Edilii municipiului Iaşi visează să devină super-eroi. Cum vor cheltui 10 milioane euro

joi, 12 februarie 2015, 03:00
3 MIN
 Edilii municipiului Iaşi visează să devină super-eroi. Cum vor cheltui 10 milioane euro

Sumele trebuie cheltuite într-un termen scurt până la finele acestui an. „Dacă vom reuşi să cheltuim 100% din bani, suntem super-eroi. Dacă va fi 50%, suntem aproape norocoşi“, spune viceprimarul Chirica.

Municipalitatea a făcut economii substanţiale în implementarea a şase proiecte europene. Aproape 10 milioane euro (fără TVA) ar putea fi utilizaţi pentru finanţarea unui proiect de pe lista de rezervă a Primăriei înaintată în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013. Singurul obstacol în calea absorbţiei banilor este timpul, în condiţiile în care orice proiect cu finanţare pe POR 2007 – 2013 trebuie finalizat până în decembrie 2015. O astfel de situaţie ar fi putut fi evitată în cazul în care proiectele în derulare nu ar fi fost implementate cu întârzieri de cel puţin doi ani. „Dacă vom reuşi să cheltuim 100% din bani, suntem super-eroi. Dacă va fi 50%, suntem aproape norocoşi“, a declarat, la rândul lui, viceprimarul Mihai Chirica.

Ce proiect nou ar putea intra la finanţare

Viceprimarul Chirica a nominalizat o iniţiativă privind reabilitarea celor două maluri ale Bahluiului, pe sectorul Podul de Piatră – Podul Sf. Ioan, pentru o posibilă finanţare din economiile la licitaţii. Indicatorii financiari ai acestei investiţii au fost aprobaţi în toamna anului trecut. Investiţia se ridică la 87,5 milioane lei şi este împărţită în două proiecte distincte: refacerea Splai Drept Bahlui pe tronsonul Podul de Piatră – Podu Roş (56,9 milioane lei) şi modernizarea străzilor de pe malul stâng pe tronsonul Podul Sf. Ioan – Podul de Piatră (30,6 milioane lei). Având în vedere că economiile se ridică la 42 milioane lei, cel de-al doilea proiect ar putea fi finanţabil.

Şeful Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE) a declarat ieri că economiile realizate de către Primăria Iaşi pot fi cheltuite doar de către municipalitatea ieşeană. „Aceşti bani sunt dedicaţi polului de creştere Iaşi. Dacă nu se folosesc, sunt bani pierduţi. Din acest motiv am cerut Primăriei Iaşi să ne dea urgent o situaţie a economiilor pentru ca noi, la rândul nostru, să o discutăm cu autoritatea de management. Nu ştiu dacă va fi timp pentru cheltuirea lor pe un alt proiect, important este că se încearcă acest lucru“, a comentat Apostol. Potrivit şefului ARDNE, nu contează ordinea proiectelor de pe lista de rezervă depusă de Primăria Iaşi, autoritatea putând opta pentru care iniţiativă doreşte. „Am avut o situaţie de genul acesta pe drumuri, la Botoşani“, a completat Apostol.

Unde s-au făcut economii

Economiile realizate de către Primărie în derularea proiectelor reprezintă diferenţa dintre valoarea estimată iniţial pentru un contract de achiziţie publică şi cea rezultată în urma licitaţiei. În cadrul a şase proiecte europene, Primăria a făcut o economie de aproape 42 milioane lei (fără TVA). Cele mai mari economii au fost realizate în cadrul proiectelor privind modernizarea reţelei de linii de tramvai (20,9 milioane lei) şi dezvoltarea arterei funcţionale sud (10,1 milioane lei). Alte economii au mai fost înregistrate la amenajarea Muzeului Municipal (5,2 milioane lei), sistemul de management al traficului (2,5 milioane lei), dezvoltarea axei de transport est-vest (1,9 milioane lei) şi refacerea zonei Lăpuşneanu (un milion de lei).

Reducerea valorii totale a proiectelor înseamnă şi o cofinanţare mai mică din partea Primăriei. Cele mai mari economii au fost înregistrate în special la licitaţiile privind execuţia lucrărilor de construcţii aferente proiectelor menţionate mai sus.
 

Comentarii