Doi ambasadori au fost prezenţi la comemorarea Pogromului de la Iaşi

miercuri, 01 iulie 2015, 14:35
1 MIN
 Doi ambasadori au fost prezenţi la comemorarea Pogromului de la Iaşi

Tragicul eveniment care a pus Iaşul pe harta neagră a Holocaustului a fost comemorat în prezenţa a zeci de rude ale victimelor din iunie 1941. La slujba religioasă desfăşurată sâmbătă la cimitirul evreiesc din Păcurari a fost prezent şi Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer. Printre oaspeţii de seamă care au adus un omagiu victimelor atrocităţilor antisemite s-a aflat şi ambasadorul Vaticanului la Bucureşti, Excelenţa Sa Monseniorul Francisco-Javier Lozano.

În urmă cu 74 de ani, între 28-30 iunie 1941, 14.000 de evrei au fost căzut victime politicii antisemite şi genocidale a statului român condus de mareşalul Ion Antonescu, Pogromul de la Iaşi fiind catalogat de istorici şi nu numai drept unul din cele mai tragice evenimente din istoria contemporană a României.

După slujba de la cimitirul evreiesc, a urmat un pelerinaj la gropile comune din Podu Iloaiei. De asemenea, un alt punct de pe traseu a fost pădurea din comuna Popricani, acolo unde în urmă cu cinci ani o echipă de arheologi condusă de istoricul Adrian Cioflâncă a descoperit o groapă comună cu 36 de cadavre, aparţinând unor evrei executaţi de cadre ale armatei române în anul 1941.

Tot cu prilejul comemorării a fost lansat la finele săptămânii trecute şi volumul bilingv intitulat „Pogromul de la Iaşi şi Holocaustul în România/Le Pogrom de Iaşi et le Shoah en Roumanie”, coordonat de istoricii Carol Iancu şi Alexandru-Florin Platon, publicat în acest an la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. Imediat după lansare, la sediul din Iaşi al Academia Română a avut loc şi o masă rotundă pe tema pogromului, moderată de dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Comentarii