Evaluatorii străini din proiectele de cercetare, daţi afară de guvernul PSD

miercuri, 26 aprilie 2017, 21:30
1 MIN
 Evaluatorii străini din proiectele de cercetare, daţi afară de guvernul PSD

Cercetarea romaneasca intra in autarhie, cercetatorii si profesorii din universitati straine fiind eliminati din tot mai multe zone relevante. Ministerul Cercetarii si institutia care finanteaza proiectele de cercetare (UEFISCDI) instituie un embargo pentru evaluatori straini si impun utilizarea aproape exclusiva a evaluatorilor romani in proiectele de cercetare in valoare de 873 de milioane de lei, scrie hotnews.ro.

Si asta in conditiile in care practica globala si chiar legislatia romana arata ca evaluatorii internationali aduc prestigiu proiectelor de cercetare, multi cercetatori romani fiind la randul lor evaluatori pentru proiecte din strainatate. "O lovitura de gratie care condamna Romania la inapoiere", spune psihologul Daniel David.

De ce e important evaluatorul unui proiect de cercetare? Un evaluator international asigura calitatea proiectului si evita conflictele de interese cu cercetatorii si conducatorii interni ai proiectului. Cu cat prestigiul evaluatorului e mai mare, cu atat creste calitatea actului de cercetare si se diminueaza eventualele suspiciuni privind integritatea. In toata lumea, evaluatorii internationali sunt cautati si atrasi tocmai pentru a aduce credibilitate proiectelor pe care le evalueaza.

SURSA: hotnews.ro 

Comentarii