Darul de dar nu se caută la dinţi

vineri, 06 mai 2016, 01:50
3 MIN

* Din ouăle roşii au rămas doar cojiţe pe sub covor şi pete de vopsea pe perdele; mirosul mielului se mai simte doar în fundul memoriei şi în cel al cuptorului, unde a curs grăsime din tavă. Pasca, sarmalele, drobul şi cozonacul au rămas doar în pozele de pe telefon. Chiar dacă parfumul bucatelor de Paşti tot ar mai pluti prin case, nu s-ar mai simţi, din pricina mirosului urât. Ce nu miroase bine e lauda de sine: azi a început, oficial, campania electorală, o perioadă cu mai multe gogoşi decât toate gogoşeriile, mai multe bărbi decât toţi imitatorii lui Moş Crăciun şi mai multe tromboane decât toate orchestrele de suflători din lume. Avem o poveste:

* Înainte de ultimele alegeri locale, la Consumatori au început să vină străini, de la oraş, de parcă s-ar fi descoperit petrol şi aur. Întâi au apărut nişte domni (de la primul partid), care au împărţit localnicilor pixuri pe care scria ceva, trei litere (prima era P). Mai mult ca sigur, ei nu s-au întrebat înainte dacă localnicii au şi hârtie şi dacă scriu vreodată ceva. În localitate scriau doar primarul, pe acte, şi patronul bufetului, pe caietul cu datorii; babele nu mai dădeau acatiste la preot, pe hârtie, ci îi trimiteau SMS. Pixurile au ajuns la cei mici, care au suflat prin ţevi boabe de orez, iar satul a prins ură pe ele şi pe partidul care le-a dat (unul cu P).

* De la al doilea partid au venit nişte grăsuni năduşiţi, care au împărţit şepci şi pui congelaţi. Puii s-au dezgheţat şi s-au înmuiat, transformându-se într-o pastă care trăznea a hoit, iar prima ploaie a făcut ca vopseaua să iasă din şepci şi să intre în pielea purtătorilor, de unde n-a mai ieşit nici măcar cu dizolvant. Sătenii cu feţele ca roşiile i-au înjurat pe cei de la al doilea partid şi au promis răzbunare…

* Al treilea partid a trimis reprezentanţi eleganţi, la patru ace, cu găleţi din plastic având abţibilduri pe ele. Abţibildurile au fost trainice, spre deosebire de toartele găleţilor, care s-au rupt taman când oamenii scoteau cu ele vin din beci. Vaiete de jale au răsunat deasupra întregii localităţi, aşa că păgubiţii au utilizat la adresa respectivei formaţiuni politice expresii nerecomandate minorilor, care n-au putut fi difuzate pe posturile de televiziune nici după miezul nopţii…

* Următoarele partide au dat brichete defecte, de la care au luat foc nişte căpiţe şi o magazie, salamuri, de la care 94 de săteni s-au stricat la burtă, bere, de la care s-a lăsat cu bătaie, cizme de cauciuc care, de la apă, s-au strâns pe picioare, de n-au mai putut fi scoase nici azi etc. Iată de ce interesul sătenilor pentru politică a crescut: cu toţii aşteaptă să mai vină pe la ei trimişi ai partidelor! Aşteaptă cu câini dezlegaţi şi cu furci, coase sau topoare în mâini, iar patronul bufetului şi nea Gică Cârtiţă (ambii, oameni ceva mai înstăriţi) şi-au cumpărat şi drujbe. Am auzit că, de bucurie că azi începe campania electorală, aseară a fost chef mare, sfârşit în zori cu jurăminte de răzbunare. Dragi politicieni: cineva, acolo, vă aşteaptă cu drag!

 

Comentarii