Drogurile vor ajuta Institutul Socola să devină unitate de importanţă regională

marți, 08 septembrie 2015, 01:55
2 MIN
 Drogurile vor ajuta Institutul Socola să devină unitate de importanţă regională

Pacienţii cu boli psihice ar putea beneficia de noi terapii în următorul an, dacă unitatea reuşeşte să devină una de importanţă regională. Totodată, Institutul de Psihiatrie “Socola” ar putea primi o finanţare cu aproape 20% mai mare. 

 

Conform directorului medical al Institutului, dr. Şerban Turliuc, conducerea are în vedere un plan prin care să crească categoria actuală a spitalului, pentru o mai bună finanţare. “Categoria M, în care se înscrie spitatul nostru, înseamnă monoprofilat, şi aici sunt mai multe etape ierarhice. Noi suntem în momentul actual spital M2, cu alte cuvinte nu suntem consideraţi spital de importanţă regională, şi atunci noi tindem către M1, care înseamnă spital de importanţă regională. Dar ca să atingem statutul ăsta noi trebuie să dovedim că avem 40% din internări din regiunea care ne este arondată, respectiv regiunea Moldovei. Tindem spre asta, pentru că este vorba de finanţare. Între aceste două categorii, banii care sunt decontaţi pe internare sunt evident mai mulţi pentru M1 decât pentru M2. Din ce îmi aduc aminte, este vorba de undeva la 20%. Aplicaţi asta la o internare actuală, care este 1.400 de lei, iar 20% reprezintă ceva”, a explicat dr. Şerban Turliuc.
 
Acesta a mai spus că, pentru a obţine această categorie, spitalul trebuie să ofere servicii noi, care nu se găsesc în regiune, tocmai pentru a atrage pacienţii din Moldova. “Aici am gândit o serie de servicii care cam lipsesc în teritoriu. Unul ar fi să îmbunătăţim prestarea secţiei de toxico-dependenţă, suntem singurii din regiune care avem aşa ceva, şi să absorbim patologia din categoria asta de la colegii noştri. Doi ar fi să facem o secţie de geronto-psihiatrie, în care să avem în vedere două segmente: depistarea precoce a tulburărilor din categoria de tipul demenţelor şi terapii specifice de reabilitare a pacientului psihologic şi comportamental. Trei, ar fi terapia suferinţelor psihice care sunt rezistente la tratamentul medicamentos şi ca atare dorim să înfiinţăm un serviciu care să poată presta electroterapia, terapia convulsivantă pentru pacienţii noştri. Astea ar fi, aşa, primele noastre intenţii”, a adăugat directorul medical al Institutului “Socola”.
 
Însă, ca toate acestea să fie puse în practică, unitatea are nevoie de finanţare de la Ministerul Sănătăţii, pentru că “o parte din activităţile menţionate necesită aparatură, şi să vedem dacă ni le aproabă. Dacă nu, o să încercăm să le achiziţionăm din bugetul propriu”, a conchis dr. Turliuc. Planul de aplicare a acestor măsuri se întinde pe o perioadă de până la doi ani, după care Institutul speră să obţină categoria M1, cu recunoaştere regională.
 
 

 

Comentarii