Din nou, atracţia gravitaţională

luni, 18 martie 2013, 18:31
2 MIN
 Din nou, atracţia gravitaţională

Şi 19 martie contează în calendarul muzicii: la această dată s-au născut: 1) în 1930, saxofonistul, trompetistul şi violonistul adept al stilului de jazz free (mai greu digerabil pentru unii, ce-i drept) Ornette Coleman.

şi 2) 23 de ani mai târziu, bassistul Billy Sheehan, posesorul unui CV invidiat de mulţi: a evoluat împreună cu David Lee Roth (solistul de la Van Halen) pe două albume solo ale acestuia (Eat ‘Em and Smile şi Skyscraper), cu Mr. Big, alături de Paul Gilbert (1989-2011), cu Steve Vai etc. 

Aceeaşi zi e şi tristă pentru fanii hard ‘n’ heavy: pe 19 martie 1982 a murit într-un stupid accident de avion Randy Rhoads, fostul chitarist solo de la Quiet Riot şi de la trupa lui Ozzy Osbourne. Am pomenit, vag, despre el, săptămâna trecută, când am scris despre alte accidente aviatice care au lăsat lumea muzicală mai goală.

Randy a urcat în aparatul Beechcraft Bonanza pilotat de Andy Aycock (şoferul de turneu al trupei) alături de Rachel Youngblood, cea care se ocupa de coafurile, machiajul şi costumele de scenă ale muzicienilor: deşi se temea să zboare, a fost bucuros că poate face fotografii aeriene. Pilotul a încercat o glumă nefericită, să treacă aproape de autobuzul în care dormeau membrii trupei şi să-i trezească: a izbutit de câteva ori, până când aripa a atins caroseria, iar aparatul s-a izbit de o casă. A urmat un incendiu; victimele au fost identificate după fişele dentare…
Critica muzicală consideră că Randy Rhoads, în ciuda carierei scurte, a influenţat mulţi chitarişti, de la Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Steve Vai şi Paul Gilbert, la Jake E. Lee şi Zakk Wylde – cei doi care i-au urmat, cronologic, în trupă…
Un scurt documentar despre moartea lui Randy şi câteva clipuri; audiţie plăcută! 

 

Tot pe 19 martie, dar în 2009, a murit şi Ion Dolănescu, rapsod popular şi deputat populist. Nu ne pricepem la muzică populară, nici la politică populistă, deci nu ne băgăm. Băgăm doar un clip:

 

Pe data viitoare!

Comentarii