Elevii de la liceele de elită din Iaşi s-au întâlnit cu scriitorii veniţi la FILIT (FOTO)

joi, 24 octombrie 2013, 01:50
3 MIN
 Elevii de la liceele de elită din Iaşi s-au întâlnit cu scriitorii veniţi la FILIT (FOTO)

Într-o atmosferă relaxată, elevii ieşeni s-au întâlnit cu scriitori consacraţi în prima zi a Festivalului. Ziua s-a încheiat cu un spectacol magic al Operei.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere a debutat ieri în forţă.

GALERIE FOTO

Încă de la ora 11, elevii de la colegiile de elită au participat la întâlniri cu scriitori invitaţi, oferindu-li-se prilejul de a le pune întrebări şi de a-i trata ca pe prieteni. La Colegiul Naţional „E. Racoviţă“ au fost prezenţi Petru Cimpoeşu şi Filip Florian, în timp ce la Colegiul „C. Negruzzi“ au fost întâmpinaţi cu mult entuziasm Ileana Mălăncioiu şi Ştefan Agopian. „Chiar cred că se poate face o legătură între literatură şi tineri, între literatura vie şi elevi, mai exact. Din păcate, la noi programa şcolară este extrem de anacronică şi rămasă foarte în urmă. Peste tot în lume se vine până la zi cu manualele, în timp ce la noi marii scriitori din trecut sunt un fel de sfinţi, iar ce se scrie azi e o necunoscută. E foarte dificil să ajungi la adolescenţi, câtă vreme sunt asaltaţi cu literatură de calitate, dar de secol XIX sau început de secol XX, cu un limbaj din acele vremuri. Ei percep literatura ca pe o materie şcolară obligatorie, nu ca pe o plăcere“, a punctat scriitorul Filip Florian.

Dialogul dintre elevi şi oamenii de cultură ajunşi în şcoli a fost unul relaxat şi a vizat teme surprinzătoare, de la cinematografie şi muzică până la amintiri din regimul comunist. Şi studenţii au trecut printr-o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în compania lui Emil Brumaru şi a lui Radu Pavel Gheo, în Aula Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“. O întâlnire a specialiştilor a fost găzduită de Colegiul Naţional, sub denumirea „Traducerea – rigoare şi artă la interferenţa de spaţii culturale“. Peste 100 de profesori de limbi străine şi de limba română din Iaşi, Botoşani, Suceava sau Neamţ au interacţionat cu unii dintre cei mai cunoscuţi traducători, le-au adresat întrebări şi s-au implicat într-un dialog inedit, profund, care a vizat cuvântul la confluenţa dintre civilizaţii, generaţii şi ştiinţe.

Casa FILIT a găzduit lecturi şi dezbateri, vernisajul expoziţiei foto „117 Scriitori români“ de Mircea Struţeanu, precum şi o audiţie de muzică electronică „LeVant“. Serile FILIT au debutat la ora 19, la Teatrul Naţional, cu un salut adresat invitaţilor de către amfitrionul serii, Cătălin Sava. Au urmat Dan Lungu, Camelia Gavrilă, ministrul Culturii Daniel Barbu, ambasadorul Germaniei la Bucureşti Werner Hans Lauk, primarul Gheorghe Nichita, preşedintele CJ Cristian Adomniţei, directoarea Operei ieşene Beatrice Rancea, Crin Antonescu, viceguvernatorul Bogdan Olteanu iar Francois Weyergans a transmis salutul Academiei Franceze. Seara s-a încheiat cu spectacolul de operă – balet „Indiile galante“, montat pentru prima dată în România de regizorul Andrei Şerban.

Mâine, zi liberă pentru liceeni

Liceenii ieşeni se vor bucura de o zi liberă vineri. Deşi nu vor merge la cursuri, ziua este dedicată lecturii, întâlnirii cu scriitorii şi cărţile lor şi se înscrie în programul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri. Cadrele didactice îi provoacă pe tineri să descopere dimensiunea culturală a Iaşului şi să intre în spaţii informale, captivante, complementare sălii de curs. „Va fi un prilej pentru întoarcerea către carte, către plăcerea de a explora virtuţile scriiturii în ipostazele ei felurite, pornind de la certitudinea că educaţia se îngemănează definitiv cu vocaţia culturii“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general şi profesor de limba şi literatura română. Vineri, la Colegiul „M. Eminescu“ sunt aşteptaţi Francois Garde, Florina Ilis şi Nichita Danilov, în timp ce elevii de la „Negruzzi“ se vor bucura de prezenţa scriitorului Herve Bel. Simona Popescu şi Ştefan Baştovoi vor răspunde întrebărilor tinerilor de la Liceul Teoretic „D. Cantemir“, moderate de Anca Dimitriu, directorul unităţii, şi de profesoara Daniela Liliana Zaharia.

Comentarii