De Business

Punem punctul pe știi

Decizie bombă în unul din cele mai răsunătoare falimente din Iaşi

marți, 23 august 2016, 01:50
4 MIN
 Decizie bombă în unul din cele mai răsunătoare falimente din Iaşi

Una dintre asociatele firmei Nova Construct va fi obligată să plătească din propriul buzunar 12 milioane de euro pentru acoperirea datoriilor societăţii.

 

Judecătorii ieşeni au dat o sentinţă bombă în unul din cele mai răsunătoare şi neaşteptate falimente din ultimii ani din Iaşi: unul din patronii Nova Construct trebuie să achite din buzunar peste 12 milioane de euro. Firma de construcţii care înainte de criza economică era o abonată a lucrărilor din bani publici a intrat fulgerător în faliment în 2009, după ce acţionarul majoritar Dionisie Simionescu a murit subit. După intrarea în faliment, toate activele din patrimoniul firmei au fost valorificate, însă sumele recuperate au fost suficiente doar pentru a plăti sub 3% din totalul sumelor înscrise la masa credală. La începutul acestui an, lichidatorul firmei a reuşit să obţină închiderea procedurii de faliment şi dizolvarea firmei din Registrul Comerţului, însă în urmă au rămas datorii de 52,2 milioane lei neplătite pentru creditori, fără ca cineva să răspundă de această sumă. Astfel, în instanţă a fost reluat procesul de atragere a răspunderii patrimoniale pentru pasivul rămas neacoperit, pârâtă în acest proces fiind Maria Gabor, fost administrator şi acţionar al societăţii Nova Construct, căreia i s-ar fi imputat mare parte din vină pentru intrarea în insolvenţă.

 
Deconturi fără justificare
 
Pe 11 mai, Tribunalul Iaşi a dat o primă sentinţă în acest dosar şi a stabilit că pasivul trebuie plătit de Maria Gabor, iar zilele trecute a fost publicată şi motivarea sentinţei, pe care fosta patroană a Nova Construct o poate ataca cu recurs în termen de 7 zile de la comunicare. Potrivit motivării sentinţei, lichidatorul Nova Construct a arătat în cererea sa că a constatat o grave abateri de la disciplina financiar contabilă a administratorului Maria Gabor. „S-au înregistrat operaţiuni economice fără a avea un document justificativ, nu s-a realizat inventarierea generală a elementelor de natura activelor, datoriilor şi creanţelor la finele fiecărui exerciţiu financiar; registrele de contabilitate, aşa cum au fost ţinute, nu permit identificarea şi controlul operaţiunilor efectuate, fapt ce a dus la întocmirea de balanţe de verificare greşite”, a scris lichidatorul judiciar. În cerere se menţionează că a fost necesară refacerea evidenţei contabile pe baza informaţiilor culese de la beneficiari, bănci şi serverul debitoarei, operaţiune în urma căreia s-a constatat că: ”pârâta ar fi ridicat prin contul 542 – avansuri de trezorerie în perioada 03.09.2007 – 29.05.2009 suma totală de 896.029,03 lei, fără a exista justificări cu documente contabile; suma de 61.947.211 este valoarea sumelor ridicate din casieria debitoarei şi nejustificate în perioada 2007 – 2008; s-au constatat erori şi deficienţe cu privire la înregistrarea TVA (înregistrări fictive pentru diminuarea obligaţiei de plată TVA), deficienţe cu privire la sumele achitate cu titlu de salarii (lipsa unor state de plată justificative pentru toate sumele achitate sau fără indicarea sursei numerarului) etc”.
 
S-au recuperat sume foarte mici
 
 

La acest proces, Maria Gabor a depus întâmpinare şi a cerut respingerea cererii pe motiv că nu ea a ţinut contabilitatea societăţii, ea fiind doar membru în Consiliul de Administraţie. În plus, Gabor a menţionat că în raportul cauzelor privind ajungerea firmei în insolvenţă nu a fost menţionată concret persoana care s-ar face vinovată de starea firmei Nova Construct. Analizând argumentele fiecărei părţi, constatând că Maria Gabor a fost administrator din 1994 până la intrarea în faliment şi nu a arătat o altă persoană care ar fi organizat contabilitatea. De asemenea, judecătorul de caz a ţinut cont de faptul că a fost refăcută contabilitatea firmei şi a decis că se impune a fi acceptată cererea lichidatorului judiciar. „Refacerea evidenţei contabile a dus la concluzia că prin aceste operaţiuni s-a cauzat debitoarei şi implicit creditorilor săi o pagubă importantă, legătura de cauzalitate fiind directă”, a scris judecătorul în motivarea sentinţei prin care a obligat-o pe Maria Gabor să suporte pasivul neachitat al firmei Nova Construct. Activele firmei au fost valorificate în primii trei ani de faliment, iar procente mici din sume au ajuns doar la cei trei creditori garantaţi. Astfel, Unicredit Ţiriac Bank a recuperat 770.000 lei din creanţa de 4,84 milioane lei, Fiscul a primit 460.000 lei din creanţa garantată de 2,58 milioane lei şi firma M&S Top Media SRL doar 51.000 lei dintr-un total de circa 900.000 lei. De asemenea, potrivit unei menţiuni a lichidatorului judiciar din raportul final, din suma de 852.000 lei reprezentând creanţă salarială,  suma de 470.000 lei  a fost plătită salariaţilor din fondul de garantare a creanţelor salariale. În urma acestui faliment rămân, însă, alţi 120 de creditori care, cel mai probabil, nu-şi vor mai vedea banii vreodată, fiind greu de crezut că Maria Gabor va putea plăti peste 12 milioane de euro din averea sa.  

 

 

Comentarii