Dialog cu Florin Lazarescu despre romanul Amortire la Institutul Francez din Iasi

miercuri, 19 iunie 2013, 10:32
2 MIN
 Dialog cu Florin Lazarescu despre romanul Amortire la Institutul Francez din Iasi

 

Joi, 20 iunie, la ora 18.00, in Sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din Iasi, Florin Lazarescu va dialoga cu Liviu Antonesei si George Onofrei pe tema celui mai recent roman al sau, Amortire, aparut in colectia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, si in editie digitala.
 
Amortire se afla in topul celor mai bine vindute carti ale Editurii Polirom la recent incheiata editie a Salonului de Carte Bookfest 2013.
Evghenie, un vintura-lume de vreo 40 de ani, si gazda lui, doamna Stoican, traiesc aparent normal, impartind o casa veche si atmosfera cenusie a unui oras oarecare. El e „patronul” unui „anticariat”, de fapt, un banal chiosc de carti. Ea e dirijoarea unui cor de pensionari care repeta pentru un incert spectacol cu public aceleasi trei melodii: Totusi, iubirea, Treceti, batalioane române, Carpatii si Sara pe deal. Insa viata lor se complica brusc. Lui ii in gheata cartile, iar ea banuieste ca are Alzheimer. Amindoi incep sa sufere de frica de moarte si decid sa lupte cu crizele lor, sa-si revina din „amortire”. Evghenie se apuca sa scrie o carte. Doamna Stoican vrea ca, inainte de a i se sterge memoria, sa-si reintilneasca iubitul din tinerete.


 
 „Un autor nonconformist, cu priza la realul miraculos, cu interogatii care ii sint proprii, cu intuitii ce il diferentiaza de colegii de generatie. Florin Lazarescu scrie pentru ca are ceva de transmis; proza sa este marturia unor experiente autentice, in plan existential, nu doar reflexul unor experimente pur literare.” (Bianca Burta-Cernat)

„As remarca la F.L. spiritul de observatie, stiinta de a alege intimplari si situatii care se potrivesc textului unde le foloseste, modul in care isi apropie personajele de cititor – desi cam ciudate, personajele lui ii amintesc citi-torului de cineva pe care-l cunoaste.” (Mihail Vakulovski)
 
Florin Lazarescu (n. 1974), prozator si scenarist iesean. Absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi (1998). A mai publicat la Polirom romanele Ce se stie despre ursul panda (2003), Trimisul nostru special (2005; tradus in franceza, germana, spaniola, italiana, slovena, maghiara si croata) si volumul de povestiri Lampa cu caciula (2009). Coautor, impreuna cu Lucian Dan Teodorovici si Dan Lungu, al volumului de povestiri Pas question de Dracula… (Editions Non Lieu, Paris, 2007). (Co)scenarist pentru Lampa cu caciula (2006, regia Radu Jude, câstigator la numeroase festivaluri internationale de film pentru cel mai bun scurtmetraj, printre care Sundance, SUA), O umbra de nor… (regia Radu Jude, in premiera la Cannes, 2013), Aferim! (in preproductie, regia Radu Jude), Lindenfeld (in preproductie, regia Radu Gabrea), serialul TV Animat Planet Show, difuzat timp de opt sezoane pe Antena 1.

Comentarii