Dlor edili, angajaţi un meditator de la Drept pentru numărul doi din Primărie!

Dezinformare sau necunoaştere elementară a legii la vicele Chirica?

sâmbătă, 22 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Dezinformare sau necunoaştere elementară a legii la vicele Chirica?

Viceprimarul Iaşului, Mihai Chirica, a declarat în două rânduri că procurorii au început urmărirea penală „împotriva celui care“ a vândut bunurile de la CET, respectiv a „administratorului judiciar“. De fiecare dată, voit sau nu, numărul doi din Primăria Iaşi a lansat public o afirmaţie falsă. Informaţiile oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi“ de la DNA confirmă că nici pe numele lui Corneliu Mititelu şi nici pe numele Management Reorganizare Lichidare, pe care o coordonează, nu a început urmărirea penală

Informaţia oferită public de viceprimarul Iaşului, Mihai Chirica, conform căreia procurorii DNA ar fi început urmărirea penală împotriva administratorului judiciar de la CET este falsă. „Ziarul de Iaşi“ demontează astăzi dezinformarea, voită sau nu, a numărului doi din Primăria Iaşi bazându-se pe două răspunsuri oficiale primite chiar de la DNA, în care se precizează că nici împotriva Management Reorganizare Lichidare, administrator judiciar CET, şi nici împotriva lichidatorului Corneliu Mititelu nu a fost începută urmărirea penală. Procedura juridică a fost deschisă, într-adevăr, însă asupra faptei, în termeni juridici, „in rem“, ceea ce înseamnă că, în acest moment, nu există un suspect în ceea ce priveşte controversata licitaţie a bunurilor de la CET.
În urmă cu trei zile, viceprimarul a susţinut o declaraţie de presă în care, deşi nu a spus-o cu subiect şi predicat, a dat de înţeles că DNA l-ar fi pus sub urmărire penală pe Mititelu. „DNA Iaşi ne anunţă că a început urmărirea penală împotriva celui care a vândut bunurile în mod abuziv, sub infracţiunea de abuz în serviciu“, a declarat Chirica. Acesta a fost întrebat încă o dată împotriva cui a fost deschisă cercetarea, iar el a răspuns că „împotriva administratorului judiciar, cel care a decis peste măsura instituită de creditori privind interzicerea vânzării acelor bunuri care făceau obiectul revendicării din partea Primăriei.“ Informaţia avea ulterior să fie preluată de toată presa ieşeană, care l-a transformat, bazându-se pe declaraţia falsă a lui Chirica, pe Corneliu Mititelu în mod oficial într-un suspect al DNA. A doua zi, întrebat de „Ziarul de Iaşi“ încă o dată despre acest aspect, viceprimarul a dat o altă nuanţă afirmaţiei sale, şi aceasta, însă, lipsită de adevăr. „Cuvântul Mititelu nu l-am spus noi. Cuvântul Mititelu l-aţi spus voi. Noi am vorbit despre administratorul judiciar“, a zis oficialul. Numai că nici administratorul judiciar al CET, Management Reorganizare Lichidare, nu a fost pus sub urmărire penală, potrivit DNA.

Încadrarea juridică stabilită de procurorii DNA în acest caz este de „abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.“ În funcţie de rezultatele cercetărilor, susţinerile Primăriei se pot transforma, într-adevăr, într-o începere a urmăririi penale împotriva administratorului judiciar. Afirmaţia este însă prematură şi denotă o lipsă de cultură juridică nepermisă din partea unui viceprimar al unui oraş precum Iaşul. Mai ales că la fel de plauzibilă este şi varianta ca, în funcţie de rezultatele anchetei, funcţionari din Primăria Iaşi, care au avut legătură cu licitaţia fierului de la CET, să fie şi ei puşi sub urmărire penală.

Comentarii