N

Consultaţii dese obligatorii până la 18 ani

N

miercuri, 28 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Consultaţii dese obligatorii până la 18 ani

\N

Proiectul lansat spre dezbatere de Ministerul Sănătăţii mai prevede ca, în primii ani de viaţă, consultaţiile să se facă în mod obligatoriu din două în două luni.  Programul prevede şi măsuri de combatere a obezităţii în rândul celor mici

Consultaţii preventive obligatorii pentru copii încă de la naştere. Ministerul Sănătăţii (MS), împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a supus dezbaterii publice un proiect ce prevede consultaţii periodice pentru copii în vederea identificării tulburărilor de creştere şi dezvoltare, cât şi a stării de nutriţie.

Consultaţiile vor fi realizate, prima dată, la externarea micuţului din maternitate, iar ulterior la vârsta de o lună, la domiciliul bebeluşului. Apoi, controalele se vor repeta la două, patru, şase, nouă, 12, 15, 18 şi 24 de luni. După vârsta de doi ani, consultaţia se face anual, până la 18 ani. Aşa cum este prevăzut în proiect, controalele devin mai numeroase odată cu înaintarea în vârstă a pacientului.

Pentru copii între doi şi cinci ani, consultaţia va include o evaluare a practicilor nutriţionale (anamneză nutriţională adresată părinţilor), consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă şi comportament alimentar sănătos al întregii familii, evaluarea dentiţiei şi igienei orale, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare şi consiliere pentru activitatea fizică, respectiv dezvoltarea neuro-psiho-emoţională. Pe lângă toate acestea, odată cu împlinirea vârstei de 6 ani şi până la 11 ani se va realiza screening-ul obezităţii prin utilizarea indecelui de masă corporală şi evaluarea dezvoltării pubertare.

Odată ce copilul va atinge vârsta de 12 ani şi până la majorat, pe lângă examinările privind dezvoltarea, vor exista screening-ul depresiei, informarea fetelor şi părinţilor privind beneficiile vaccinării opţionale anti – HPV sau consiliere privind stilul de viaţă sănătos (activitate fizică, nutriţie, fumat, alcool, droguri, violenţă). Totodată, adolescenţii care îşi încep viaţa sexuală vor primi consiliere pentru planificare familială şi pentru depistarea eventualelor infecţii cu transmitere sexuală.

Potrivit aceluiaşi proiect, toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 de ani, asimptomatice (fără semne de boală – n.r.), vor efectua consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, o dată la trei ani. Controalele se vor face la medicul de familie, care evaluează expunerea la factorii de risc prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă şi sex.

Pentru persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 de ani, dar depistate cu risc înalt de îmbolnăvire, consultaţiile preventive de evaluare se vor acorda anual.
O dată pe an trebuie să se prezinte pentru controale, la medicul de familie, şi persoanele de peste 40 de ani.
 

Comentarii