Directorul Ateneului a făcut bilanţul: Stagiune cu peste 300 de evenimente

sâmbătă, 24 iunie 2017, 01:50
4 MIN
 Directorul Ateneului a făcut bilanţul: Stagiune cu peste 300 de evenimente

La final de stagiune Ateneul din Iaşi se poate lăuda cu 308 evenimente care s-au desfăşurat din luna octombrie a anului până la finalul lunii iunie, cu nouă premiere şi 24 de invitaţi extraordinari, dar şi cu investiţii finalizate şi creşteri în ceea ce priveşte veniturile proprii sau a numărului de spectatori. 

„În această stagiune, care a început după inaugurarea Sălii Mari, în prezenţa maestrului Florin Piersic şi a doamnei Lamia Beligan, până duminică, când vom încheia această stagiune, am avut peste 300 de evenimente, 24 de invitaţi extraordinari, începând cu Lamia Beligan şi Florin Piersic şi terminând cu Dan Puric care va veni duminică. Ion Caramitru Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Vasile Muraru, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, Nicu Alifantis sau Ducu Bertzi sunt doar o parte dintre cei pe care am reuşit să-i aducem în această stagiune”, precizează Andrei Apreotesei, directorul Ateneului din Iaşi.

Spectacolele şi personalităţile invitate au adus publicul la Ateneu, veniturile proprii crescând cu aproximativ 66%. Pe lângă vânzarea biletelor, veniturile au venit şi din închirierea sălilor proaspăt renovate, dar şi din banii obţinuţi în urma organizării diferitelor cursuri sau workshop-uri. Astfel, comparativ cu stagiunea 2014-2015, când s-au obţinut 260.370 de lei, în stagiunea care tocmai urmează să se încheie suma a fost de 432.634 de lei. De asemenea, încasările din bilete a crescut, conform datelor oferite de reprezentanţii Ateneului, prezentate Consiliului local, cu 176%. Mai exact, comparativ cu 2014-2015 când a ajuns la casa de bilete suma de 117.088 de lei, în această stagiune s-au vândut bilete în valoare de 323.530 de lei.

În ceea ce priveşte publicul plătitor de bilete, acesta a crescut şi el comparativ cu stagiunea trecută. Astfel, comparativ cu 10.173 în stagiunea trecută, cifra de anul acesta este de 15.856, în condiţiile în care urmează să mai aibă loc câteva evenimente, creşterea fiind de 56%. La Ateneu au ajuns însă aproape 20.000 de oameni, fiind luate în calcul invitaţiile oferite gratuit. Pe perioada desfăşurării acestei stagiuni s-au renovat mai multe săli sau spaţii ale Ateneului. Prima a fost Sala Mare „Radu Beligan”, dar au urmat mai apoi Sala de balet, Galeria Regală de artă, foaierul, parcul din faţa clădirii Ateneului sau Grădina de vară.

„Deocamdată suntem pe plus. Încă nu ne-am amortizat investiţiile, dar este ca atunci când cineva înfiinţează o companie, o firmă nouă şi e conştient că în primii doi sau trei ani trebuie să investească ca să aibă mai apoi din ce să-şi amortizeze investiţiile. Deşi rostul unei instituţii de cultură nu este să-şi amortizeze cheltuielile încercăm totuşi să realizăm acest lucru. Încercăm, aşa cum i-am promis domnului primar, ca atunci când Ateneul va împlini o sută de ani, deci în 2020, atunci să ne oprim şi cu investiţiile în această clădire. Sunt încontinoare foarte multe probleme, la rezistenţa clădirii, la fundaţie. Nu sunt probleme care să pună în pericol activităţile sau spectatorii, dar sunt lucruri pe care trebuie să le îmbunătăţim dacă dorim să fim o instituţie europeană de cultură”, declară directorul Ateneului.

La începutul acestei săptămâni va avea loc şi inaugurarea noii parcări a Ateneului, cu 52 de locuri de parcare. Aceasta se află la câţiva metri de instituţia de cultură, vechea parcare, în care încăpeau doar aproximativ 10 maşini, fiind transformată în parc. Parcarea este construită pe un teren inchiriat, directorul Ateneului declarând însă că se poartă negocieri în vederea achiziţionării acestuia. Pe durata acestei veri se vor desfăşura în continuare lucrări de reamenajare şi recondiţionare. Astfel, se doreşte o refacere a foaierului de la intrarea principală şi mutarea casieriei. Se încearcă achiziţionarea unor calorifere în stil interbelic, dar şi refacerea completă a acusticii Sălii mari. Pe viitor Ateneul din Iaşi va avea şi o galerie de artă modernă, iar în acest moment se aşteaptă propuneri din partea arhitecţilor cu privire la modul în care va arăta muzeul Ateneului. Tot din toamnă va fi dezvelit şi un bust al Reginei Elena, în prezenţa unui reprezentant al Casei Regale, dar şi a comunităţii evreieşti din Iaşi, Regina Elena salvând vieţile a mii de evrei în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

Comentarii