaluri, atât în ţară, cât şi în străinătate. Programul muzical cuprinde compoziţii semnate de Beethoven, Felix Mendelssohn şi Johannes Brahms.
În funcţie de categoria locurilor, biletele pot fi achiziţionate cu 18 lei şi 36 de bani, 15 lei şi 12 bani, respectiv cu 14 lei şi 4 bani.

Comentarii