Conducere nouă temporară la Consiliul Judeţean Iaşi! Lupu şi Chirilă, unşi şefi

joi, 21 mai 2015, 02:00
4 MIN
 Conducere nouă temporară la Consiliul Judeţean Iaşi! Lupu şi Chirilă, unşi şefi

Nicio surpriză nu s-a înregistrat la şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean. Plenul CJ s-a întrunit pentru a desemna un înlocuitor pentru preşedintele Cristian Adomniţei, suspendat marţi din funcţie. Şedinţa a fost programată la ora 7.30, la ora 9.30 aşteptându-se plecarea unor membri ai PSD la Bucureşti, unde urma să aibă loc întâlnirea Comitetului Executiv al partidului. Aceasta însă s-a amânat, aşa că şedinţa CJ s-a derulat la turaţie redusă, cele patru puncte de pe ordinea de zi fiind discutate în decurs de o oră şi jumătate.

În lipsa unui preşedinte în funcţie, şedinţa a fost deschisă de secretara CJ, Lă­crămioara Vernică, aceasta informând plenul cu privire la motivele convocării şi dând citire ordinului prefectului de suspendare a lui Adomniţei din funcţie. În continuare, consilierii au avut de ales un preşedinte care să conducă şedinţa. „Ale­gerea“ s-a rezumat la un singur nume, cel al vicepreşedintelui CJ Alin Aivănoaei, propus de PSD. „Bine, dom’le, dar votăm o singură propunere? Alegem între unul singur?“, a întrebat consilierul PNL Con­stantin Şerban. În lipsa unui alt candidat, consilierii au avut doar posibilitatea să voteze în favoarea sau împotriva lui Ai­vănoaei. Din cele 28 de voturi exprimate, s-au înregistrat doar două abţineri.

Singurul rol al lui Aivănoaei în şedinţa de ieri a fost să predea ştafeta celui propus să preia atribuţiile lui Adomniţei, respectiv vicepreşedintele CJ Victorel Lupu. Şi acesta a candidat singur. Aflaţi în minoritate, liberalii au renunţat să mai facă vreo propunere. Lupu a fost ales în unanimitate, fără nicio abţinere. Acesta urmează să-i ţină locul lui Adomniţei până pe 12 iunie, când acestuia îi expiră termenul de arest la domiciliu. În lipsa unei prelungiri printr-o de­cizie judecătorească, Adomniţei s-ar în­toarce la şefia CJ.

Ultimul punct de pe ordinea de zi a şe­dinţei de ieri a vizat delegarea unui consilier judeţean care să îndeplinească atribuţiile lui Lupu, promovat preşedinte. Din nou a fost făcută o singură propunere, tot de către PSD, în persoana consilierului PLR Victor Chirilă. Propunerea a atras protestele PNL. „Consilierii PNL se vor abţine. Legea nu prevede obligativitatea desemnării unui alt vicepreşedinte, ci doar posibilitatea de a o face. În momentul de faţă, nu cred că era oportună o nouă alegere. Nici măcar nu am fost consultaţi. Iar dacă totuşi trebuia neapărat un vicepreşedinte, ar fi trebuit respectat votul din 2012, şi să fie desemnat unul din dreapta eşicherului politic“, a spus liderul consilierilor PNL, Eduard Boz. Aflat acum în alianţă cu PSD, Chirilă a fost ales în 2012 tocmai ca membru al PNL. Cele patru abţineri ale liberalilor nu au putut schimba rezultatul votului, Chirilă fiind desemnat vicepreşedinte interimar.

Ultimul sfert de oră al şedinţei s-a consumat în dezbateri. Boz a solicitat să se evite folosirea expresiei „preşedinte interimar“, formulă care nu apare în lege. „Avem un vicepreşedinte care îndeplineşte temporar şi atribuţiile preşedintelui, respectiv un consilier judeţean care a primit şi atribuţii de vicepreşedinte. Să nu inducem lumea în eroare“, a spus Boz.

La rândul său, Şerban a atacat activitatea Serviciului de audit intern din cadrul CJ, reproşând faptul că problemele legale ale preşedintelui nu au fost aduse la cunoştinţa plenului, consilierii aflând de acestea din presă. „Sigur, dacă ştiam dinainte sau dacă se discuta în CJ, ar fi fost altceva. Dar zarurile au fost aruncate şi a face acum observaţii despre competenţa sau incompetenţa cuiva este inutil. În ce priveşte apelativul, faptul că ne adresăm cu «preşedinte» sau «vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte» reprezintă doar o nuanţă politică şi atât“, a replicat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.

CITIŢI ŞI:

Scandalul suspendării! Iaşul are de azi un nou preşedinte al Consiliului Judeţean

Prefectul l-a suspendat pe preşedintele Consiliului Judeţean. În sprijinul deciziei, Dan Cârlan a invocat faptul că „voinţa instanţei de judecată a fost clar orientată“. Curtea de Apel a avut o reacţie rarisimă şi a emis un comunicat în care se arată că instanţa nu se implică în această problemă, măsura fiind „în competenţa exclusivă a prefectului“. Dan Cârlan a solicitat convocarea plenului CJ, azi, de la ora 7.30. Liberalii au explodat: „Dan Cârlan a încălcat Legea administraţiei publice locale“. Aceştia susţin şi că prefectul „va forţa legea“ pentru a nu-l suspenda pe primar. Cârlan respinge acuzele şi se întreabă de ce nu vine comunicarea de la instanţă în cazul lui Nichita.

 

Comentarii