Cum puteţi primi bani de la Guvern pentru panouri solare sau pompe de căldură

miercuri, 28 septembrie 2016, 01:57
2 MIN
 Cum puteţi primi bani de la Guvern pentru panouri solare sau pompe de căldură

Guvernul lansează un nou program tip “casa verde”. Ministerul Mediului a emis ordinele pentru aprobarea ghidurilor de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă. 

În cazul persoanelor fizice, prin program se finanţează cu până la 3.000 de lei instalarea de panouri solare nepresurizate, cu până la 6.000 de lei instalarea panourilor solare presurizate şi cu până la 8.000 de lei instalarea pompelor de căldură, cu excepţia pompelor de căldură aer-aer. Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să aibă domiciliul pe teritoriul României, să fie proprietar al terenului şi construcţiei pe care se va instala sistemul de încălzire, iar imobilele să nu facă obiectul vreunui litigiu sau al vreunei proceduri de retrocedare sau expropriere.

Solicitantul trebuie să nu aibă obligaţii restante la bugetul de stat sau cel local, să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului şi să nu fi primit finanţare în cadrul aceluiaşi program pentru acelaşi imobil în sesiunile anterioare. Sunt considerate cheltuieli eligibile cele efectuate pentru achiziţia de sisteme de încălzire cu energie regenerabilă, cheltuielile cu montajul şi TVA, efectuate după semnarea contractului de finanţare. Dosarele de finanţare se depun personal, într-un singur exemplar, la Agenţia judeţeană de protecţie a mediului, putând fi depusă o singură cerere de către fiecare solicitant.

În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, al instituţiilor publice sau unităţilor de cult, se finanţează instalarea de sisteme de încălzire cu energie solară, geotermală, biogaz, brichete, tocătură lemnoasă, peleţi şi orice alte resturi şi deşeuri vegetale. Solicitantul trebuie să nu înregistreze obligaţii de plată la bugetul de stat, bugetul local sau Fondul de mediu, iar reprezentantul legal să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni financiare sau împotriva mediului. Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Pentru instituţiile publice, cuantumul finanţării nu poate depăşi două milioane de lei, iar pentru unităţile de cult – 500.000 de lei. În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, cuantumul finanţării poate fi cuprins între 500.000 şi 4 milioane de lei, în funcţie de numărul de locuitori. Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare şi suma alocată fiecărei sesiuni vor fi publicate pe site-ul Administraţiei Fondului de Mediu, www.afm.ro.

Comentarii