Conferinţă naţională la Iaşi despre relaţia şcoală – părinţi

sâmbătă, 11 iunie 2016, 01:50
2 MIN
 Conferinţă naţională la Iaşi despre relaţia  şcoală – părinţi

Biblioteca Centrală Universitară „M. Eminescu“ a găzduit ieri Conferinţa naţională „Perspective europene în consilierea părinţilor“, eveniment la care au fost prezenţi peste 100 de specialişti din domeniu din ţară şi Republica Moldova. În cadrula acesteia s-au prezentat rezultatele obţinute în Proiectul Erasmus Plus „Consilierea părinţilor – perspective europene“, finanţat de Uniunea Europeană în perioada de octombrie 2015 – octombrie 2016, cu o valoare nerambursabilă de 62.500 euro. Proiectul fost implementat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională din Iaşi (CJRAE) şi vizează părinţii elevilor.

 „Profesia de consilier şcolar a început să capete consistenţă, să se delimiteze de alte intervenţii  aflate în aceeaşi arie. Meseria de consilier şcolar este probabil una dintre foarte puţinele meserii care presupune un efort interdisciplinar şi o viziune de ansamblu asupra persoanei copilului, elevului de astăzi, adultului şi specialistului de mâine“, a menţionat Manuela Vlasie, directorul CJRAE Iaşi.

Camelia Gavrilă, şefa ISJ, a vorbit despre susţinerea pe care instituţia a avut-o mereu pentru acest domeniu şi despre faptul că numărul de psihologi şi consilieri şcolari este insuficient în şcolile şi grădiniţele din judeţ. „Sunt probleme vechi, dar mereu noi, nu acum s-a descoperit parteneriatul între părinţi şi şcoală, însă este nevoie de metode noi. Vorbim de un proces complex, tulburător, care nu are o reţetă a succesului. Fiecare copil e unic, iar educatorul trebuie să intre în contact cu acest orizont de aşteptare, cu potenţa copilului (…) Este o artă să fii părinte, este o şcoală care se petrece şi în sânul familiei, dar nu este suficient să vorbim despre aceste valori de bine, adevăr, corectitudine, este nevoie să le şi practici ca părinte. În relaţia şcoală – elev – părinţi – societate, şcoala este doar un element al unei ecuaţii, niciodată nu este suficient să vorbim despre educaţie, valori, despre suflete“, a menţionat Camelia Gavrilă. 

În cadrul conferinţei au mai vorbit prof.univ.dr. Nicoleta Turliuc, abordând stresul parental şi implicaţiile terapeutice ale acestuia, apoi lectorul Elena Seghedin, despre importanţa educării şi consilierii părinţilor în societatea contemporană, la final fiind organizate şi ateliere de lucru. 

 

Comentarii