Consilierii din Podu Iloaiei au amânat deconectarea SMURD de la finanţare

vineri, 22 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 Consilierii din Podu Iloaiei au amânat deconectarea SMURD de la finanţare

Proiectul de hotărâre care viza închiderea unităţii nu a mai fost dezbătut ieri. Condiţia este ca, în următoarele două săptămâni, comunele din jur să contribuie financiar.

Consilierii locali din Podu Iloaiei au decis ieri să amâne închiderea unităţii SMURD pe care adminis­traţia oraşului o susţine financiar din 2008. Proiectul de hotărâre, semnat de primarul Constantin Istrate şi de viceprimarul Constantin Tcaciuc, prevedea iniţial „desfiinţarea echipajului de prim ajutor din cadrul Serviciului SMURD Podu Iloaiei“.
 
Până la urmă, s-a întâmplat aşa cum şi-au dorit consilierii liberali – care sperau în ajutorul colegilor de la PMP – şi cum ne declarase alaltăieri Petru Movilă, preşedintele PMP Iaşi, care s-a implicat de mai mult timp în problemă: consilierii PMP de la Podu Iloaiei au optat pentru amânarea dezbaterii proiectului. „Am mai câştigat un răgaz de două săptămâni, timp în care liderii PSD şi PNL vor discuta cu primarii lor pentru a susţine fi­nanciar acest proiect, aşa cum s-au angajat iniţial (printr-un protocol semnat în 2008, n.r.). Dacă, în aceste două săptămâni, primarii vor fi convinşi să aloce o parte din fondurile necesare, atunci putem să menţinem deschisă substaţia până la sfârşitul anului, timp în care vom putea face demersurile necesare la Raed Arafat pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să rezolve problema odată pentru totdeauna“, a declarat deputatul Petru Movilă.
 
Pe lângă convingerea celor şase primari din comunele Erbiceni, Mă­dârjac, Popeşti, Sineşti, Româneşti şi Dumeşti, mai există şi posibilitatea adoptării, în şedinţa de săptămâna viitoare a CJ, a unei hotărâri după un proiect de asociere între comunităţile locale iniţiat de consilierii PMP. „Dacă preşedintele CJ, Maricel Popa, în concordanţă cu angajamentul pe care şi l-a luat, va susţine acest proiect, echipajul de prim ajutor de la Podu Iloaiei va funcţiona până la sfârşitul anului, termen până la care Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă îl va prelua într-o unitate ISU“, a mai spus Movilă. 
 
În comunele de pe raza SMURD Podu Iloaiei, primarii sunt de acord asupra unui aspect: că trebuie să dea aceşti bani într-un moment, respectiv după mijlocul anului, când nu au resurse suplimentare pentru un buget local împărţit şi consumat deja în mare parte. „La rectificare nu ni s-a repartizat mai nimic, nici bani de salarii nu avem“, spune Mihai Sa­baiduc, primarul comunei Dumeşti. Şi primarul Sineştiului, Petru Holi­cov, s-a declarat „vai de capul nostru“, dar a adăugat că va contribui cu o sumă pentru echipajul de prim ajutor. În schimb, Ionel Lungu, de la Erbiceni, s-a arătat mai generos: „Sunt de acord să susţin acest serviciu necesar şi am deja o hotărâre de consiliu local în acest sens“. 
 
Cât priveşte primarul din Podu Iloaiei, acestuia i-a mai venit inima la loc. „Noaptea e un sfetnic bun“, ne-a declarat Constantin Istrate, adăugând că şi ambulanţa e din nou funcţională. Rămâne de văzut cât se va strânge din cheta celor şase comune plus oraşul Podu Iloaiei şi cât va ajunge această „gură de oxigen“ pentru staţia SMURD. 

Comentarii