Curtea Constituţională îi spală pe cei care au sifonat bani de la instituţiile publice

Contabila de la Operă, achitată după ce a făcut achiziții suspecte de la firma proprie

marți, 02 mai 2017, 01:57
2 MIN
 Contabila de la Operă, achitată după ce a făcut achiziții suspecte de la firma proprie

Fosta contabilă de la Operă acuzată că a cumpărat, în numele instituţiei, produse de la o firmă pe care o conducea a fost achitată. Aurica Moraru a fost condamnată în primă instanţă pentru abuz în serviciu, însă decizia Curţii Constituţionale privind această infracţiune a făcut diferenţa în apel.

Curtea de Apel Iaşi a dispus la finele săptămânii trecute achitarea fostei contabile de la Opera Naţională Română Iaşi (ONRI) acuzată că a cumpărat produse de la o firmă pe care o conducea. Aurica Moraru a fost deferită justiţiei încă din 2014, pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Ea a fost şi condamnată, în primă instanţă, la un an şi două luni de închisoare cu suspendare, însă sentinţa a fost răsturnată de judecătorii de la Curte în baza unei decizii a Curţii Constituţionale privind infracţiunea de abuz în serviciu. E vorba de decizia judecătorilor constituţionali conform căreia abuzul în serviciu e de natură penală atunci când s-a încălcat o lege sau o ordonanţă de urgenţă. Dacă se încalcă o hotărâre de guvern, de exemplu, atunci nu mai este abuz în serviciu.

De ce a fost acuzată contabila

În minută, judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi invocă decizia CCR din 2016 şi menţionează că ONRI are posibilitatea să îşi recupereze prejudiciul printr-un proces civil.

Aurica Moraru a fost angajată la opera ieşeană în 2002, ca economist, devenind ulterior contabil-şef şi căpătând atribuţii de control financiar preventiv, respectiv verificarea operaţiunilor operei din punctul de vedere al legalităţii. În paralel, Moraru a devenit şi administrator al SC Alienor Luteria Iaşi, fiind mandată de reprezentantul acestei firme, Lagarde Jean Damien Pascal, printr-o procură.

Faptele ilicite ale Auricăi Moraru s-ar fi produs în perioada 2006-2011, atunci când instituţia ieşeană a achiziţionat de la societatea administrată de contabila-şefă a ONRI diferite instrumente muzicale, o mare parte dintre acestea la preţuri mai mari decât cele de catalog. Procurorii au mai notat că Moraru semna atât în calitate de reprezentant al firmei vânzătoare, cât şi al operei, folosind însă specimene diferite.

În total, între firma franţuzească şi operă au fost încheiate 61 de facturi. Prejudiciu total a fost calculat la 93.957 de lei, bani ce reprezintă diferenţa dintre preţurile achitate către Alienor Luteria şi cele ale pieţei. În 2010, de pildă, Opera a cumpărat un contrabas cu suma de 38.055 de lei, deşi preţul pieţei era de 20.107 lei. Un alt exemplu oferit de procurori este achiziţia a 5 baghete de timpan, pentru care instituţia a plătit 2.085 de lei, deşi puteau fi cumpărate cu 767 de lei.

Comentarii