Criza de sânge continuă la Iaşi: spitalele încă reprogramează operaţii

marți, 02 septembrie 2014, 01:54
3 MIN
 Criza de sânge continuă la Iaşi: spitalele încă reprogramează operaţii

„Ştim că a fost un val de donatori, însă acest val trebuie să continue. Sunt foarte mulţi pacienţi care aşteaptă să fie operaţi, după ce au fost deja reprogramaţi“, spune şefa UPU-SMURD.

Medicii ieşeni îndeamnă în continuare ieşenii să doneze sânge. Cu toate că situaţia dificilă în care se afla săptămânile trecute Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) a fost rezolvată pe moment, atât reprezentanţii spitalelor cât şi cei ai centrului continuă să atragă atenţia asupra necesarului zilnic de sânge din spitalele ieşene. Deşi în ultima săptămână la CRTS s-au prezentat şi câte 90 de donatori zilnic, încă sunt pacienţi în spitale a căror operaţie a fost amânată sau reamânată din cauza lipsei de sânge.

Necesarul minim: 80 de donatori pe zi

„Avem în spital, pe clinicile de ortopedie, chirurgie, gastroenterologie, mulţi pacienţi care sunt programaţi pentru intervenţii chirurgicale, operaţii. Pacienţii, fie că prezintă cancere care trebuie operate, fie că suferă de afecţiuni care le provoacă sângerări, au mare nevoie de sânge. Ştim că a fost un val de donatori după ce s-a atras atenţia, însă acest val trebuie să continue, pentru că încă sunt foarte mulţi pacienţi care aşteaptă să fie operaţi, după ce au fost deja reprogramaţi o dată. Urgenţele s-au rezolvat, însă avem în continuare pacienţi programaţi pentru intervenţii care au fost deja reprogramaţi“, a spus prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon“.

Reprezentanţii CRTS au precizat că zeci de ieşeni au răspuns apelurilor medicilor şi s-au prezentat la CRTS ca să doneze sânge. Astfel, propriu-zis, criza a fost rezolvată, însă nevoia de sânge îi determină pe aceştia să îndrume în continuare populaţia să se gândească la oamenii aflaţi în suferinţă şi să vină să doneze sânge, ca să le ofere bolnavilor o şansă la viaţă. „Vineri au fost 96 de donatori, iar acum (n.r. – luni, ora 15) nici nu ştiu dacă s-a încheiat colecta. A fost o avalanşă de donatori după ce am lansat apelul, şi ăsta este un lucru îmbucurător pentru că în luna august această criză s-a simţit bine la nivelul centrului nostru“, a spus dr. Lavinia Scripcaru, directoarea CRTS.

Înainte de apelul reprezentanţilor CRTS, la centrul de lângă Spitalul „Sf. Spiridon“ se prezentau zilnic cel mult 50 de persoane, în condiţiile în care, pentru a asigura cererea spitalelor, CRTS are nevoie de minimum 80 de donări pe zi. Însă, potrivit conducerii CRTS, perioada vacanţei şi a concediiilor afectează mereu rezerva de sânge a CRTS.

Medicii, pe de altă parte, spun că în această perioadă nu au avut probleme mai mari decât de obicei şi că sunt obişnuiţi cu lipsa de sânge. „Nu am avut probleme mai mari decât de obicei. Pentru noi este o rutină să amânăm bolnavii, în condiţiile în care urgenţele care ajung în spital sunt prioritare. Noi chiar dacă avem programaţi bolnavi pentru intervenţii şi în acelaşi timp în spital ajung cazuri grave, atunci trebuie să amânăm. Nu poţi lăsa pacientul grav să moară, pentru un alt bolnav care poate să mai aştepte încă 24 de ore“, a spus conf. dr. Nicolae Dănilă, medic şef al Clinicii de Chirurgie I de la Spitalul „Sf. Spiridon“.

Comentarii