Culisele confruntării Bute – Pascal

joi, 21 martie 2013, 02:50
3 MIN
 Culisele confruntării Bute – Pascal

Meciul de box care încinge Canada, programat pe 25 mai, a fost la un pas de anulare. Salvatorul situaţiei a fost promotorul lui Lucian, Jean Bedard, care a încălcat uzanţele, discutând cu Pascal

Meciul dintre boxerul român Lucian Bute, fost campion mondial la categoria supermijlocie, şi canadianul Jean Pascal, care va avea loc pe 25 mai la Montreal, a fost în pericol până pe 14 martie, cu o zi înainte de semnarea contractului de către cei doi pugilişti, scrie presa din Canada. Meciul, ce se va disputa la categoria semigrea, a fost salvat de întâlnirea ce a avut loc pe 14 martie între Pascal şi promotorul lui Bute, Jean Bedard, care au discutat timp de două ore într-un local.
Pascal se pregătea joi să anunţe pe Twitter că meciul cu Bute a căzut.  Negocierile intraseră în impas, iar Pascal nu reuşea să se înţeleagă în privinţa mai multor aspecte cu promotorul său, Yvon Michel. Când era gata să anunţe că nu va mai lupta cu Bute, pugilistul a fost sunat de Jean Bedard. În mod normal, preşedintele InterBox n-ar fi trebuit să-l sune pe clientul unui promotor rival, pentru că legea boxului impune ca promotorii să negocieze cu propriii lor boxeri. Bedard ştia că negocierile sunt în impas şi i-a cerut lui Yvon Michel permisiunea să discute cu Pascal. "Voiam să încerc o ultimă manevră", a spus el.
Bedard l-a convins pe Pascal să ia masa cu el. "Am pus cărţile pe masă", a povestit boxerul. Bedard a vrut să-l audă pe Pascal spunându-i că doreşte acest meci. Pugilistul făcuse declaraţii în presă, provocându-l pe român să lupte. "Voiam să-l aud spunându-mi că vrea cu adevărat acest meci, că vrea să se bată cu Lucian", a afirmat promotorul. Bedard i-a spus lui Pascal că duelul cu Bute este "o aventură comună" ce va marca istoria boxului din Canada, un meci "despre care se va mai vorbi peste 20, 30 de ani".
Bedard a acceptat dorinţa lui Pascal de a intra al doilea în ring. Conform tradiţiei, campionul sau boxerul local urcă al doilea în ring. Este greu de tranşat situaţia când niciunul dintre boxeri nu este campion, când amândoi luptă în faţa propriilor fani. Planul iniţial era să se tragă la sorţi ordinea intrării în ring. Pascal a ţinut morţiş să fie al doilea care urcă în arenă, iar dorinţa i-a fost acceptată. A doua zi, Pascal a petrecut o oră în biroul lui Yvon Michel, iar câteva ore mai târziu, înţelegerea a fost semnată şi a urmat un anunţ oficial. Yvon Michel a declarat: "Jean Bedard a intervenit şi a fost la momentul potrivit, fiindcă lucrurile nu mai avansau". La rândul său, Pascal a spus: "În fine, visul devine realitate. Nu trebuie să-mi mulţumiţi mie, fiindcă de mult doresc acest meci. Trebuie să-i mulţumiţi lui Lucian Bute".
Bute, 33 de ani, are în palmares 31 de victorii (24 prin KO) şi o înfrângere. El şi-a pierdut centura de campion mondial IBF la supermijlocie în mai 2012, când a fost învins de britanicul Carl Froch prin KO tehnic, într-o gală desfăşurată la Nottingham (Anglia). Pascal, pugilist de origine haitiană, are 30 de ani şi este fost campion mondial la semigrea (versiunea WBC). Canadianul a înregistrat în cariera sa 27 victorii (16 înainte de limită), două înfrângeri şi un egal.
Bute a acceptat să treacă la semigrea ca să-l înfrunte pe Pascal, dar s-a asigurat prin contract că acesta nu va depăşi greutatea de 79,378 kg (175 livre). Boxerul care va depăşi greutatea de 79,378 kg va plăti o amendă care poate ajunge până la 500.000 de dolari.  Pascal evoluează de mulţi ani la semigrea, în timp ce Bute a acceptat să schimbe categoria special pentru acest meci.  Contractul meciului dintre Bute şi Pascal prevede şi o revanşă. (AGERPRES)
 

Comentarii