Francezii s-au bătut cu suedezii, iar românii au luat potul de 96 milioane lei

Cu cine semnează Primăria Iaşi cel mai mare proiect pe bani europeni!

sâmbătă, 08 martie 2014, 02:50
3 MIN
 Cu cine semnează Primăria Iaşi cel mai mare proiect pe bani europeni!

Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel.

Moment istoric pentru Primăria Iaşi. După mai bine de trei ani de licitaţii, contestaţii şi procese în instanţă, contractul pentru instalaţia de desulfurare de la CET Holboca este aproape de parafare. Curtea de Apel a tranşat zilele trecute războiul dintre constructori. Cel mai mare proiect pe bani europeni derulat de Primărie ar urma să fie semnat cu asocierea dintre Elsaco Electronic din Botoşani şi TMUCB. Acestea vor câştiga 96 de milioane de lei, fără TVA, din contractul cu Primăria, în condiţiile în care licitaţia era de 96,3 milioane de lei.

Istoria contractului pentru instalaţia de desulfurare de la CET Holboca datează tocmai din decembrie 2010 atunci când Primăria a scos pentru prima dată la licitaţie pro­iectarea şi execuţia lucrărilor. De atunci şi până în octombrie 2012, licitaţia a fost contestată de şapte ori, contractul fiind disputat tot de două asocieri, dintre Hamon Research-Cottrell, Energomontaj şi Conest şi dintre Alstom Power Sweden AB cu sediul în Suedia, Alstom Infrastructure România şi Romelectro.

În cele din urmă, războiul s-a tranşat în instanţă, iar Primăria a refăcut documentaţia şi a reluat licitaţia.

Municipalitatea a scos din nou contractul la licitaţie în decembrie 2012, noua valoare a lucrărilor fiind de 96,3 mi­lioane de lei, fără TVA. Nici bine nu a fost de­marată procedura, că au şi apărut primele contestaţii din partea firmei Alstom In­fra­structure România. Societatea din Bu­cureşti a cerut modificarea documentaţiei de atribuire şi a criteriilor de calificare. Firma a depus până la sfârşitul lui 2013 în jur de cinci contestaţii, în toate reclamând criterii restrictive din documentaţie. „Suntem de părere că eliminarea contractanţilor cu experienţă care deţin şi dezvoltă tehnologii proprii este deosebit de dăunătoare şi contraproductivă într-un domeniu în care, în cele din urmă, este pusă în joc calitatea mediului înconjurător. Subscrisa se consideră discriminată şi privată să depună o ofertă în condiţiile actuale“, a argumentat Alstom într-una din contestaţii.

Primăria a deschis în cele din urmă ofertele pe 22 mai 2013 care au fost depuse de consorţiul Elsaco Electronic şi TMUCB – 96 de milioane de lei, fără TVA, şi de Alstom Power Sweden AB, Alstom Infrastructure Romania şi Romelectro – 88 de milioane de lei. Prima asociere a depus imediat contestaţie împotriva celei de-a doua din cauza unei presupuse neconformităţi a garanţiei de participare. Cele două părţi au ajuns în cele din urmă în instanţă, iar procesele s-au terminat zilele trecute. Curtea de Apel a respins şi ultimele contestaţii. Următoarea provocare a firmei câştigătoare este să termine lucrările şi proiectarea lor până la finalul lui 2015. „După foarte lungi demersuri făcute în multe instanţe, avem în sfârşit decizia finală a CNSC prin care se resping contestaţiile şi putem trece la semnarea contractului de lu­crări în termen de 11 zile. Peste două săptă­mâni putem spune că avem contract de lucrări şi putem să ne conformăm regulilor de mediu impuse de UE“, a precizat viceprimarul Mihai Chirica.

Comentarii