De Sănătate

Punem punctul pe știi

Direcţiile de Sănătate din ţară nu au de câteva luni vaccinuri împotriva rujeolei

luni, 24 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Direcţiile de Sănătate din ţară nu au de câteva luni vaccinuri împotriva rujeolei

Ministerul Sănătăţii a suspendat aceste exporturi şi anunţă că va fi asigurat cât de curând stocul cu astfel de vaccinuri în ţară.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat zilele trecute că au fost începute procedurile pentru suspendarea exportului paralel de vaccinuri, încât să fie asigurat necesarul de doze pentru iminuzarea copiilor din toată ţara. Măsura a fost luată după ce un cotidian central a relatat despre faptul că România exportă vaccin împotriva rujeolei în timp ce acesta este deficitar de mai multe luni în mai toate judeţele ţării, mii de copii mici nefiind vaccinaţi din acest motiv.

Mai mult, MS a solicitat Agenţiei Naţionale a Medi­camentului să notifice distribuitorii de medicamente, iar dozele de vaccin împotriva rujeolei au fost blocate în depozite. De asemenea, reprezentanţii MS au precizat că este în curs de finalizare procedura de achiziţie de urgenţă a vaccinului împotriva rujeolei, urmând să fie achiziţionate 109.000 de doze. „MS a demarat procedurile de notificare a Comisiei Europene, un pas necesar în acest sens, deoarece limitarea exporturilor poate fi considerată o îngrădire a liberei circulaţii a măr­furilor în spaţiul Uniunii Europene. Măsura luată acum de MS este justificată din motive de sănătate publică“, au precizat reprezentanţii MS.

În acelaşi timp, MS a finalizat procedurile pentru achiziţionarea vaccinului tetravalent şi hexavalent şi a început distribuirea lor. Conform legii vaccinării, care se află momentan în dezbatere publică, problema stocurilor de vaccin va fi rezolvată odată cu adoptarea acesteia. Actul normativ impune MS asigurarea în depozitul naţional a unui stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabile aferente cel puţin egal cu necesarul anual cu termen de valabilitate de minimum 18 luni. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că o astfel de lege este extrem de necesară, deoarece vaccinarea copiilor este una dintre priorităţile asistenţei sanitare, „fiind un element esen­ţial în asigurarea sănătăţii individuale şi colective, în preîntâmpinarea apa­riţiei şi dezvoltării unor epidemii, precum cea de rujeolă care evoluează în prezent.“

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii